Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: bemutatjuk a C-csoportot!

Június 11-én indul az egyik legnagyobb kontinenstorna, az Európa-bajnokság. Cikksorozatunkban most bemutatjuk a csoportokat, amelyben megismerhetjük a nemzeti válogatottak kereteit, játékosait és minden egyéb fontos információt. Harmadik cikkünkben a C-csoporttal folytatjuk, amelyben Hollandia, Ukrajna, Ausztria és Észak-Macedónia kapott helyet. 

1. Hollandia

(Photo by Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images)

Összefoglaló: 

A holland válogatott nagyon mélyről tért vissza, mivel évekig a gödörben volt, mindezt úgy, hogy 2014-ben még harmadikként végeztek a világbajnokságon. Az “Oranje” először 2016-ban nem jutott ki az Eb-re, majd 2018-ban a világbajnokság sem jött össze nekik. Sokan már temették a hollandokat, de összeszedték magukat és Németország mögött a csoport második helyét szerezték meg a selejtezősorozatban.

Hollandiát közel hét év után láthatjuk újra nagy nemzetközi tornán. Azóta egy új generáció vette át a régi helyét a válogatottban, amelynek magja az Ajax akadémiájáról kikerült hatalmas potenciával rendelkező játékosok. Hogy az ő játékuk elég lesz-e egy jó helyezés elérésére az Európa-bajnokságon, az majd kiderül, de az szinte biztos, hogy a csoportjukból tovább fognak jutni.

Szövetségi kapitány:

Frank de Boer – Miután Ronald Koemant 2020-ban kinevezték a Barcelona edzőjének, a hollandok egy honfitársukat keresték a válogatott élére, és így esett a választás Frank de Boerre, akinek több, közel katasztrofálisra sikerült megbízatása is volt klubcsapatainál, mint például az Internél és a Crystal Palace-nál is. Ráadásul már a világbajnoki selejtezőket is egy vereséggel kezdték, így nagy nyomás helyeződik a vállára. Az alapanyag megvan, már csak ki kell belőle hoznia a legjobbat.

Keret:

Ahogy már említettük, a holland válogatott tele van tehetséges játékosokkal. A támadósorban ott van a másodvirágzását élő Memphis Depay, a középpályán pedig a Barcelona egyik legjobbja, Frenkie de Jong, aki a maga 90 milliós árcédulájával a válogatott legértékesebb játékosa is.

Hatalmas érvágás lesz viszont a hollandoknak, hogy legjobbjuk, Virgil van Dijk nyárra sem épült fel súlyos sérüléséből, így ki kell hagynia a tornát, amit bizonyosan meg fog érezni de Boer gárdája. Helyét Matthias de Ligt veheti át a védelem tengelyében. Friss hír, hogy Donny van de Beek sem tud ott lenni az Eb-n, mert nem 100 százalékos az állapota, bár a középpályás nagyon keveset játszott klubcsapatában, a Manchester Unitedben a szezonban.

A 25 fős szűk keret: 

Kapusok: Marco Bizot (AZ Alkmaar), Marten Stekelenburg (Ajax), Tim Krul (Norwich City – Anglia)
Védők: Daley Blind (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale – Olaszország), Joël Veltman (Brighton – Anglia), Matthijs de Ligt (Juventus – Olaszország), Nathan Aké (Manchester City – Anglia), Denzel Dumfries (PSV Eindhoven), Patrick van Aanholt (Crystal Palace – Anglia), Owen Wijndal (AZ Alkmaar), Jurriën Timber (Ajax)
Középpályások: Georginio Wijnaldum (Liverpool – Anglia), Frenkie de Jong (Barcelona – Spanyolország), Davy Klaasen (Ajax), Marten de Roon (Atalanta – Olaszország), Ryan Gravenberch (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ Alkmaar)
Támadók: Memphis Depay (Lyon – Franciaország), Quincy Promes (Szpartak Moszkva), Luuk de Jong (Sevilla), Steven Berghuis (Feyenoord), Donyell Malen (PSV Eindhoven), Wout Weghorst (Wolfsburg – Németország), Cody Gakpo (PSV Eindhoven)

Érdemes lesz rá figyelni…

Memphis Depay – Az Olympique Lyon csatára, Memphis Depay, miután “kirúgták” a Manchester Unitedből, reneszánszát éli a francia csapatban, de emellett a válogatottban is remek formában játszik. Eddig 64 meccsen 26 gólt lőtt a nemzeti csapatban, így várható, hogy a tornán is többször fogjuk látni a nevét az eredményjelzőn.

Csoportmérkőzések: 

  • Június 13., vasárnap (20:00): Hollandia-Ukrajna (Amszterdam)
  • Június 17., csütörtök (20:00): Hollandia-Ausztria (Amszterdam)
  • Június 21., hétfő (17:00): Észak-Macedónia-Hollandia (Amszterdam)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 10 (1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2020)
A legjobb eredmény: 1988, aranyérem
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 6 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 24–7-es gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Georginio Wijnaldum (8)
A keret legértékesebb játékosa: Frenkie de Jong: 90 millió euró
FIFA-világranglista: 15. hely

2. Ukrajna

(Photo by Stanislav Vedmid/DeFodi Images via Getty Images)

Összefoglaló: 

A jövő fényesnek tűnik az ukrán futball számára. Megváltoztatták a játékosok kinevelésének módját az akadémiáikon, és ennek következtében több, igazán tehetséges és technikailag fejlett fiatalt termeltek ki, mint például Tarasz Sztepanenko, Olekszandr Zincsenko vagy Ruszlan Malinovszkij.

Az ukránok veretlenül jutottak ki az Európa-bajnokságra, így a csoportját is megnyerték, megelőzve a címvédő Portugáliát, akiket egyszer legyőztek, egyszer pedig döntetleneztek ellenük.

Az ukrán válogatott 2012-ben és 2016-ban is kijutott az Európa-bajnokságra, ám már a csoportkörben kiesett, így a legjobb helyezésük csak egy csoportharmadik hely. A szövetségi kapitány, Andrij Sevcsenko viszont most eléggé összekapta a csapatot, így nem lenne meglepő, hogy ha most továbbjutnának az egyeneskieséses szakaszba.

Szövetségi kapitány:

Andrij Sevcsenko – Az AC Milan korábbi legendája, Andrij Sevcsenko az első nagy nemzetközi tornájára készül edzőként, miután öt éve kinevezték. 2012-ben játékosként, 2016-ban pedig másodedzőként lehetett ott a kontinenstornán. Célja, hogy a csapattal továbbjussanak a csoportból, és ahogy már említettük, erre most talán tényleg megvan minden esélyük.

Keret:

Igazán remek játékosok alkotják az ukrán válogatottat. A 26 meghívót kapott játékosból 18 az ukrán elsőosztályban futballozik, de a Ferencvárost is képviselik majd Olekszandr Zubkov személyeben, aki eddig csak egyszer talált be a nemzeti csapatban. Az Atalanta támadó középpályása, Ruszlan Malinovszkij pedig biztosan okoz majd néhány kellemetlen percet az ellenfél védőinek.

Vannak azonban náluk is kényszerű hiányzók, mint a Sahtar Doneck játékosa, Jevhen Konopljanka vagy az Atalanta középpályása, Viktor Kovalenko.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Georgij Buscsan (Dinamo Kijev), Andrij Pjatov (Sahtar Donyeck), Anatolij Trubin (Sahtar Donyeck)
Hátvédek: Eduard Szobol (Club Brugge), Ilja Zabarnyij (Dinamo Kijev), Szerhij Krivcov (Sahtar Donyeck), Gyenyisz Popov (Dinamo Kijev), Olekszandr Timcsuk (Dinamo Kijev), Vitalij Mikolenko (Dinamo Kijev), Olekszandr Karavajev (Dinamo Kijev), Mikola Matvijenko (Sahtar Donyeck)
Középpályások: Szerhij Szidorcsuk (Dinamo Kijev), Ruszlan Malinovszkij (Atalanta), Mikola Saparenko (Dinamo Kijev), Marlos (Sahtar Donyeck), Jevhen Makarenko (Kortrijk), Olekszandr Zincsenko (Manchester City), Viktor Cigankov (Dinamo Kijev), Tarasz Sztepanenko (Sahtar Donyeck), Andrij Jarmolenko (West Ham), Olekszandr Zubkov (Ferencváros), Heorhi Szudakov (Sahtar Donyeck), Roman Bezus (Gent)
Támadók: Roman Jaremcsuk (Gent), Artem Beszedin (Dinamo Kijev), Artem Dovbik (Dnyipro-1)

Érdemes lesz rá figyelni…

Andrij Jarmolenko – Bár David Moyes többször inkább parkolópályára tette a szezonban a West Hamben, nem biztos azonban, hogy ez rossz hatással lesz rá. A 31 éves csapatkapitány így frissen vághat neki a tornának, ahol megmutathatja vagy éppen Moyesnak, vagy egy másik európai klubnak, hogy több van még benne. Erre lehetősége is lesz, mivel mint kapitány, biztos helye van a kezdőben.

