Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: bemutatjuk az A-csoportot!

Június 11-én indul az egyik legnagyobb kontinenstorna, az Európa-bajnokság. Cikksorozatunkban most bemutatjuk a csoportokat, amelyben megismerhetjük a nemzeti válogatottak kereteit, játékosait és minden egyéb fontos információt. Első cikkünkben az A-csoporttal kezdünk, amelyben Törökország, Olaszország, Svájc és Wales kapott helyet. 

1. Törökország

(Photo by Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images)

Összefoglaló: 

Törökország egész szép teljesítményt nyújtott a selejtező során, hiszen négy pontot vett el a világbajnok Franciaországtól, és végül csak két ponttal lemaradva zárt a tabella második helyén. Egyik legjobbjuk a Leicester hátvédje, Caglar Söyüncü volt, akinek segítségével nyolc mérkőzésen nem kaptak gólt, de az egész selejtező során csak háromszor találtak be a hálójukba.

A Lille OSC játékosa, Burak Yilmaz 35 évesen másodvirágzását éli, csapattársa, a fiatal Yusuf Yazici pedig most robbant be a köztudatba, így mindkettőre érdemes lesz figyelni. A török válogatott lehet a torna “fekete lova”, meglátjuk, meddig jutnak el.

A török válogatott legutóbb 2016-ban szerepelt az Európa-bajnokságon, akkor csak a csoportkörig jutottak. Eddigi legjobb eredményük a kontinenstornán egy bronzérem volt 2008-ban.

Szövetségi kapitány:

Senol Günes – Eddigi legnagyobb eredménye edzőként, amikor a 2002-es világbajnokságon a harmadik helyig vezette a török válogatottat, emellett kétszer nyerte meg a Super Liget a Besiktassal. 2019 óta irányítja ismét a török nemzeti csapatot, ami akkor nem volt épp a legjobb formájában. Günes azóta több fiatalt is beépített és bár a Nemzetek Ligájában továbbra sem megy a válogatottnak, az Eb-kijutás így is szép eredmény, különösen úgy, hogy a világbajnok franciákat is legyőzték a selejtezőben.

Keret:

Günes keretében kevesebb lett a támadó, miután Cenk Tosun egy kisebb térdsérülés után koronavírusos lett, majd elszakadt a térdszalagja, így lemarad a tornáról, noha éppen ezért akart hazájában futballozni kölcsönben. A 40 éves Emre, akit a selejtezők során párszor még bevetett a szövetségi kapitány, úgy döntött, hogy visszavonul, pedig tapasztalata szinte biztosan nagy segítség lehetett volna csapatának. Ott lesz viszont az AC Milan sztárja, Hakan Calhanoglu, aki nélkül el sem indultak volna az Eb-n, olyan hatása van a válogatott játékára.

Törökország még nem szűkítette le a keretét.

A 30 fős bő keret: 

Kapusok: Mert Günok (Basaksehir), Ugurcan Cakir (Trabzonspor), Gökhan Akkan (Rizespor), Altay Bayindir (Fenerbahce)
Védők: Kaan Ayhan (Sassuolo), Caglar Söyüncü (Leicester City), Zeki Celik (Lille), Merih Demiral (Juventus), Umut Meras (Le Havre), Ozan Kabak (Liverpool), Mert Müldür (Sassuolo), Ridvan Yilmaz (Besiktas)
Középpályások: Ozan Tufan (Fenerbahce), Hakan Calhanoglu (Milan), Okay Yokuslu (West Bromwich), Jusuf Yazici (Lille), Cengiz Ünder (Leicester City), Mahmut Tekdemir (Basaksehir), Irfan Kahveci    (Fenerbahce), Dorukhan Toköz (Besiktas), Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Efecan Karaca (Alanyaspor), Taylan Antalyali (Galatasaray), Orkun Kökcü (Feyenoord), Halil Akbunar (Göztepe), Kerem Aktürkoglu (Galatasaray)
Támadók: Burak Yilmaz (Lille), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf), Enes Ünal (Getafe), Halil Dervisoglu (Galatasaray)

Érdemes lesz rá figyelni…

Zeki Celik – Celik 27 mérkőzésen szerepelt ebben a szezonban a Lille csapatában, védőként pedig 3 gólig és 2 gólpasszig jutott a legutóbbi szezonban a Ligue 1-ben. Teljesítménye azóta már felkeltette több Premier League-klub figyelmét is, mint a Manchester United, az Arsenal és a Tottenham. A selejtező során bár nem adott egyetlen gólpasszt sem, a 24 éves játékos a védelemben kiváló munkát végzett, és Söyüncü mellett neki is köszönhető, hogy olyan kevés gólt kaptak.

Csoportmérkőzések: 

Június 11., péntek (21:00): Törökország-Olaszország (Róma)
Június 16., szerda (18:00): Törökország-Wales (Baku)
Június 20., vasárnap (18:00): Svájc-Törökország (Baku)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 5 (1996, 2000, 2008, 2016, 2021)
A legjobb eredmény: bronzérem, 2008
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 7 győzelem, 1 vereség, 18–3-as gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Cenk Tosun (5)
A keret legértékesebb játékosa: Caglar Söyüncü: 40 millió euró
FIFA-világranglista: 29. hely

Olaszország:

(Photo by Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images)

Összefoglaló: 

Miután Olaszország nem jutott ki a 2018-as világbajnokságra, Gian Piero Venturát Roberto Mancini váltotta a szövetségi kapitány posztján, majd 70 százalékos győzelmi arányt tudott felmutatni, amivel minden elődjét maga mögé utasította. Az olasz válogatott már sokkal jobban szerepelt az Eb-selejtezőkben, olyannyira, hogy konkrétan tökéletesen, hiba nélkül zárta a sorozatot, így egyértelműen ők a csoportjuk favoritja, de akár a tornán is nagyon jó helyezést érhetnek el. Az új olasz csapatot a fiatalság és a tapasztalat keveréke alkotja, és sokan úgy gondolják, hogy ez a csapat hozza el az olasz futball reneszánszát, de hogy valóban visszatérnek-e a régi útra, vagy csak ők kezdik meg a válogatott átalakulását, az minden bizonnyal csak az Eb után fog kiderülni.

A kapott gólok számában is jól állnak az olaszok, mivel Mancini menetelése alatt 18 alkalommal nem találtak be a kapujukba, igaz, ez inkább volt köszönhető Gianluigi Buffon remek utódjának, a névrokon Gianluigi Donnarummának, mint a néha hibázó és bizonytalan védelemnek. Nekik segíthetnek még a középpályások, mint a Chelsea játékosa, Jorginho, a PSG labdarúgója, Marco Verratti vagy az interes Nicoló Barella.

Olaszország 2016-ban a negyeddöntőig jutott el az Európa-bajnokságon, míg 2012-ben ezüstérmes lett, ahol a spanyoloktól szenvedtek megsemmisítő, 4-0-ás vereséget a döntőben.

Szövetségi kapitány:

Roberto Mancini – Ahogy már említettük, a Manchester City korábbi trénerét 2018-ban nevezték ki az olasz válogatott szövetségi kapitányának, hat hónappal azután, hogy képtelenek voltak kijutni a világbajnokságra. Múlt novemberben megdöntötte Vittoro Pozzo rekordját zsinórban tíz megnyert mérkőzéssel és hat idegenbeli győzelemmel. Mancini mindenképpen megerősítette az olasz nemzeti csapatot, kíváncsian várjuk, hogy ez mire lesz elég a tornán.

Keret:

Az olaszok a támadórészlegben most talán erősebbek, mint a védelemben, és bár fő csatáruk, Ciro Immobile nem játszik most topcsapatban, a Lazióban csak úgy szórja a gólokat és gólpasszokat, de ott van a Juventus egyik nagy meglepetése, Frederico Chiesa is, és ne feledkezzünk meg a fiatalokról, mint Giacomo Raspadoriról (Sassuolo), aki ráadásul újoncként debütálhat a tornán.

