Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A: a naptári év végén kizárják az egyik csapatot

Az olasz másodosztályú bajnokságból feljutó csapat Serie A-s indulása sokáig kérdéses volt, s bár engedték őket versenyezni, nagyon úgy néz ki, hogy meg vannak számlálva a napjaik…

(Photo by Ivan Romano/Getty Images)

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Salernitana együttese december 31-ig kapott haladékot arra, hogy a Lazio tulajdonjogait is birtokló Claudio Lotito eladja a klubot, mivel a szabályok értelmében egy személy (és az érdekeltségi körébe tartozó üzletfelek, rokonok) nem birtokolhat egy osztályban két csapatot.

Az olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) már nyáron a klub eladására kötelezte az üzletembert, végül azonban rábólintottak a Salernitana élvonalbeli szereplésére anélkül, hogy a klub eladásra került volna. A közelmúltban azonban a naptári esztendő végéig adtak haladékot az egyesület eladására, melyet kedden a szövetség elnöke, Gabriele Gravina újból megerősített:

“Ha nem találnak 10 napon belül egy vevőt sem, akkor ki fogjuk zárni a Salernitanát a bajnokságból. Remélem összejön nekik, meggyőződésem, hogy ez lehetséges. Minden tiszteletem Salerno városé és a szurkolóké, már az első napoktól kezdve, amikor ez egyáltalán felmerült. Valami nincs rendben, és a tulajdonosok feladata, hogy ezt megoldják. Reményt adhatok nekik, de ígéreteket nem tehetek, csak a szabályokhoz ragaszkodom a kezdetektől fogva.”

Amennyiben a Salernitanát kizárják, 19 csapattal folytatódhat a Serie A idénye, a kizárt csapat eredményeinek törlésével, és a hátralévő fordulókban mindig egy-egy csapat szabadnapos lesz. Egyúttal sokkal könnyebben megvalósulhat az évek óta rebesgetett létszámcsökkentés, mely értelmében 18 klub alkothatná az olasz élvonalbeli mezőnyt akár már a következő szezontól.

A friss feljutó salernói gárda 22 év után tért vissza a legmagasabb osztályba, az 1946-1947-es és az 1998-1999-es szezont követően harmadszor szerepel a Serie A-ban, jelenleg sereghajtó a bajnokságban.