Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: bemutatjuk az F-csoportot!

Június 11-én indul az egyik legnagyobb kontinenstorna, az Európa-bajnokság. Cikksorozatunkban most bemutatjuk a csoportokat, amelyben megismerhetjük a nemzeti válogatottak kereteit, játékosait és minden egyéb fontos információt. Hatodik, és egyben utolsó cikkünkben az F-csoporttal folytatjuk, amelyben Magyarország, Portugália, Franciaország és Németország kapott helyet. 

1. Magyarország

(Photo by Pedro Salado/Quality Sport Images/Getty Images)

Összefoglaló: 

A “halálcsoport” és Szoboszlai Dominiok sérülés miatti hiányzásának ellenére a magyar válogatott reménykedik abban, hogy legalább az egyik nehézsúlyú ellenfelétől pontokat tud majd szerezni. Marco Rossi gárdája magabiztos játékot mutatott a torna előtti felkészülési mérkőzéseken, amelyek előtt 11 meccsből mindössze egyet veszítettek el, nyolcat pedig megnyertek. Ez annak is köszönhető, hogy a szövetségi kapitány tavaly szeptember óta alkalmazza a három belső védős felállást, amelynek eredményeképp a nemzeti csapat csak 10 gólt kapott, 6 meccsen pedig egyet sem. Ennek a rendszernek az alapemberei Rossinál középen Willi Orbán és Szalai Attila, valamint Fiola Attila.

Sokan lenézhetik Magyország esélyeit az Eb-n, különösen, hogy csak a pótselejtezőn keresztül jutott ki a Nemzetek Ligája helyezésüknek köszönhetően. Ami viszont nekik kedvezhet, hogy két mérkőzésüket is hazai pályán, a Puskás Arénában játszhatják majd. Azt kijelenthetjük, hogy hazánk válogatottjának nincs szerencséje a sorsolással, de abban biztosak lehetünk, hogy felemelt fejjel fogunk mindegyik meccsükön pályára lépni.

Magyarország 1972 után 2016-ban jutott ki újra az Európa-bajnokságra, ahol mindenkit meglepve csoportelsőként jutott tovább az egyeneskieséses szakaszba megelőzve Izlandot, és a tornát akkor megnyerő Portugáliát, de végül a nyolcaddöntőben búcsúzott a sorozattól. Ez volt az első nagy nemzetközi tornájuk is 30 év után.

Szövetségi kapitány:

Marco Rossi – Az 56 éves olasz szakemberre a mai napig jószívvel gondolnak a Brescia és a Sampdoria szurkolói, miután náluk játszott az 1990-es években, később viszont kiváló edzői karriert épített ki Szlovákiában és Magyarországon. 2018 júniusában érkezett George Leekens helyére a magyar válogatotthoz, miután zsinórban nyolcadszor sem tudták kvalifikálni magukat a világbajnokságra. A magyar nemzeti csapat és Rossi házassága eddig szinte tökéletes, meglátjuk, hogy a tréner mit fog tudni varázsolni egy nagy nemzetközi tornán, de bízunk benne, hogy nem fogunk csalódni.

Keret:

A 2016-os Eb-keretből kilencen – Dibusz Dénes, Gulácsi Péter, Fiola Attila, Lang Ádám, Kleinheisler László, Lovrencsics Gergő, Nagy Ádám, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám – kerültek be, illetve heten nem tagjai a mostani csapatnak. Közülük Juhász Roland és a kapus Király Gábor már visszavonult, Guzmics Richárd, Bese Barnabás, Kádár Tamás és Korhut Mihály kiszorult a keretből. Lesznek viszont újoncok, mint Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), aki már Ciprus ellen be is mutatkozhatott, de nagy visszatérő is van Bogdán Ádám (Ferencváros) személyében.

