Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Messi duplájával simán győzött Argentína – videóval

Hétfőről keddre virradóra rendezték meg az A csoport zárófordulójának mérkőzéseit a Brazíliában zajló Copa Américán, így kialakultak a negyeddöntők párosításai…

(Photo by Buda Mendes/Getty Images)

A veretlen Argentína a papírformának megfelelően, a már kiesett Bolívia 4-1-es legyőzésével biztosította be első helyét a csoportban a Cuiabában rendezett mérkőzésen.

Az Albiceleste a tornán megszokott módon, hatalmas lendülettel rontott rá ellenfelére, és rögtön az első percekben Lampe kapusnak előbb Agüero közeli lövésénél, majd A. Correa ismétlésénél egyaránt bravúrt kellett bemutatnia. A hatodik percben viszont már ő is tehetetlen volt, amikor egy nagyszerűen kijátszott támadás végén Alejando “Papu” Gómez vágta a léc alá Messi kiugratását. (0-1) Bár a kezdeti viharos nyomás némileg csendesedett, Argentína továbbra is jelentős fölényben játszott. Az első félóra végeztével A. Gómez büntetőt harcolt ki Di. Bejarano szerelésénél, melyet Lionel Messi magabiztosan értékesített. (0-2) Képtelen volt különösebb ellenállást tanúsítani a térfelet is ritkán átlépő bolíviai válogatott, így nem sokkal a szünet előtt Agüero felíveléséből Lionel Messi ugrott ki és emelt könnyedén a kimozduló portás felett a kapuba. (0-3) A Barcelona klasszisa csapata harmadik, önmaga napi második, a tornán szerzett harmadik góljával eldöntötte a szünet előtt a kérdéseket. A játékrész vége előtt még Agüerónak volt két ígéretes lehetősége, ám mindkét alkalommal jobbról a hosszú sarok mellé lőtt.

Az első 45 perc alatt tulajdonképpen lefutottá vált a találkozó, a “gauchók” nyomása alábbhagyott, némi teret engedtek Bolíviának, akik negyedóra elteltével egy tetszetős jobb oldali akció végén szépíteni tudtak, Justiniano bejátszásából Erwin Saavedra volt eredményes. (1-3) Nem sokáig reménykedhetett a La Verde a felzárkózásban, hiszen öt perccel később a frissen pályára küldött Lautaro Martínez értékesített egy kipattanót az ötösön belülről, visszaállítva a háromgólos különbséget. (1-4) Az argentinok felszabadultan játszottak, dominálták a mérkőzést, és a hátralévő időben több gólt is szerezhettek volna az átjáróházhoz hasonlító bolíviai védelemmel szemben, melynek utolsó mentsváraként Lampe a négy bekapott gól ellenére remekül védte kapuját. Lautaro több erős kísérletét, és Messi szabadrúgását is hárította a bolíviai portás, így végül az igazán kiütéses különbség nem valósult meg a csapatok között, de Argentína biztos sikere egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Scaloniék egy döntetlen után három győzelemmel húzták be a csoportjukat, miközben Bolívia pont nélkül fejezte be a kontinensviadalt.

Copa América, 5. forduló (A csoport)
Bolívia – Argentína 1-4 (0-3)

Helyszín: Arena Pantanal, Cuiabá Vezette: Javier Alberola Rojas (kolumbiai)
Gólszerzők: Saavedra (60.), ill. A. Gómez (6.), Messi (33., 42. – az elsőt büntetőből), La. Martínez (65.)
Sárga lapok: Ramallo (86.), Wayar (90+2.), ill. Acuna (90.)
Kiállítás: – ill. 

Bolívia: Lampe – Saavedra (Villarroel (85.), Haquin, Jusino, R. Fernández (Wayar 81.) – Justiniano – Chura (H. Vaca 61.), R. Vaca, Céspedes (Sagredo 61.), Di. Bejarano – G. Álvarez (Ramallo 61.). Szövetségi kapitány: César Farías.

Argentína: Armani – Montiel, Pezzella, Li. Martínez, Acuna – G. Rodríguez (Paredes 71.), E. Palacios (N. Dominguez 71.) – A. Correa (Lo Celso 64.), Messi,  A. Gómez (J. Álvarez 56.) – Agüero (La. Martínez 63.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.