Az Eb nagy hiányzója az AS Roma középpályása, Nicolo Zaniolo lehet, de nem lesz ott az AC Milan játékosa, Sandro Tonali sem, aki a formája miatt nem fért be a keretbe. A torna előtt még megsérült az Inter játékosa, Sensi is, akinek helyére az Atalanta középpályása, Matteo Pessina került be.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Gianluigi Donnarumma (AC Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino)
Védők: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Inter), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Emerson Palmieri (Chelsea), Alessandro Florenzi (Paris Saint Germain), Leonardo Spinazzola (Roma), Rafael Toloi (Atalanta)
Középpályások: Nicolò Barella (Inter), Bryan Cristante (AS Roma), Jorginho (Chelsea), Manuel Locatelli (Sassuolo), Lorenzo Pellegrini (AS Roma), Matteo Pessina (Atalanta), Marco Verratti (Paris Saint Germain)
Támadók:  Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo),  Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Juventus), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Giacomo Raspadori (Sassuolo)

Érdemes lesz rá figyelni…

Ciro Immobile – A Lazio csatára a klubjában mutatott jó formáját eddig nem tudta átmenteni a nemzeti válogatottba. Az elmúlt 5 Serie A-szezonjában átlagosan 25 gólt szerző támadó mindössze 12 találtot jegyzett eddig az olasz válogatottban 45 mérkőzésen, nagyrészt gyengébb válogatottaknak lőve azokat. Az A-csoportban azonban javíthatja ezt a statisztikát az ellenfelek ellen, mivel az továbbra is egyértelmű, hogy nagyon érzi a góllövést.

Csoportmérkőzések: 

Június 11., péntek (21:00): Törökország-Olaszország (Róma)
Június 16., szerda (21:00): Olaszország-Svájc (Róma)
Június 20., szombat(21:00): Olaszország-Wales (Róma)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 10 (1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2021)
A legjobb eredmény: aranyérem, 1968
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 10 győzelem, 37–4-es gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Belotti (5)
A keret legértékesebb játékosa: Marco Verratti, Nicolò Barella, Gianluigi Donnarumma, Frederico Chiesa: 60 millió euró
FIFA-világranglista: 7. hely

Svájc:

(Photo by Eurasia Sport Images/Getty Images)

Összefoglaló: 

Kétarcú volt a svájci válogatott a selejtezők során: bár összesen csak hat gólt kaptak a mérkőzéseken, ezeknek a felét egy meccsen kapták a dánoktól hazai pályán, igaz, a végén döntetlennel vonultak le a pályáról. A támadósoruk jelenleg nem a legacélosabb, amivel 19 gólt lőttek a selejtezőben, és épp emiatt sokan úgy gondolják, hogy nem fognak sokáig jutni az Eb-n. Emellett az is probléma, hogy több játékosuk is formán kívül van: Fabian Schär sérülés miatt hagyta ki a szezon nagy részét, Xherdan Shaqiri pedig alig kapott lehetőséget a Liverpoolban, de sérülés miatt a selejtezőmérkőzéseken sem lépett pályára. Talán a legerősebb posztjuk a kapus lesz, ahol a mönchengladbachi Yann Sommer fogja védeni a hálójukat.

Legutóbb 2016-ban jutottak ki az Európa-bajnokságra, ahol a nyolcaddöntőig jutottak, ami történetük legjobb eredménye is volt egyben a kontinenstornán, míg 2012-ben nem is sikerült kvalifikálniuk magukat.

Szövetségi kapitány:

Vladimir Petkovic – Mielőtt 2014-ben átvette volna a svájci válogatott irányítását, egy évig az FC Siont és két évig a Laziót vezette. A nemzeti csapat az ő irányításával jutott be 2016-ban a legjobb tizenhat közén az Eb-n és 2018-ban a világbajnokságon is.

Keret:

A támadósorban lehet hiányérzete a svájciaknak, bár Haris Seferovic egészen jó szezont zárt a Benficában, és majdnem portugál gólkirály is lett. Mellette Breel Embolo felemás szezont zárt a Mönchengladbachban, míg Mario Gavranovic izomsérülés miatt sok mérkőzést kihagyott az idényben.

