Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A FIFA kétévente akar világbajnokságot rendezni

Az UEFA elnökének ellenzése ellenére a nemzetközi szövetség továbbra is elkötelezett abban, hogy mielőbb kétévente kerüljön megrendezésre a labdarúgó-világbajnokság…

(Photo by Juan I. Roncoroni – Pool/Getty Images)

Egybehangzó nemzetközi sajtóbeszámolók értelmében a FIFA technikai bizottsága támogatja, hogy 2026-tól kétévente rendezzenek világbajnokságot az eddig szokásos négyéves ciklus helyett.

Mint ismeretes, a FIFA korábban azt közölte, megvalósíthatósági tanulmányt készít a férfi és női világbajnokságok kétévenkénti megrendezéséről, amit először Szaúd-Arábia javasolt. A projekt élén a szervezet fejlesztési testületét vezető Arsene Wenger áll. Az Arsenal egykori legendás alakja úgy véli, a nemzetközi labdarúgónaptárt a sportág megerősítésének érdekében alapjaiban újra kell gondolni, és szükség van minél több nívós tornára.

Az európai szövetség első embere, Aleksander Ceferin legutóbbi kijelentése szerint “a világbajnokság értéke épp a ritkaságában rejlik. Ha kétévente rendezik meg az eseményt, az rengeteg meglepetéshez, kevesebb legitimitáshoz és sajnos hígabb mezőnyhöz vezetne”, most pedig a sértődött szlovén sportvezető egy esetleges bojkottra figyelmeztetett:

“Dönthetünk úgy, hogy nem fogunk játszani. Ahogy tudom, a dél-amerikaiak ugyanezen az állásponton vannak. Sok sikert egy ilyen világbajnoksághoz. Minden nyáron egyhónapos tornát rendezni a játékosok számára gyilkos lenne. Amennyiben kétévente rendeznék, úgy ütközne a női világbajnokság és az olimpia futballtornájával. Az értékét pont az adja, hogy négyévente rendezik, éppúgy, mint az ötkarikás játékokat.”

A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie májusban. A nemzetközi szövetség tervei értelmében már a 2026-os észak-amerikai világbajnokság után két évvel, 2028-tól kezdődően rendeznék meg sűrűbben a világbajnokságot.