 

Az A csoport másik mérkőzésen Uruguay minimális különbségű, 1-0-s sikerével kaparintotta meg a második helyezést Paraguay előtt.

A győzelmi kényszerben pályára lépő kétszeres világbajnok kezdte aktívabban a találkozót, melynek soraiban Suárez ezúttal csak a kispadon kapott helyet. A találkozó elején De Arrascaeta két ígéretes kísérletet is kapura küldött, az első azonban a kapufát súrolta, a másodikat pedig A. Silva kapus hatástalanította. A játékrész derekánál A. Romero szabálytalanságát követően a brazil játékvezető habozás nélkül büntetőt ítélt az uruk javára, melyet Edinson Cavani biztos lábbal bombázott a kapuba. (1-0) Ha a bekapott gól nem lett volna elég csapás, rövidesen újabb pofont szenvedett el Paraguay, hiszen az előző meccsen duplázó Almirónt sérülése miatt le kellett cserélnie Berizzo mesternek. Ennek ellenére ébredezett a csapat, de az igazi lehetőségek még mindig Uruguay előtt adódtak, akik Cavani révén újabb gólt szerezhettek volna, De Arrascaeta passza után azonban tisztázni tudtak a MU támadója elől. Így a tizenegyesgól jóvoltából egy gól volt a különbség a szünetben.

A folytatásban is Uruguay akarata érvényesült, akik a vezetés birtokában nyugodtan állhattak vissza a kedvelt kontrajátékra. Egy rövid felszabadítást követően Valverde életerős kísérlete középre ment és nem okozott gondot A. Silva kapusnak. A 68. percben Cavanit Suárez váltotta, aki egy ellentámadás végén kemény lövést tűzött az ellenfél kapujára, majd szabadrúgásból lőtt messziről nem sokkal a keresztléc fölé. A hajrában Paraguay nyomott az egyenlítésért, de Uruguay hibátlanul védekezett, így H. Martínez közeli kihagyott helyzetét leszámítva nem sok lehetőségük adódott az egyenlítésre, és maradt a lefújásig az 1-0.

Győzelmével Uruguay a második helyen végzett, Paraguay pedig visszacsúszott a csoport harmadik helyére a végelszámolásnál.

Copa América, 5. forduló (A csoport)
Uruguay – Paraguay 1-0 (1-0)

Helyszín: Estádio Olimpico Nilton Santos, Rio de Janeiro Vezette: Raphael Claus (brazil)
Gólszerző: Cavani (21. – büntetőből) ill. –
Sárga lapok:ill. Alderete (43.), J. Alonso (82.)
Kiállítás: – ill. 

Uruguay: Muslera – Nández, Godín (Coates 46.), Giménez, Vina – Valverde (Torreira 76.), Vecino (Cáceres 57.), Bentancur – N. De la Cruz, Cavani (L. Suárez 68.), De Arrascaeta (F. Torres 67.). Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez.

Paraguay: A. Silva – Espinola (H. Martínez 57.), Rojas, J. Alonso, Alderete – Samudio (Cubas 73.), Villasanti, G. Giménez (R. Sánchez 74.), A. Romero – Almirón (O. Romero 33.), Ávalos (C. González 57.). Szövetségi kapitány: Eduardo Berizzo.

 

Az A csoport végeredménye

Argentína veretlenül és több mint biztató játékkal nyerte meg csoportját, és készülhet az Ecuador elleni negyeddöntőre. Uruguay a nehézkes rajt után meccsről meccsre egyre jobb játékkal az utolsó fordulóban már közel csúcsformában játszva lett második, és találkozhat Kolumbiával. Az ötvenszázalékos mérleggel záró Paraguay harmadik helye azt jelentette, hogy Peru lesz az ellenfelük a következő kanyarban. A most szabadnapos Chile pedig a várakozásoknak megfelelően visszacsúszott a negyedik helyre, így Brazília ellen próbálhat szerencsét a folytatásban.

A góllövőlista élmezőnye

3 gólos: Lionel Messi (Argentína)
2 gólos: Alejandro “Papu Gómez (Argentína), Eduardo Vargas (Chile), André Carrillo (Peru), Erwin Saavedra (Bolívia), Ayrton Preciado (Ecuador), Edinson Cavani (Uruguay), Neymar (Brazília), Ángel Romero (Paraguay)

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!