Csoportmérkőzések: 

Június 13., vasárnap (20:00): Hollandia-Ukrajna (Amszterdam)
Június 17., csütörtök (14:00): Ukrajna-Észak-Macedónia (Bukarest)
Június 21., hétfő (17:00): Ukrajna-Ausztria (Bukarest)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 3 (2012, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: 2012, 3. hely a csoportban
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 6 győzelem, 2 döntetlen, 17–4-es gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Roman Jaremcsuk (4)
A keret legértékesebb játékosa: Ruszlan Malinovszkij: 30 millió euró
FIFA-világranglista: 24. hely

3. Ausztria

(Photo by Philipp Schalber/DIENER/DeFodi Images via Getty Images)

Összefoglaló: 

Ausztria a támadó felfogásából az elmúlt években átváltott egy védekezőbb perspektívára. 2016-ban sokan a kontinenstorna egyik titkos favoritjaként beszéltek az osztrák válogatottról, azonban rosszabul nem is alakulhatott volna a versenyük: először pont Magyarországtól kaptak ki, majd Portugáliával játszottak döntetlent és végül Izlandtól megint kikaptak. Ez azt eredményezte, hogy csoportutolsóként zúgtak ki a csoportból.

A selejtezősorozatban végül a második helyet szerezték meg Lengyelország mögött 6 ponttal lemaradva, és a nem túl sok 19 rúgott góljukhoz képest 9-et kaptak. Ausztria nem nyert egyetlen mérkőzést sem a legutóbbi hat Eb-szereplésén, és az csoportellenfeleket látva, ez most is nagyon nehéz lesz.

A továbbjutás ismét elvárás az osztrákoknál, de most azért kicsit óvatosabban közelítik meg a válogatott teljesítményét a tornán mind a hazai szurkolók és mind a szakértők.

Szövetségi kapitány:

Franco Foda – Az 55 éves német szakember 2010-ben Osztrák Kupát ünnepelhetett a Sturm Graz csapatában, majd a Bundesligát is megnyerte egy évvel később. A válogatott vezetése viszont még így is az egyik legnagyobb munkája. 2017 novembere óta irányítja a nemzeti csapatot, amellyel 34 mérkőzésből 21-et megnyert, 4-szer döntetlent játszott, 9 alkalommal pedig vereséget szenvedett.

Keret:

Az osztrák válogatott sztárja és legjobbja a Bayern Münchenből a Real Madridba igazoló David Alaba, aki a védelem közepén, bal oldalán és a középpályán is bevethető. A keretben ráadásul a 25 játékosból 20 a német Bundesligában futballozik, ketten pedig az osztrák ligában.

A hiányzóknál meg lehet említeni azokat, akik a keretszűkítés után kerültek ki a csapatból, mint az FC Basel kapusa, Heinz Lindner vagy a Mainz hátvédje, Phillipp Mwene.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Daniel Bachmann (Watford – Anglia), Pavao Pervan (Wolfsburg – Németország), Alexander Schlager (LASK)
Védők: David Alaba (Bayern München – Németország), Aleksandar Dragovic (Leverkusen – Németország), Marco Friedl (Werder Bremen – Németország), Martin Hinteregger (Eintracht Frankfurt – Németország), Stefan Lainer (Mönchengladbach – Németország), Philipp Lienhart (Freiburg – Németország), Stefan Posch (Hoffenheim – Németország), Christopher Trimmel (Union Berlin – Németország), Andreas Ulmer (Red Bull Salzburg)
Középpályások: Julian Baumgartlinger (Bayer Leverkusen – Németország), Christoph Baumgartner (Hoffenheim – Németország), Florian Grillitsch (Hoffenheim – Németország), Stefan Ilsanker (Eintracht Frankfurt – Németország), Konrad Laimer (RB Leipzig – Németország), Valentino Lazaro (Mönchengladbach – Németország), Marcel Sabitzer (RB Leipzig – Németország), Louis Schaub (Luzern – Svájc), Xaver Schlager (Wolfsburg – Németország), Alessandro Schöpf (Schalke – Németország)
Támadók: Marko Arnautovic (Sanghaj Port – Kína), Michael Gregoritsch (Augsburg – Németország), Sasa Kalajdzic (VfB Stuttgart – Németország), Karim Onisiwo (Mainz – Németország)

Érdemes lesz rá figyelni…

David Alaba – Az osztrákok legértékesebb és legjobb játékosa, David Alaba a torna után már a Real Madridban, Carlo Ancelotti keze alatt fog dolgozni, most viszont arra kell koncentrálnia, hogy csapatával hosszú idő után megnyerjék az első Eb-mérkőzésüket és továbbjussanak a csoportból.