Nem lesz viszont ott a pótselejtező hőse, a télen az RB Leipzigbe igazoló Szoboszlai Dominik. A középpályás a szezon második felében egy percet sem játszott lágyéksérülése miatt, és bár már felépült, nem volt 100 százalékos állapotban, így elhagyta a válogatott edzőtáborát. Hatalmas érvágás ez Magyarországnak, és valahogy nélküle kell megmutatnia, hogy van esélye a legnagyobb csapatok ellen is.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Védők: Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Szalai Attila (Fenerbahce), Willi Orbán (RB Leipzig)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd Zsóry FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Holender Filip (Partizan Beograd), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencváros)
Támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest)

Érdemes lesz rá figyelni…

Adam Szalai – Az angol Sky Sports szakértői szerint Szalai Ádámra lesz érdemes odafigyelni. Bár Gulácsi Péter biztosan nem fog unatkozni a kapujában a csoportkörben, de Szoboszlai hiányában a 33 éves csapatkapitánynak szavaz bizalmat az angol sportcsatorna. A Mainz csatára érdekes szezonon van túl klubjában, az idény első felében még az ificsapatba száműzték, de a második részébem már stabilan léphetett pályára, így meccs biztosan van a lábában. Azonban a 70 válogatottbeli mérkőzésen 23 gólt szerző Szalai klubjában nem igazán volt éles, és csak négy találatot jegyzett 20 meccsen, de még így is a magyar csapat egyik legtapasztaltabb játékosa, akire odafigyelnek a társai, vezéregyéniségére pedig hatalmas szükségük lesz a tornán.

Csoportmérkőzések: 

Június 15., kedd (18:00): Magyarország-Portugália (Budapest)
Június 19., vasárnap (15:00): Magyarország-Franciaország (Budapest)
Június 23., szerda (21:00): Németország-Magyarország-Portugália (München)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 4 (1964, 1972, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: bronzérem, 1964
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 4 győzelem, 4 vereség, 8-11-es gólkülönbség – pótselejtezőn jutott ki
A legtöbb gól a selejtezőkön: Pátkai Máté, Willi Orbán (2)
A keret legértékesebb játékosa: Willi Orbán: 16 millió euró
FIFA-világranglista: 37. hely

2. Portugália

(Photo by Gualter Fatia/Getty Images)

Összefoglaló: 

Az Eb-címvédő Portugália célja az, hogy zsinórban a második trófeáját is a magasba emelje, ahogy azt tette Spanyolország is 2008-ban és 2012-ben. 2016-ban ugyan szerencse is kellett nekik a győzelemhez, de most talán még nehezebb helyzetben vannak a “halálcsoportban”, ahol a címvédő világbajnokkal és az akkori döntős riválisával kell újra szembenézniük.

Cristiano Ronaldo továbbra is ott van, és abban biztosak lehetünk, hogy a gólok mellett egy trófeával akar majd távozni a tornáról. Valószínűleg Magyarországtól is revansot akar venni a 2016-os 3-3 után, bár ezt igazából meg is köszönheti nekik, mert ez a döntetlen kellett ahhoz, hogy a könnyebbik ágra kerüljenek. Portugália kerete azonban talán még erősebb, mint akkor volt, így továbbra is ők a torna nagy esélyesei a belgák és a franciák mellett.

A selejtezőben azonban nem volt szerencséjük, olyannyira, hogy csak a második helyet tudták megszerezni Ukrajna mögött három ponttal lemaradva. Ennek is köszönhetjük, hogy a sorsoláskor kialakulhatott ez a halálcsoport.

Portugália 2016-ban az első Európa-bajnoki trófeáját szerezte meg. 1996 óta minden tornára kijutottak, 2004-ben viszont csak egy ezüstéremmel tudtak vigasztalódni.

Szövetségi kapitány:

Fernando Santos – A 66 éves szakember 2014 óta irányítja a portugál válogatottat, előtte Görögország szövetségi kapitánya volt, akikkel 2012-ben már bejutott az Eb negyeddöntőjébe. Portugáliával azonban szinte minden összejött Santosnak, hiszen a Eb-trófea mellett a Nemzetek Ligája döntőjét is megnyerte, és az ő személye miatt is az egyik legnagyobb esélyese a portugál válogatott a kontinenstornának.