Sokáig kérdéses volt Xherdan Shaqiri játéka a formán kívülisége miatt, de végül ott lesz a keretben. Nem lesz ott azonban a Wolfsburg sérült szélsője, Renato Steffen és a Celtic csatára, Albian Ajeti sem.

A 26 fős szűk keret:

Kapusok: Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach), Jonas Omlin (Montpellier), Yvon Mvogo (PSV Eindhoven)
Védők: Silvan Widmer (FC Basel), Kevin Mbabu (VfL Wolfsburg), Manuel Akanji (Borussia Dortmund), Eray Cömert (FC Basel), Fabian Schär (Newcastle), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Ricardo Rodriguez (Torino), Loris Benito (Girondins Bordeaux), Becir Omeragic (FC Zürich), Jordan Lotomba (OGC Nice)
Középpályások: Granit Xhaka (Arsenal), Djibril Sow (Eintracht Frankfurt), Remo Freuler (Atalanta), Denis Zakaria (Borussia Mönchengladbach), Xherdan Shaqiri (FC Liverpool), Steven Zuber (Eintracht Frankfurt), Admir Mehmedi (VfL Wolfsburg), Christian Fassnacht (Young Boys), Edimilson Fernandes (FSV Mainz 05)
Támadók: Breel Embolo (Borussia Mönchengladbach), Haris Seferovic (Benfica), Mario Gavranovic (Dinamo Zagreb), Ruben Vargas (FC Augsburg)

Érdemes lesz rá figyelni…

Ricardo Rodriguez – Bár tavaly még a Real Madrid is felfigyelt rá, a Torino játékosa a szezonban már perememberré vált. A válogatottban azonban egészen jól szerepelt, az egyik legutóbbi felkészülési mérkőzésen az Egyesült Államok ellen még gólt is szerzett, amivel szépen hangolódhat az Eb-re. Ez lesz a negyedik tornája, állított helyzetből pedig nagyon veszélyes tud lenni, ami kulcsfontosságú lehet Svájc számára.

Csoportmérkőzések: 

Június 12, szombat (15:00): Wales-Svájc (Baku)
Június 16., szerda (21:00): Olaszország-Svájc (Róma)
Június 20., vasárnap (18:00): Svájc-Törökország (Baku)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 5 (1996, 2004, 2008, 2016, 2021)
A legjobb eredmény: nyolcaddöntő, 2016
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 5 győzelem, 1 vereség, 19–6-os gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Cedric Itten (3)
A keret legértékesebb játékosai: Nico Elvedi, Denis Zakaria: 32 millió euró
FIFA-világranglista: 13. hely

Wales:

(Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Összefoglaló: 

A Chris Coleman vezette walesi nemzeti csapat 2016-os bravúrját nagyon nehéz lesz megismételni, de a válogatott magja már ott összeállt, és egy izgalmas generáció nőhet ki belőle. Vajon Gareth Bale visszatér-e szupersztár formájához, vagy más fogja átvenni az irányítást? Harry Wilson gyönyörű gólja Belgium ellen azonban azt vetíti előre, hogy több van ebben a csapatban, mint amennyit mutat.

Wales 2016-ban története során először jutott ki az Európa-bajnokságra, és 58 évet kellett várni egyáltalán arra, hogy nemzetközi tornán szerepeljenek. Azon az Eb-n elképesztő módon a harmadik helyet sikerült megszerezniük, de most egyelőre nem lehet megjósolni, hogy ezen a tornán meddig jutnak majd.

A 2018-as világbajnokságra bár nem sikerült kijutniuk, az Eb-selejtezőkben már jobb játékot mutattak, bár annyira nem is voltak meggyőzőek, és végül egy második helyet tudtak megszerezni a Magyarországot is a soraiban tudó csoportban. Hazánk válogatottja és Horvátország ellen ugyan kikaptak az elején, de utána sikerült bebiztosítaniuk a továbbjutást.

