Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: brazil-argentin álomdöntő a trónért – ELŐZETES

Összejött a két ősi rivális várva várt döntője a kalandos előzmények után végül Brazíliában megrendezett Copa Américán, melynek vasárnap hajnali fináléjában a címvédő Brazília és a lassan három évtizede az első címére áhítozó Argentína mérheti össze tudását egymással…

(Photo by Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images)

Campeonato Sudamericano (dél-amerikai bajnokság) a legrégibb nemzetközi labdarúgó torna a világon. Az első kiírást 1916-ban rendezték meg – tizennégy évvel az első vb előtt. A sportág ugyan az angoloktól indult, de a 19. század második felétől Dél-Amerikában is egyre jobban terjedt, országok közti nemzetközi kontinenstornát is ott rendeztek először, és 1930-ban az első világbajnokságnak is Uruguay adhatott otthont. Mostani nevén a Copa América a világbajnokság és az Európa-bajnokság után a harmadik legnépszerűbb nemzetközi labdarúgó-torna a világon, a kontinenstornák közt a második legtöbb érdeklődőt vonzza. A sorozat történetében 46 kiosztott aranyérem közül a legtöbbet Uruguay (15), Argentína (14) és Brazília (9) zsebelhette be. ParaguayChile és Peru két-két, míg Kolumbia és Bolívia egy-egy elsőséggel bír.

Bár a brazil-argentin párharc ősi párharcnak számít, eddig mindössze háromszor rendeztek egymás elleni döntőt a két ádáz rivális közt. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a Sudamericanót korábban sokáig körmérkőzéses rendszerben bonyolították le, klasszikus fináléra csak pontazonosság esetén került sor egy-egy újrajátszás keretein belül.

Az első klasszikus fináléra 1937-ben került sor az Albiceleste és a Selecao között. A Buenos Airesben, a megboldogult Estadio Gasómetróban rendezett kontinenstornán hat csapat vett részt, a körmérkőzéses szakasz utolsó meccsén pedig Argentína 1-0-ra legyőzte a brazilokat, így pontegyenlőség alakult ki kettejük közt az élen. A két nappal később rendezett döntő mérkőzés alkalmával 1937. február 1-jén egy végletekig kiélezett összecsapáson, gól nélküli döntetlen után a „gauchók” hosszabbításban diadalmaskodtak 2-0-ra az Independiente legendás alakja, Vicente de la Mata két góljával.

Ezt követően a 2004-es perui torna egymás elleni döntője végén Brazília koronáztatott meg. Argentína hiába vezetett sokáig, Adriano a 93. percben kiegyenlített, majd a 2-2-re végződő találkozó tizenegyesekkel a brazilok sikerével végződött. A szétlövés során D’Alessandro és Heinze is hibázott az argentinok részéről, miközben a végső győztes mind a négy kísérletét érvényesítette.

A soron következő, 2007-es Copa Américán Argentína ellent mondást nem tűrő módon jutott el a fináléig, veretlenül, az egyenes kieséses szakasz két meccsét 7-0-s gólkülönbséggel abszolválva érdemelte ki a lehetőséget a visszavágásra. A maracaibói fináléban azonban Brazília már a negyedik percben vezetést szerzett, végül pedig igencsak magabiztosan, 3-0-s győzelemmel védte meg a címét a nagy ellenlábassal szemben.

 

Az idei tornát tekintve mindkét csapat veretlenül jutott el a fináléig, a csoportkörben mindketten tíz-tíz pontot gyűjtve szerezték meg az első helyet. A brazilok a negyeddöntőben Chilét, az elődöntőben Perut múlták felül egyaránt 1-0-s különbséggel, miközben az argentinok Ecuador felett 3-0-s győzelmet arattak, Kolumbiát pedig tizenegyesekkel verték meg a döntőbe jutásért. Egyik csapat sem játszott még hátrányban a Copa Américán, az argentinok minden meccsükön már az első félidőben eredményesek tudtak lenni.

A brazil válogatott eddigi eredményei a 2021-es tornán

Csoportkör:
Brazília – Venezuela 3-0
Brazília – Peru 4-0
Brazília – Kolumbia 2-1
Brazília – Ecuador 1-1

Negyeddöntő:
Brazília – Chile 1-0

Elődöntő:
Brazília – Peru 1-0

Az argentin válogatott eddigi eredményei a 2021-es tornán

Csoportkör:
Argentína – Chile 1-1
Argentína – Uruguay 1-0
Argentína – Paraguay 1-0
Argentína – Bolívia 4-1

Negyeddöntő:
Argentína – Ecuador 3-0

Elődöntő:
Argentína – Kolumbia 2-1 – büntetők után

A két ország 1914-ben találkozott először egymással, és az argentinok 3-0-ra győztek Brazília ellen. Azóta összesen 107 egymás elleni meccset vívtak egymással, melyből 43-at nyertek a brazilok, 39-et az argentinok, 25 pedig döntetlenre végződött. A tétmérkőzéseket tekintve 49 derbiből Argentína 19, Brazília 18 alkalommal örülhetett győzelemnek, 12-szer pedig remiztek egymással. A Copa América és annak elődje történetében eddig 33-szor találkoztak, az argentinok 15 sikerrel bírnak, a brazilok 10 meccset nyertek, nyolcszor pedig döntetlen lett az eredmény.

Ugyanakkor az argentin válogatott az elmúlt időszakban kizárólag barátságos mérkőzéseken tudta felülmúlni a nagy ellenlábast, a „gauchók” tétmeccsen utoljára több mint 16 (!) éve 2005. június 9-én 3-1-re diadalmaskodtak Brazília ellen egy világbajnoki selejtezőn.

Bár Argentína többször nyerte meg a kontinentális vetélkedést, mint Brazília, amíg a Selecao most is címvédő a sorozatban, addig az Albiceleste 1993 óta vár arra, hogy újra felnőtt nagy tornát nyerjen.

Mint ismeretes, a tavaly nyárról egy évvel elhalasztott Copa Américát az eredetileg kijelölt Argentína és Kolumbia helyett végül Brazília rendezi, ahol viszont szintén rendkívül kritikus a járványhelyzet, így a torna eddigi mérkőzésein egyáltalán nem lehetnek jelen szurkolók. Ezzel szemben viszont a döntő kivételt jelent, és ha minimális létszámban is ugyan, de a fináléban lehetővé teszik a helyszíni szurkolást.

Az idei mérkőzést tekintve az biztosan kijelentő, hogy Neymar és Messi közül az egyikük ma éjjel el fogja hódítani élete első Copa América-győzelmét, ami például a nagy elődök közül Pelének és Diego Maradonának sem sikerült soha.

A Copa América fináléját szombatról vasárnapra virradóra, hajnali 02:00-től rendezik meg a Maracanában Brazília és Argentína között.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!