Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: magabiztos győzelemmel kezdték a brazilok a tornát – videóval

Vasárnapról hétfőre virradóra a nyitónap két mérkőzésével vette kezdetét a megannyi változás után Brazíliában megrendezésre kerülő Copa América idei kiírása…

(Photo by Buda Mendes/Getty Images)

A dél-amerikai kontinenstorna legnagyobb esélyesének tartott Brazília a papírformának megfelelően, 3-0-ra legyőzte a koronavírus-fertőzések által jelentős mértékben sújtott Venezuelát a bajnokság nyitómérkőzésén Brazíliavárosban.

Tite csapata már a kezdetektől fogva kapujához szegezte ellenfelét, és már az első tíz perc végén több lehetőségük volt a vezetés megszerzésére. Előbb Eder Militao közeli fejesét hárította Graterol kapus, majd ajtó-ablak helyzetben Richarlison bólintása ment mellé. Kisvártatva egy szöglet utáni rövid felszabadításból Danilo eresztett meg egy életerős távoli lövést, ami mivel középre ment, könnyű zsákmány volt a portás számára. Az első játékrész derekánál viszont már semmi nem mentette meg Venezuelát a góltól, Neymar szöglete után Richarlisonról került tovább a labda, majd a kapu torkából Marquinhos juttatta a hálóba. (1-0) Természetesen a folytatásban sem változott a játék képe, a brazilok lendületben maradtak, kisvártatva Neymar növelhette volna az előnyt, de elegáns cseleket követően a kapu mellé helyezett. A Selecaónak be kellett érnie a szünetben az egygólos vezetéssel.

A térfélcserét követően Gabriel Jesus lőtt passzáról Neymar egy hajszállal lemaradt, és közvetlen közelről nem tudta a hálóba juttatni a játékszert. Továbbra is a brazilok voltak fölényben, és bő negyedóra elteltével Cumana koccintotta össze Danilo bokáit a tizenhatoson belül, melyért az uruguayi játékvezető a videóbíró igénybevételével büntetőt ítélt. A tizenegyest Neymar magabiztosan értékesítette. (2-0) A második góllal még inkább eldőlt a találkozó, a házigazda rendkívül biztosan és fölényben játszott, több lehetőségük is akadt az előny növelésére, Neymar nagy helyzetben azonban lendületből a kapu mellé helyezett. A mérkőzés utolsó percében Neymar egy bal oldali elfutás végén a kapust is kicselezte, majd elegánsan tálalt a kapu előtt érkező Gabriel Barbosához, aki az üresen maradt ketrecbe mellel juttatta be a labdát. (3-0) A brazilok így nem csak a mutatott játékban, de a végére az eredményben is meggyőző sikert arattak a torna nyitányán.

Érvényesült a papírforma, a favorit brazilok fölényesen nyerték meg a nyitómeccset, és várhatják a komolyabb feladatokat.

Copa América, 1. forduló (B csoport)
Brazília – Venezuela 3-0 (1-0)

Helyszín: Estádio Nacional Mané Garrincha, Brazíliaváros Vezette: Esteban Ostojich (uruguayi)
Gólszerzők: Marquinhos (23.), Neymar (64. – büntetőből), Gabriel Barbosa (89.) ill. –
Sárga lapok: Renan Lodi (38.), Gabriel Barbosa (66.), ill. Manzano (69.), Mago (80.)
Kiállítás: – ill. 

Brazília: Allison – Danilo, Eder Militao, Marquinhos, Renan Lodi (Alex Sandro 46.) – Paqueta (Ribeiro 46.), Casemiro, Fred (Fabinho 85.) – Gabriel Jesus (Vinicius Junior 85.), Richarlison (Gabriel Barbosa 65.), Neymar. Szövetségi kapitány: Tite.

Venezuela: Graterol – A. González (R. Hernández 92.), La Mantia, A. Martínez, Mago, Cumana – J. Martínez, Moreno, Manzano (Celis 77.), Casseres (Castillo 84.) – Aristeguieta (Cordova 77.). Szövetségi kapitány: José Peseiro.

 

A csoport másik első fordulós mérkőzésén két hasonló játékerőt képviselő csapat küzdelmében Kolumbia nagy csatában 1-0-ra múlta felül Ecuador nemzeti válogatottját.

Az első helyzetet Ecuador alakította ki, öt perc elteltével Estrada lövése azonban elkerülte Ospina ketrecét. Bár komoly lehetőségük nem nagyon adódott, Kolumbia több támadást vezetett, és próbálta irányítani a mérkőzést, az ellenfél azonban jól végezte az elhárítást, Ecuador többnyire biztosan állta a sarat. Az első játékrész hajrájában Edwin Cardona szerezte meg a vezetést Kolumbiának, miután egy általa kicsiben elvégzett szabadrúgás után megindult az ellenfél kapuja felé, Cuadrado Borjával játszott össze, és a tizenegyes pont magasságából védhetetlen gólt lőtt Ortiz kapujába. (1-0) Ezzel a villanással Kolumbia mehetett le 1-0-s előnnyel az öltözőbe.

A második félidőt az ecuadoriak igyekeztek bátrabban kezdeni, Estupinan egy oldalról elvégzett szabadrúgás által tesztelte Ospina kapust, aki azonban hárítani tudott. Nem sokkal később megint a rendkívül aktívan játszó Estupinan veszélyeztetett, de lendületből megeresztett kísérletét, Ospina ismét hárította. Miközben az ecuadoriak az egyenlítésért igyekeztek, Kolumbia előtt kontrákból adódtak lehetőségek akár egy második gól megszerzésére, ám végül egyik fél sem járt sikerrel, így maradt 1-0 a találkozó végeredménye.

Copa América, 1. forduló (B csoport)
Kolumbia – Ecuador 1-0 (1-0)

Helyszín: Arena Pantanal, Cuiabá Vezette: Néstor Pitana (argentin)
Gólszerző: Cardona (42.) ill. –
Sárga lapok: Uribe (25.), Munoz (79.), Borré (90.), ill. E. Valencia (87.)
Kiállítás: – ill. 

Kolumbia: Ospina – Munoz, Mina, Murillo (D. Sánchez 82.), Moreno (Tesillo 45+5.) – Cuadrado, Barrios, Uribe (Pérez 61.), Cardóna (Cuellar 82.) – Borré, Borja (Zapata 61.). Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda.

Ecuador: Ortíz – An. Preciado, Arboleda, Hincapié, Estupinan – Plata (Ay. Preciado 69.), Méndez, M. Caicedo (D. Díaz 80.), F. Martínez (Mena 59.) – E. Valencia, Estrada (J. Caicedo 69.). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro.

 

A B csoport aktuális állása

A második forduló mérkőzéseire csütörtökön kerül sor a csoportban, amikor a brazil válogatott a most szabadnapos Peruval, Kolumbia pedig Venezuelával találkozik.

 

A Copa América hétfői programja

Június 14., hétfő, 23:00 Argentína – Chile (A csoport)
Június 15., kedd, 02:00 Paraguay – Bolívia (A csoport)

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!