Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Argentína nyerte az Uruguay elleni rangadót – videóval

Péntekről szombatra virradóra játszották le az A csoport második fordulójának mérkőzéseit a Brazíliában zajló Copa Américán…

(Photo by Pedro Vilela/Getty Images)

A tornát Chile ellen döntetlennel kezdő argentin válogatott az A csoport nagy rangadóján 1-0-ra legyőzte a kontinenstornák tekintetében rekordbajnoknak számító Uruguay csapatát.

Az Albiceleste rendkívül rámenősen kezdte a mérkőzést, és gyakorlatilag az első pillanattól fogva kapujához szegezte ellenfelét. Rögtön a találkozó elején több ígéretes lehetőség adódott előttük, Muslera kapusnak G. Rodríguez és Messi kemény lövésénél egyaránt védést kellett bemutatnia. Aztán az első negyedóra végéhez közeledve már ő sem tudott hárítani, amikor Messi szögletét követően a sérüléssel bajlódó Paredest helyettesítő Guido Rodríguez fejelt a kapufára, onnan pedig a játékszer a gólvonal mögé került. (1-0) Nem sokkal később Messi elfutását követően az előre húzódó Molina életerős lövéssel veszélyeztetett, Muslera azonban hárítani tudott. Az argentinok domináltak, az első uruguayi próbálkozásokra csak a játékrész második felében került sor, Bentancur lövési kísérlete azonban jócskán elkerülte a kaput, és a Cavani-Suárez páros előtt sem sok lehetőség adódott, kevés labda jutott el az uruguayi sztárcsatárokhoz. A félidőben az argentinok biztosan vezettek egy góllal.

A második félidőben a “gauchók” egyre inkább átadták a területet ellenfelüknek, azonban az uruguayiak hiába támadtak többet, a kapu előterében teljesen veszélytelenek voltak. Mindkét edző próbált cserékkel frissíteni, Scaloni számára a védekezés, Tabárez részéről a támadás erősítése volt a cél. Uruguay hiába játszott fölényben, az argentinok biztosan végezték az elhárítást, és E. Martínez kapusnak az egész mérkőzésen nem kellett védést bemutatnia. Cavani és Suárez a befejezés pillanatában valahogy mindig lemaradt a játékszerről, ha pedig végre lövéshez jutottak, kísérleteik messze elkerülték a célterületet. Eközben az argentinok többször is ellentámadásokból veszélyeztettek, és akár az újabb gól megszerzésére is lehetett volna esélyük, végül ez nem jött össze, de korán megszerzett minimális előnyüket a lefújásig megőrizték és javítottak helyzetükön.

Az 1993 óta felnőtt trófea nélküli argentinok négy ponttal állnak a csoport élén, míg Uruguay első mérkőzésén vereséget szenvedett.

Copa América, 2. forduló (A csoport)
Argentína – Uruguay 1-0 (1-0)

Helyszín: Estádio Nacional Mané Garrincha, Brazíliaváros Vezette: Wilton Sampaio (brazil)
Gólszerző: G. Rodríguez (13.), ill. –
Sárga lapok: Lo Celso (48.), E. Martínez (75.), J. Correa (90+1.) ill. Torreira (62.), Ocampo (90.)
Kiállítás: – ill. 

Argentína: E. Martínez – Molina, C. Romero, Otamendi, Acuna – De Paul (Pezzella 90+3.), G. Rodríguez, Lo Celso (E. Palacios 52.) – Messi, La. Martínez (J. Correa 52.), N. González (Di María 70.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.

Uruguay: Muslera – G. González Apud (F. Torres 70.), Giménez, Godín, Vina – Valverde (Gorriarán 84.), Bentancur (Nández 46.), Torreira (Vecino 65.), N. De la Cruz (Ocampo 65.) – L. Suárez, Cavani. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez

 

A csoport másik találkozóján a favorit Chile javára ugyancsak egy korai találat döntött Bolívia ellen Cuiabában.

A chilei válogatott hamar szerette volna eldönteni a mérkőzést, és öt perc elteltével Meneses próbálkozott életerős átlövéssel egy szöglet után, Lampe kapus azonban a helyén volt. Újabb öt minutum múlva egy villámgyors kontra végén Vargas kiugratásából Ben Brereton szerezte meg a vezetést érő találatot Chile javára. (1-0) Az előnybe kerülő La Roja lendületben maradt, szerette volna eldönteni a mérkőzést, és futószalagon alakították ki a további helyzeteiket, Lampe azonban minden tőle telhetőt megtett, és hatalmas védést mutatott be Brereton közeli fejésénél, valamint Pulgar és Meneses éles átlövéseinél egyaránt. A bolíviaiak első ígéretes helyzeténél Fernández méltatlanul gyengén helyezett a kapu mellé. A szünet előtt a korábbi Copa-gólkirály Vargas előtt adódtak lehetőségek, melyek azonban kimaradtak. A jelentős chilei fölény ellenére csak 1-0 volt az állás a szünetben.

A fordulást követően Bolívia becsülettel próbálkozott a felzárkózás érdekében, Saavedra kőkemény átlövésénél Bravónak igencsak kapaszkodnia kellett, hogy védeni tudjon. Ennek ellenére a chileiek masszívan védekeztek és ígéretes ellentámadásaik révén több lehetőségük is nyílt a mérkőzés eldöntésére. Mivel azonban Vidalék lehetőségei kimaradtak, mindvégig nyílt maradt a találkozó, Chile azonban a korán megszerzett előnyt a végsőkig megőrizte, és begyűjtötte a három pontot.

A kétszeres győztes így az argentinokhoz hasonlóan négypontos, míg a csoport leggyengébb láncszemének tartott Bolívia két vereséggel kezdte a tornát.

Copa América, 2. forduló (A csoport)
Chile – Bolívia 1-0 (1-0)

Helyszín: Arena Pantanal, Cuiabá Vezette: Jesús Gil Manzano (spanyol)
Gólszerző: Brereton (10.), ill. –
Sárga lapok: Maripan (81.) ill. Vaca (53.), Di. Bejarano (87.)
Kiállítás: – ill. 

Chile: Bravo – Isla, Medel, Maripan, Mena – Vidal (Alarcón 69.), Pulgar, C. Aranguiz – Meneses (Pinares 65.), E. Vargas, Brereton (P. Aranguiz 84.)  Szövetségi kapitány: Martín Lasarte

Bolívia: Lampe – Di. Bejarano, Quinteros, Jusino, R. Fernández – Saavedra (J. Flores 78.), Justiniano (Da. Bejarano 90.), Vaca (Villarroel 90.), Arce – Chura (Ramallo 60.), G. Álvarez. Szövetségi kapitány: César Farías.

 

Az A csoport aktuális állása

A harmadik forduló mérkőzéseire hétfőről keddre virradóra kerül sor a csoportban, amikor az argentin válogatott Paraguay csapatával találkozik, míg Uruguay Chilével meccselhet.

 

A Copa América következő, vasárnapi játéknapján Venezuela – Ecuador és Kolumbia – Peru mérkőzéseket rendeznek a B csoportban.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!