Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A klubok szervezete is megszólalt kétévente való vb-rendezésről

A FIFA továbbra is kiáll azon terve mellett, hogy belátható időn belül kétévente rendezze meg a világbajnokságot, amely azonban egyre több szervezet ellenzését váltja ki…

(Photo by Dmitriy Golubovich/Anadolu Agency via Getty Images)

Az UEFA újbóli ellenzése mellett az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) is ellenzi a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) forradalmi tervét, miszerint 2026 után az eddigi négy helyett kétévente rendezzenek világbajnokságokat.

A szervezet pénteki közleményében kihangsúlyozta, hogy a FIFA aktív PR-kampányba kezdett a nemzetközi versenynaptár 2024-től történő jelentős megváltoztatását illetően, ami nagy aggodalmat okozott a kluboknál és riasztás volt nekik. A szervezet éles kritikát fogalmazott meg a FIFA-val szemben, amely a témában nem folytatott konzultációt az érdekeltekkel, és hajlamosnak mutatkozik ilyen fajsúlyos dologban egyoldalú döntéseket meghozni.

Az ECA vélekedése szerint a FIFA-javaslat közvetlen és romboló hatást gyakorolna a klubfutballra, úgy a nemzetire, mint a nemzetközire, de nemcsak arra, hanem a válogatottak versenysorozataira is, egyben a túlterhelt játékosok egészségi állapotára is veszélyt jelent.

A kétévenkénti vb-rendezést a kontinentális szövetségek közül az európai és a dél-amerikai sem támogatja, azzal kapcsolatoson az ECA-hoz hasonló éles kritikákat fogalmaztak meg.

A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie májusban. A nemzetközi szövetség tervei értelmében már a 2026-os észak-amerikai világbajnokság után két évvel, 2028-tól kezdődően rendeznék meg sűrűbben a világbajnokságot.