Keret:

Portugália kerete az egyik legerősebb a mezőnyben. Az akadémiáik szinte ontják magukból az újabbnál újabb és jobbnál jobb tehetségeket. Szinte minden poszton van egy vagy kettő klaszisuk: a védelemben ott van a Premier Leauge szezonjának legjobb játékosa, Ruben Días, a középpályán a Manchester United új “megmentője” Bruno Fernandes, a támadósorban pedig Cristiano Ronaldo, akire mindig lehet támaszkodni, ha gólszerzésről van szó, hiába töltötte már be a 36. életévét. Azonban ha esetleg ő besülne, ott van mellette a friss spanyol bajnok Joao Felix vagy a Bundesliga előző idényének egyik legjobbja, André Silva.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Anthony Lopes (Olympique Lyon), Rui Patrício (Wolverhampton Wanderers), Rui Silva (Granada)
Hátvédek: Joao Cancelo (Manchester City), Nélson Semedo (Wolverhampton Wanderers), José Fonte (Lille), Pepe (FC Porto), Rúben Dias (Manchester City), Nuno Mendes (Sporting CP), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund)
Középpályások: Danilo Pereira (Paris Saint-Germain), Joao Palhinha (Sporting CP), Rúben Neves (Wolverhampton Wanderers), Bruno Fernandes (Manchester United), Joao Moutinho (Wolverhampton Wanderers), Renato Sanches (Lille), Sérgio Oliveira (FC Porto), William Carvalho (Betis)
Támadók: Pedro Goncalves (Sporting CP), André Silva (Eintracht Frankfurt), Bernardo Silva (Manchester City), Cristiano Ronaldo (Juventus), Diogo Jota (Liverpool), Goncalo Guedes (Valencia), Joao Félix (Atlético Madrid), Rafa Silva (Benfica)

Érdemes lesz rá figyelni…

Cristiano Ronaldo – Mégis kire másra kellene figyelni? Cristiano Ronaldo szerda este Izrael ellen meglőtte a 104. válogatottbeli gólját, és biztosak lehetünk abban, hogy a tornán megcélozza Ali Dáji 109 találatos rekordját. Ronaldo hosszú évek óta Portugália talizmánja, de az évek során egész szép számú tehetség nőtt ki mellőle, akik majd átvehetik a stafétát a jövőben. Csak győzzük kivárni.

Csoportmérkőzések: 

Június 15., kedd (18:00): Magyarország-Portugália (Budapest)
Június 19., vasárnap (18:00): Portugália-Németország (München)
Június 23., szerda (18:00): Portugália-Franciaország (Budapest)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 8 (1984, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: aranyérem, 2016
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 22-6-os gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Cristiano Ronaldo (11)
A keret legértékesebb játékosa: Bruno Fernandes: 90 millió euró
FIFA-világranglista: 5. hely

3. Franciaország

(Photo by Aurelien Meunier/Getty Images)

Összefoglaló: 

Az Európa-bajnokság talán első számú esélyese a világbajnoki címvédő Franciaország, igaz, a legutóbbi két tornán is bejutott a döntőbe, de rendre kikapott ott. Nem sok ellenfelének van hasonló mélységű és minőségű kerete, csak talán pont az egyik csoportellenfelének. Az pedig majd még kiderül, hogy megbánják-e azt, hogy Aymerick Laporte inkább a spanyolokhoz “igazolt”.

Az Eb-selejtezőt is elég simán vették a franciák, bár volt két botlásuk, mindkettő Törökország ellen, akiket képtelenek voltak megverni: először kikaptak, majd csak egy döntetlent tudtak elérni ellenük. Ettől függetlenül simán a csoportjuk első helyén végeztek 25 ponttal.

Franciaország kétszer már nyert Európa-bajnokságot, 1984-ben és 2000-ben, azóta viszont csak közel voltak a tűzhöz. A csoportkörben csak 1992-ben és 2008-ban estek ki, ezeken kívül mindig eljutottak legalább a negyeddöntőig.

Szövetségi kapitány:

Didier Deschamps – Az 52 éves szakember korábban irányította már az AS Monacót, a Juventust és az Olympique Marseille-t is, emellett ő játékosként és edzőként is magasba emelhette már a világbajnoki trófeát. Deschamps egy összetartó egységgé formálta a francia válogatottat, de az újabb Eb-re úgy döntött, kilép a komfortzónájából, és visszahozza a száműzött Karim Benzemát a válogatottba. Hogy ez jó ötlet volt-e, a tornán kiderül.

