Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: ki lesz Dél-Amerika bajnoka? – ELŐZETES

Az Európa-bajnokság pénteki rajtja mellett vasárnap kezdetét veszi a dél-amerikai kontinens nagy nemzetközi vetélkedése, a Copa América tavalyról idén nyárra halasztotta tornája…

(Photo by Guillermo Legaria/Getty Images)

Az egy évvel elhalasztott Copa América eddig egy cseppet sem alakult zökkenőmentesen, ugyan a torna nyilván még el sem kezdődött, a helyszínek körül jelentős kavarás alakult ki. Azok után, hogy Kolumbiától elvették a rendezés jogát az országban uralkodó polgárháborús viszonyok miatt, nem sokkal később a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) a társrendezőnek tervezett Argentína rendezését is megvétózta, végül Brazíliát jelölték ki az idei torna helyszínéül.

Campeonato Sudamericano (dél-amerikai bajnokság) a legrégibb nemzetközi labdarúgótorna a világon. Az első kiírása 1916-ban történt – 14 évvel az első világbajnokság előtt. A sportág ugyan az angoloktól indult, de a 19. század második felétől Dél-Amerikában is egyre jobban terjedt, országok közötti nemzetközi kontinenstornát is ott rendeztek először, és 1930-ban az első világbajnokságnak is Uruguay adhatott otthont.

Az eddigi 46 tornán a tíz dél-amerikai országból nyolc elhódította már a kontinens legjobbjának járó címet, csak Ecuador és Venezuela nem volt még győztes. A 46 kiosztott aranyérem közül a legtöbbet Uruguay (15), Argentína (14) és Brazília (9) zsebelhette be. Paraguay, Chile és Peru két-két, míg Kolumbia és Bolívia egy-egy elsőséggel bír.

Uruguay a 15 győzelme mellett hat ezüst és kilenc bronzéremmel rendelkezik, 30 dobogós helyezésénél egyedül az argentinok voltak nagyobb éremhalmozók, hiszen nekik 14-14 első és második helyezés mellett öt harmadik hely jóvoltából 33 medália jutott. Az örökös éremtáblázat harmadik helyén Brazília áll kilenc arany, 11 ezüst, hét bronzérem által (27 dobogós helyezés), míg Paraguay 15-ször (2-6-7), Chile (2-4-5) és Peru (2-1-8) pedig egyaránt 11 alkalommal zárt az első háromban. A meghívottak közül Mexikó a legeredményesebb két ezüst-, és három bronzérem révén.

Az idei tornán tíz csapat vesz majd rész két öt-öt tagú csoportban, melyből az első négy-négy helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A Copa Américát június 13-tól július 10-ig Brazíliában rendezik meg négy város öt stadionjában, a finálé helyszíne a kultikus Maracana lesz.

 

A Copa América csoportjai

A csoport: Argentína, Bolívia, Uruguay, Chile, Paraguay

Az 1993 óta bajnoki cím nélkül álló argentin válogatott úgy tervezte, hogy 2021-ben hazai pályán kísérli meg a csúcstámadást, ehelyett azonban az ősi rivális otthonában játsszák a tornát. Az átmeneti argentin nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni korábban többször is óvatosan fogalmazott, és külön kiemelte, hogy nem céljuk a torna megnyerése, ami nem lehet realitása, de nyilván hazájukban ezt várják el tőlük. Mindenesetre a 43 éves szakember fiatalosabb, újszerű csapat akár sokra lehet képes a tornán, még ha nem is a legnagyobb esélyes. A keretben a rutint többek közt Lionel Messi, Sergio Agüero vagy Ángel Di Maria képviseli, miközben az ifjabb generáció tagjai közül Lautaro Martínez vagy Rodrigo De Paul igyekszik letenni a névjegyét.

Talán papíron még náluk is erősebbnek mondható a kontinensbajnoki címek számában rekorder Uruguay válogatottja, amely utoljára 2011-ben hódította el a trófeát. Luis Suárez mellé Edinson Cavani is csatlakozott, és a többi poszton is megbízható, több lábon álló kerettel rendelkeznek. Ugyanakkor intő jel lehet számukra, hogy a közvetlenül a torna előtt lebonyolított két világbajnoki selejtezőjükön két gól nélküli döntetlent játszottak gyengébb csapatokkal szemben. Cavani ugyan nem játszott ezeken a mérkőzéseken, de egyelőre kétségtelenül nincs csúcsformában Óscar Tabárez legénysége.

