Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az UEFA ismét felszólalt a FIFA terve ellen

Az UEFA elnökének ellenzése ellenére a nemzetközi szövetség továbbra is elkötelezett abban, hogy mielőbb kétévente kerüljön megrendezésre a labdarúgó-világbajnokság…

Az UEFA a szerdai napon hivatalos oldalán megjelent közleményében jelezte, hogy vélekedése szerint a FIFA kivitelezhetetlen terve helyett tárgyalóasztal mellett szeretne megbeszéléseket folytatni a nemzetközi mérkőzésnaptár megreformálásáról.

“Az UEFA csalódott a FIFA módszerében, vagyis hogy már azelőtt bejelenti és népszerűsíti a lehetséges radikális változást, hogy egyeztetett volna róla az érintettekkel” – áll a közlésben.

A javaslatot a kezdetektől fogva ellenző európai szövetség kiemeli, hogy rengeteg kérdés merül fel a tervvel kapcsolatban. Meglátásuk szerint a világbajnoki győzelem értéke csökkenne, a labdarúgókat még jobban túlhajszolnák, és a női labdarúgásnak sem szolgálná az érdekét, ha minden évben lenne férfi világesemény.

“Ez csak néhány a FIFA javaslatával szembeni komoly fenntartások közül” – teszik hozzá. Az UEFA megjegyzi, múlt kedden egyeztetést kezdeményeztek a FIFA-val és az 55 európai szövetséggel, ám egyelőre nem kaptak választ. Korábban Aleksander Ceferin UEFA-elnök az európai együttesek vb-bojkottjával is fenyegetőzött arra az esetre, ha a FIFA javaslatát elfogadják.

A FIFA hétfői közleménye szerint jövő csütörtökön online tárgyalást tart a kétévenkénti vb-rendezésről. A mostaninál sűrűbb lebonyolítást a szervezet technikai bizottsága is támogatta, de az Európa mellett Dél-Amerikában is heves ellenkezést váltott ki.

A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie májusban. A nemzetközi szövetség tervei értelmében már a 2026-os észak-amerikai világbajnokság után két évvel, 2028-tól kezdődően rendeznék meg sűrűbben a világbajnokságot.