Keret:

Ha eddig csak találgattunk, akkor itt szinte biztosan kijelenthetjük, hogy a francia a legerősebb keret, még úgy is, hogy sokakban hiányérzet alakult ki a keret bejelentésekor. Nem lesznek ott a kontinenstornán olyan játékosok, mint például a Ferland Mendy (Real Madrid), Dayot Upamecano (Bayern München) vagy Alexandre Lacazatte (Arsenal). Ott lesz viszont a Premier League-szezon legjobb középpályása N’Golo Kanté, aki a válogatott egyik legfontosabb játékosa is. A korábban már említettük, hogy Karim Benzema visszatérhetett a válogatottba, és bár klubcsapatában egész jól játszott, nem tudjuk még, hogy hogyan muzsikál majd újdonsült csapattársaival, különösen Antoine Griezmann-nal (Barcelona) és Kylian Mbappéval (PSG), akik eddig nagyon jól működtek együtt Olivier Giroud-val (Chelsea).

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Mike Maignan (Lille), Steve Mandanda (Olympique Marseille)
Hátvédek: Lucas Digne (Everton), Léo Dubois (Olympique Lyon), Lucas Hernandez (Bayern München), Presnel Kimpembe (Paris Saint-Germain), Jules Koundé (Sevilla), Clément Lenglet (FC Barcelona), Benjamin Pavard (Bayern München), Raphaël Varane (Real Madrid), Kurt Zouma (Chelsea)
Középpályások: N’Golo Kanté (Chelsea), Thomas Lemar (Atlético Madrid), Paul Pogba (Manchester United), Adrien Rabiot (Juventus), Moussa Sissoko (Tottenham Hotspur), Corentin Tolisso (Bayern München)
Támadók: Wissam Ben Yedder (AS Monaco), Karim Benzema (Real Madrid), Kingsley Coman (Bayern München), Ousmane Dembélé (FC Barcelona), Olivier Giroud (Chelsea), Antoine Griezmann (FC Barcelona), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach)

Érdemes lesz rá figyelni…

Kylian Mbappe – A francia válogatott legjobbja Kanté mellett egyértelműen a PSG támadója, Kylian Mbappé. A fiatal játékos már a világbajnokságon megmutatta, hogy jó “lábakban” van a francia foci jövője. A még mindig csak 22 éves támadó szenzációs formában játszik már évek óta, az előző szezonban pedig összesen 37 gólt és 10 gólpasszt jegyzett minden sorozatot figyelembe véve. A világbajnokságot már zsebre rakta, most már csak az Európa-bajnokság hiányzik a gyűjteményéből.

Csoportmérkőzések: 

Június 15., kedd (21:00): Franciaország-Németország (München)
Június 19., vasárnap (15:00): Magyarország-Franciaország (Budapest)
Június 23., szerda (18:00): Portugália-Franciaország (Budapest)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 10 (1960, 1984, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: aranyérem, 1984, 2000
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 8 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 25-6-os gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Olivier Giroud (6)
A keret legértékesebb játékosa: Kylian Mbappé: 160 millió euró
FIFA-világranglista: 2. hely

3. Németország

(Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)

Összefoglaló: 

Bárcsak írhatnánk azt, hogy Németország is nagy esélyese a tornának, azonban ez most koránt sincs így. Mióta 2014-ben megnyerték a világbajnokságot, a német válogatott lassú hanyatlásba kezdett. Joacim Löw szövetségi kapitány úgy döntött, hogy fiatalítási projektbe kezd, ennek részeként pedig kirúgta Thomas Müllert, Mats Hummelst és Jerome Boatenget is, a terve azonban nem úgy sikerült, ahogyan azt tervezte. Mára már ki tudnak kapni a legkisebb csapatoktól is, a nagyobbak ellen pedig csúfos vereségekbe tudnak belefutni. A végére mintha egy kicsit jobb belátásra bírták volna, így egy vegyes kerettel vág neki utolsó nagy nemzetközi tornájának.