A 2015-ös és 2016-os győztes Chile csapata már kétségkívül nincs olyan erőben, mint a közelmúltbeli győzelmek alkalmával, de a kétszeres nyertes gárda húzóemberei közül még mindig többen tagja lesznek a keretnek. Arturo Vidal ugyan távol marad a tornától, de Alexis Sánchez, Gary Medel, Eduardo Vargas vagy éppen Claudio Bravo játékára számíthat a mindig kiszámíthatatlan La Roja.

A csoport kétségkívül két gyengébb képességű csapata Paraguay és Bolívia lesz, amely játéktudásban kétségkívül elmarad a többiektől, de mindkét csapat fel tud vonultatni néhány kiemelkedő képességű játékost, melyek vezérletével akár képesek lehetnek egy-egy meglepetéseredményt elérni.

Szerkesztőnk, Ficsura Ádám a Futballtangó képviseletében a SportPlatz – Sport, ami feltölt Középkezdés című podcastjének vendége volt az elmúlt héten. A bő félórás adásban a közelgő Copa América esélyeit elemeztük:

 

B csoport: Kolumbia, Brazília, Venezuela, Ecuador, Peru

A címvédő és újbóli házigazda brazil válogatott 2019-hez hasonlóan ismét hazai környezetben nyerheti meg a kontinens bajnokának járó trófeát. Tite csapata bár korábban a Brazíliában tomboló koronavírus-járvány miatt ellenezte a tornát, végül a játékosok megbékéltek, és legutóbbi állásfoglalásuk szerint hajlandóak részt venni és legjobb tudásuk szerint szerepelni a Copán. A Selecao mindig képes akár több keretnyi világklasszist felvonultatni, így most is vannak olyanok, akik nem lesznek ott a csapatban, amely így is bombaerős. Neymar mellett a támadó szekcióban például Gabriel Jesus, Richarlison vagy Gabriel Barbosa felelhet a gólokért, de a többi poszton is olyan klasszisaik vannak, mint Casemiro, Marquinhos, Alex Sandro, Alisson Becker vagy éppen a nagy visszatérő veterán Dani Alves.

Első számú vetélytársuk a csoportban talán az eredetileg rendezésre készül Kolumbia lehet, akik bár James Rodríguez és Juan Fernando Quintero személyében két klasszist nélkülöznek, még mindig kellően meggyőzőnek tűnnek. A támadó harmadban az Atalanta csatárduója, Luis Muriel és Duvan Zapata felelhet a gólokért, de a teljesség igénye nélkül Juan Cuadrado, Mateus Uribe, David Ospina és Yerri Mina is a keretet mélyíti. A torna előtti utolsó vb-selejtezőn Argentína ellen kétgólos hátrányból mentettek pontot, ami a szívósságukról ad tanúbizonyságot.

A többi csapat megközelítőleg azonos játékerőt képvisel, közöttük nehéz előzetesen különbséget tenni. A két évvel ezelőtti tornán döntős Peru ismét számítható a veterán Paolo Guerrero játékára, de Christian Cueva vagy Gianluca Lapadula is a csapat főszereplője lehet. Riccardo Gareca csapata pocsékul kezdte a világbajnoki selejtezőket, de legutoljára a szintén csoportban tanyázó Ecuador ellen a hatodik meccsen fel tudták mutatni első győzelmüket.

A fiatalos ecuadori válogatott remekül kezdte a selejtezőket, tavaly év végén Kolumbiát és Uruguayt is legyőzte, júniusban azonban két vereséget szenvedett, de még így is tartja előkelő harmadik helyezését. A csapat legnagyobb nevű játékosa, Enner Valencia mellett a fiatalabbak közül első sorban Pervis Estupinan, Moisés Caicedo és Gonzalo Plata kaphat komoly szerepet, és mutathatja meg magát az idei tornán.

A csoport tagja még az a Venezuela is, amely az elmúlt években már levetkőzte magáról az egykori pofozógép szerepét, felzárkózott a kontinens többi csapatához, és a brazil-kolumbiai páros mögötti hármas versenyfutásból minden esélyük meg lehet a továbbjutás kiharcolására. A bordómezesek legnagyobb nevei Josef Martínez és Tomas Rincón, de ők is fel tudnak vonultatni néhány olyan tehetséges ifjabb játékost, akik számára akár az idei Copa América hozhatja meg a várva várt áttörést.

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!