Szövetségi kapitány:

Rob Page – Rob Page azután vette át a csapat irányítást 2020-ban, hogy Ryan Giggset tavaly családi erőszak vádjával őrizetbe vették, majd két nő bántalmazása miatt vádat emelt ellene a rendőrség. Ezt követően a walesi szövetség gyorsan bejelentette, hogy nem ő irányítja majd a válogatottat az Eb-n. Page 2019-ben Giggs asszisztense volt, előtte a Northampton Townnál, majd a Nottingham Forestnél segédkezett, 2017-től pedig a walesi U21-es válogatott mestere lett.

Keret:

Wales talán legnagyobb gyengepontja a kerete. A támadósorban bár olyan játékosok vannak, mint a Manchester Unitedben játszó Daniel James, vagy a Bournemouth szélsője, David Books, illetve a szezonban a Tottenhamban kölcsönben futballozó Gareth Bale, de más posztokon azért már vannak problémák. Jelenleg nincs klasszis kapusuk, de ezt megmentheti az egészen kellemes Ethan Ampadu (Sheffield United), Joe Rodon (Tottenham) és Ben Davies (Tottenham) hármas. A keret nagy része viszont az angol másodosztályban futballozik, és az Arsenal-nevelés James Lawrence is 2. Bundesligában szereplő St. Paulit erősíti.

A Ramsey-Allen páros játéka lenne talán a legfontosabb, azonban míg az előbbi április óta nem lépett pályára a Juventusban, utóbbi márciusban sérült meg, és nem játszott egészen május végéig. A legjobban viszont minden bizonnyal Hal Robson-Kanu fog hiányozni a keretből.

A 26 fős szűk keret:

Kapusok: Wayne Hennessey (Crystal Palace – Anglia), Danny Ward (Leicester City – Anglia), Adam Davies (Stoke City – Anglia)
Védők: 
Chris Gunter (Charlton Athletic – Anglia), Ben Davies (Tottenham Hotspur – Anglia), Connor Roberts (Swansea City – Anglia), Ethan Ampadu (Chelsea – Anglia), Chris Mepham (AFC Bournemouth – Anglia), Joe Rodon (Tottenham Hotspur – Anglia), James Lawrence (St. Pauli – Németország), Neco Williams (Liverpool – Anglia), Rhys Norrington-Davies (Sheffield United – Anglia), Ben Cabango (Swansea City – Anglia)
Középpályások: 
Aaron Ramsey (Juventus – Olaszország), Joe Allen (Stoke City – Anglia), Jonny Williams (Cardiff City), Harry Wilson (Liverpool – Anglia), Daniel James (Manchester United – Anglia), David Brooks (AFC Bournemouth – Anglia), Joe Morrell (Luton Town – Anglia), Matt Smith (Manchester City – Anglia), Dylan Levitt (Manchester United – Anglia), Rubin Colwill (Cardiff City)
Támadók: 
Gareth Bale (Real Madrid – Spanyolország), Kieffer Moore (Cardiff City), Tyler Roberts (Leeds United – Anglia)

Érdemes lesz rá figyelni…

Gareth Bale – Wales 11 mérkőzésből 8 alkalommal nem kapott gólt, ami inkább a védelem erősségét mutatja, és erre is tudnak majd építkezni az Eb-n. Ott van azonban az a Gareth Bale, aki a Tottenhamben talán ismét visszatalált a futballhoz, így várható, hogy ismét vezérré lép majd elő a válogatottban. Csapattársai felnéznek rá, tapasztalt, egy-egy villanása pedig döntőfontosságú lehet a tornán.

Csoportmérkőzések: 

Június 12, szombat (15:00): Wales-Svájc (Baku)
Június 16., szerda (18:00): Törökország-Wales (Baku)
Június 20., szombat(21:00): Olaszország-Wales (Róma)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 2 (2016, 2021)
A legjobb eredmény: bronzérem, 2016
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 4 győzelem, 2 vereség, 10–6-os gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Gareth Bale, Kieffer Moore, Aaron Ramsey (2-2)
A keret legértékesebb játékosa: Gareth Bale: 20 millió euró
FIFA-világranglista: 17. hely


Sorozatunk további cikkei: 

Eb 2020: Bemutatjuk az A-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a B-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a C-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a D-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk az E-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk az F-csoportot!