Az Eb-selejtezőben Németország végül megnyerte a csoportját Hollandia előtt, de mindössze csak 2 ponttal, de 8 mérkőzésből így is megnyertek 7-et, míg csak egyszer kaptak ki, pont Hollandiától, ráadásul 4-2-re.

Németország 1972 óta minden Európa-bajnokságon ott volt, háromszor pedig meg is nyerte a tornát. 2008-ban ezüstérmet szerzett, 2012-ben és 2016-ban pedig az elődöntőig jutott. A 2018-as világbajnokságon viszont már a csoportkörben búcsúztak.

Szövetségi kapitány:

Joachim Low -Joachim Löw 15 év  után bejelentette, hogy az Európa-bajnokság után átadja a stafétát, helyére pedig a Bayern München korábbi edzője, Hansi Flick fog kerülni. A 64 éves szakember 2014-ben világbajnokságot ünnepelhetett a válogatottal, de azóta már kevésbé megy jól a csapatnak. Ezt végül magának is beismerte és inkább félreáll.

Keret:

A német válogatott kerete még így is nagyon erős, ami most vegyesen fiatalokból és tapasztalt “öregekből” áll össze. A kapuban továbbra is ott lesz Manuel Neuer (Bayern München), visszakerült Mats Hummels (Borussia Dortmund) is a védelembe, ahogy ott van Toni Kroos (Real Madrid) is a középpályán, Thomas Müller (Bayern München) pedig a támadósorban. Ott vannak viszont olyan elképesztő tehetséggel rendelkező fiatalok, mint Joshua Kimmich (Bayern München), Leon Goretzka (Bayern München) vagy a BL-győztes gólt szerző Kai Havertz (Chelsea) is.

A keret legnagyobb hiányzója minden bizonnyal a Barcelona kapusa, Marc-André ter Stegen lesz, akinek nem lehetett már tovább halogatnia a térdműtétét.

A 26 fős szűk keret: 

Kapusok: Manuel Neuer (Bayern München), Bernd Leno (Arsenal), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)
Védők: Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Robin Gosens (Atalanta), Christian Günter (Freiburg), Marcel Halstenberg (RB Leipzig), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Lukas Klostermann (RB Leipzig), Robin Koch (Leeds United), Antonio Rüdiger (Chelsea), Niklas Süle (Bayern München)
Középpályások: Emre Can (Borussia Dortmund), Serge Gnabry (Bayern München), Leon Goretzka (Bayern München), Ilkay Gündogan (Manchester City ), Kai Havertz (Chelsea), Jonas Hofmann (Mönchengladbach), Joshua Kimmich (Bayern München), Toni Kroos (Real Madrid)
Támadók: Jamal Musiala (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Florian Neuhaus (Mönchengladbach), Leroy Sané (Bayern München), Kevin Volland (Monaco), Timo Werner (Chelsea)

Érdemes lesz rá figyelni…

Joshua Kimmich -A Bayern München játékosa már 21 évesen stabil kezdő volt a felnőtt német válogatottban, utána pedig teljes mértékben alapember lett Joachim Löw keretében. Kimmich több poszton is bevethető, akár a védelemben és a középpályán is, de a gólszerzésben is jeleskedik. Igazi vezéralkat, akinek biztosan nagy szerepe lesz abban, hogyan szerepel majd Németország az Európa-bajnokságon.

Csoportmérkőzések: 

Június 15., kedd (21:00): Franciaország-Németország (München)
Június 19., vasárnap (18:00): Portugália-Németország (München)
Június 23., szerda (18:00): Németország-Magyarország (München)

Érdekességek, információk:

Eb-szereplések: 13 (1972, 1976, 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)
A legjobb eredmény: aranyérem, 1972, 1980, 1996
Selejtezős mérleg: 8 mérkőzés, 7 győzelem, 1 vereség, 30-7-es gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Serge Gnabry (8)
A keret legértékesebb játékosa: Joshua Kimmich: 80 millió euró
FIFA-világranglista: 12. hely


Sorozatunk további cikkei: 

Eb 2020: Bemutatjuk az A-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a B-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a C-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk a D-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk az E-csoportot!

Eb 2020: Bemutatjuk az F-csoportot!