Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: bombameglepetés, Hollandia búcsúzott a tornától! – videóval

Hatalmas meglepetésre búcsúzott az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében a holland labdarúgó-válogatott. A cseh nemzeti csapat kegyetlenül kihasználta De Ligt kiállítását és 2-0-ra diadalmaskodott az Oranje ellen, Patrik Schick ezúttal is betalált. 

(Photo by Attila Kisebenedek – Pool/Getty Images)

Az első játékrészt nagy elánnal kezdték a hollandok, több ígéretes akciót, helyzetet is kidolgoztak. Frank de Boer legénysége azonban ezeket nem tudta kihasználni, leginkább a cseh védelem remek munkájának köszönhetően. Silhavy tanítványai jó néhány lövést blokkoltak, vagy akadályoztak meg veszélyesebb beadásokat az utolsó pillanatokban. A csehek idővel felvették a tempót és ők is alakítottak ki talán még nagyobb ziccereket mint a hollandok. Érdekesség, hogy az első kaput eltaláló lövést a 28. percben jegyezhettük fel, de Schick távoli lövése még megpattanva is könnyű csemege volt Stekelenburg számára. A 37. minutumban Barak előtt adódott a félidő messze legnagyobb helyzete, de a cseh középpályás lövését blokkolni tudta De Ligt az utolsó pillanatban. 

A második félidőt rögtön sárga lappal kezdte Hollandia, miután Dumfries oda könyökölt Kaderabeknek. A játékrész első fele inkább a lapok osztásáról szólt. Az 55. percben a hollandok emberhátrányba kerültek, miután Karasev a VAR segítségével megállapította, hogy De Ligt kéz segítségével akadályozott meg egy egyértelmű gólhelyzetet. A 68. minutumban megtört a gólcsend, egy szögletet követően Tomas Holes bólintott Stekelenburg kapujába, ezzel megszerezte a vezetést Csehországnak. A 80. percben eldőlt a továbbjutás sorsa, Holes passzolt Schickhez, aki nem hibázott és higgadtan bevette a hollandok hálóját. Az első félidő alapján kiegyenlített mérkőzésre számítottunk, ám De Ligt kiállítása felborított mindent és gyakorlatilag megpecsételte Hollandia helyzetét. Nagy meglepetésre tehát a csoportkört hibátlanul teljesítő ‘Oranje’ búcsúzott az Európa-bajnokságtól. 

Hollandia – Csehország 0-2 (0-0)
Helyszín:
Puskás Aréna (Budapest); Vezette: S. Karasev (orosz)
Gólszerzők: ill. Holes(68.), Schick(80.)
Sárga lapok: Dumfries(46.), De Jong(84.) ill. Coufal(56.)
Kiállítás:
De Ligt(55.) ill. –

Hollandia: Stekelenburg – Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind(Timber 81.), Van Aanholt(Berghuis 81.) – De Roon(Weghorst 73.), Wijnaldum, De Jong – Depay, Malen(Promes 57.). Szövetségi kapitány: F. de Boer. 

Csehország: Vaclik – Coufal, Celustka, Kalas, Kaderabek – Holes(Kral 85.), Soucek – Masopust(Jankto 79.), Barak(Sadilek 90+2.), Sevcik(Hlozek 85.) – Schick(Krmencik 90+2.). Szövetségi kapitány: J. Silhavy. 

A mérkőzés összefoglalója: