Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A 2028-as Eb-n akár 32 csapat lehet

Az UEFA a minap nyilvánosságra hozta a 2028-as Európa-bajnokság pályázati menetrendjét, amely értelmében eldőlt, hogy jövő márciusig várják a jelentkezéseket…

A európai labdarúgó-szövetség keddi jelentése értelmében a hét év múlva esedékes tornán 24 csapat vesz majd részt, de nem elképzelhetetlen, hogy 32-re növelik a mezőnyt.

Az UEFA az érdeklődő pályázók hivatalos jelentkezését március 23-ig várja, a jelentkezők listáját pedig április 5-én jelentik be, míg a győztest 2023 szeptemberében hirdetik ki. Az eddigi előzetes információk szerint a román-bolgár-görög-szerb kvartett, valamint Törökország külön készül pályázni, de különféle híresztelések értelmében Anglia, Oroszország és Olaszország külön-külön, valamint Spanyolország és Portugália együtt, továbbá öt északi ország közösen ugyancsak fontolóra vette már a kandidálás lehetőségét.

Önállóan, illetve több ország közösen is kandidálhat, de az UEFA jelezte, legfeljebb két nemzet válogatottja kaphat majd automatikusan indulási jogot az Eb-re. A jelentkezőknek tíz stadiont kell megjelölniük, ezekből legalább egynek minimum 60 ezer férőhelyesnek kell lennie. Szintén elvárás, hogy a közösen jelentkező országoknak földrajzilag határosnak kell lenniük egymással.

Mint ismeretes, a soron következő 2024-es Európa-bajnokságnak Németország ad majd otthont.