Csoportmérkőzések: 

Június 13., vasárnap (17:00): Ausztria-Észak-Macedónia (Bukarest)
Június 17., csütörtök (20:00): Hollandia-Ausztria (Amszterdam)
Június 21., hétfő (17:00): Ukrajna-Ausztria (Bukarest)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 3 (2008, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: 2008, 3. hely a csoportban
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 6 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 19–9-es gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Marko Arnautovic (6)
A keret legértékesebb játékosa: David Alaba: 55 millió euró
FIFA-világranglista: 23. hely

3. Észak-Macedónia

(Photo by Alex Gottschalk/DeFodi Images via Getty Images)

Összefoglaló: 

Észak-Macedónia kijutása az Eb-re közel mesébe illő. A selejtezőkörben 4 győzelemmel és 2 döntetlennel zártak 10 mérkőzésen, amivel a pótselejtezőn kaptak újabb lehetőséget. Ott Koszovót és Grúziát búcsúztatták, és az észak-macedónok rövid önálló történelmük során először lesznek ott nagy nemzetközi tornán. Természetesen hozzá kell tenni azt is, hogy a Nemzetek Ligája is kellett ahhoz, hogy elérjék ezt az álmukat.

A balkáni ország válogatottja sajnos a torna egyik leggyengébb csapata, és ha hibáznak, azt nagyon könnyen meg fogják büntetni az ellenfelei. Ettől függetlenül oda kell figyelni rájuk, mert könnyen beleszaladhatnak az ukránok, az osztrákok és a hollandok is egy olyan vereségbe, amibe Németország futott bele a világbajnoki selejtezőben.

Szövetségi kapitány:

Igor Angelovszki – A 45 éves szakember 2015 óta vezeti az észak-macedón válogatottat. Akkir Ljubinko Drulovicsot váltotta, aki inkább a szerb Partizannál folytatta pályafutását. Angelovszki teljesítménye szövetségi kapitányként eddig szinte tökéletes, ez viszont mindössze csak a második edzői munkája. Előtte a macedón, FK Rabotnicski csapatát irányította.

Keret:

Az észak-macedón keretébe két NBI-ben futballozó játékos is meghívót kapott: Viszar Muszliu a MOL Fehérvárból és Kire Risztevszki az Újpestből. Emellett ott van a korábban szintén a Vidiben játszó, most a Lecceben szereplő Boban Nikolov, illetve az ex-újpesti Levante-játékos és szabadrúgás-specialista, Enisz Bardi is. A legfontosabb láncszenük azonban minden bizonnyal a 37 éves, korábbi Lazio- és jelenlegi Genoa-játékos, Goran Pandev, aki nélkül a kijutás sem sikerült volna.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Sztole Dimitrijevszki (Rayo Vallecano), Damjan Siskovszki (Doxa), Riszte Jankov (Rabotnicski)
Védők: Sztefan Risztovszki (Dinamo Zagreb), Viszar Muszliu (MOL Fehérvár), Egzon Bejtulaj (Shkendija), Kire Risztevszki (Újpest), Gjoko Zajkov (Charleroi), Darko Velkovszki (Rijeka), Ezgjan Aljoszki (Leeds United)
Középpályások: Arjan Ademi (Dinamo Zagreb), Enisz Bardi (Levante), Sztefan Szpirovszki (AEK Larnaca), Boban Nikolov (Lecce), Tijomir Kosztadinov (Ruzomberok), Ferhan Haszani (Partizani Tirana), Elif Elmasz (Napoli), Daniel Avramovszki (Kayserispor), Darko Csurlinov (VfB Stuttgart), Marjan Radeszki (Akademija Pandev)
Támadók: Goran Pandev (Genoa), Alekszandar Trajkovszki (Real Mallorca), Ivan Tricskovszki (AEK Larnaca), Vlatko Sztojanovszki (Chambly), Krszte Velkoszki (Sarajevo), Milan Risztovszki (Spartak Trnava)

Érdemes lesz rá figyelni…

Ezgjan Aljoszki – A Leeds középpályása képviseli egyedül a Premier League-et Angelovski csapatában, akinek igen biztató szezonja volt Marcelo Bielsa kezei alatt. A válogatottban valamivel több szerepet kapott eddig, mint klubcsapatában, ahol az Eb-selejtezők második felében balhátvédként találta meg pozícióját, és négy gólpasszt is kiosztott a mérkőzések során.

Csoportmérkőzések: 

Június 13., vasárnap (17:00): Ausztria-Észak-Macedónia (Bukarest)
Június 17., csütörtök (14:00): Ukrajna-Észak-Macedónia (Bukarest)
Június 21., hétfő (17:00): Észak Macedónia-Hollandia(Amszterdam)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 1 (2020)
A legjobb eredmény: –
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 4 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség – pótselejtezőn kvalifikált
A legtöbb gól a selejtezőkön: Elmasz (4)
A keret legértékesebb játékosa: Elif Elmasz (17 millió euró)
FIFA-világranglista: 62. hely


Sorozatunk további cikkei: 

Eb 2020: Bemutatjuk az A-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a B-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a C-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a D-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk az E-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk az F-csoportot!