Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Tokió 2020: a spanyol pontvesztés után az argentinok is leégtek

A tokiói nyári olimpiai játékok férfi labdarúgó-tornájának első mérkőzései után magyar idő szerint a kora délutáni órákban a kétszeres olimpiai bajnok Argentína is bemutatkozott…

(Photo by Masashi Hara/Getty Images)

Akárcsak a csoport korábbi mérkőzésen, a C csoport másik találkozóján is valamelyest felborult az előzetes papírforma, hiszen Ausztrália egy félidőt emberelőnyben játszva 2-0-ra legyőzte Argentína korosztályos válogatottját.

A papíron valamivel esélyesebb argentin válogatott igyekezett aktívabban kezdeni a találkozót, de hiába vezettek több támadást Batista mester fiai, fölényük a helyzetek számában eleinte nem igazán mutatkozott meg. Ráadásul az első negyedóra végén az ausztrálok szinte a semmiből magukhoz ragadták az előnyt, miután Duke bejátszását Lachlan Wales továbbítottam a túlkoros Ledesma ketrecébe. (0-1) Néhány perccel később akár egyenlíthetett is volna az Albiceleste, legnagyobb lehetőségük alkalmával azonban Valenzuela kísérletét blokkolni tudták. Ahogy haladt előre a mérkőzés, egyre inkább állandósult Barcóék meddő mezőnyfölénye, amivel nem mentek sokra. Az első játékrész ráadásában ráadásul Francisco Ortega, a Vélez tehetséges hátvédje a meccs negatív hőse lett, miután két perc alatt begyűjtött két sárgájával idő előtt mehetett zuhanyozni. Argentína a gólhátrány mellett tehát emberhátrányba is került.

A szünetben a tíz emberrel maradó dél-amerikaiak Ponce becserélésével próbálták serkenteni a nehéz helyzetben is az előre játékot, és bár fölényben játszottak emberhátrányban, kevés lehetőséget tudtak kidolgozni az ausztrál kapu előtt. A “gauchók” lehetőségei kimaradtak, a hajrára pedig elfáradt a létszámhátrányban küzdő csapat. Tíz perccel a vége előtt a második gól megszerzésével Ausztrália minden kérdést eldöntött, a csereként frissen beálló 19 éves Marco Tilio volt eredményes. (0-2) Ezzel tovább folytatódtak a meglepetések, Ausztrália pedig az első kör után a spanyolok és az argentinok előtt az élre állt a csoportjában.

Olimpiai játékok, férfi labdarúgás, C csoport, 1. forduló
Argentína – Ausztrália 0-2 (0-1)

Helyszín: Sapporo Dome, Sapporo Vezette: Srdjan Jovanovic (szerb)
Gólszerzők: – ill. Wales (14.), Tilio (80.)
Sárga lapok: Ortega (45+1., 45+3.), Gaich (63.), Medina (67.), Ponce (85.), ill. Duke (32.), McGree (45+3.), Atkinson (48.), Metcalfe (50.), Genreau (56.), Souttar (86.), Watts (90+1.)
Kiállítás: Ortega (45+3.), ill. 

Argentína: Ledesma – De La Fuente (M. Herrera 62.), Pérez, Medina, Ortega – Vera, Colombatto (Belmonte 78.) – Valenzuela (Ponce 46.), A. Mac Allister (Payero 78.), Barco (de la Vega 82.) – Gaich.  Szövetségi kapitány: Fernando Batista.

Ausztrália: Glover – Atkinson, Souttar, Deng, King – McGree (D’Agostino 79.), Metcalfe, Genreau (Baccus 88.) – Wales (Watts 72.), Duke, Arzani (Tilio 79.). Szövetségi kapitány: Graham Arnold.

A C csoport aktuális állása

(Tabella: eredmények.com)