Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gallardo: “A hosszú kapcsolatot évről évre kell megújítani”

A River Plate csapatával a közelmúltban szerződést hosszabbító sikeredző a minap hosszabb interjút adott…

(Photo by Amilcar Orfali/Getty Images)

A friss argentin bajnok River Plate csapatának ikonikus sikeredzője, Marcelo Gallardo a minap TyC Sports részére adott exkluzív interjút, melyben számtalan érdekességet elárult magáról, érzéseiről:

“Amikor egyszer azt mondtam, hogy “őrségben” kell lennünk, sokan nem értették mire gondolok. Nézze, Buenos Aires külvárosában, Merlóban nőttem fel, ahol ha kimentél az utcára, minden irányba figyelned kellett. Nem lehetett leszegett fejjel sétálni. Az évek során úgy fejlődtem, hogy mindig ébernek kell lenned, így neveltek. Gyermekkoromban megértették velem, hogy semmit nem adnak ingyen, ki kell menned a nagyvilágba, járni egy utat, célokkal, elképzelésekkel, melyekért görcsösen ragaszkodva, esetenként vért izzadva kell küzdened, hogy elérhesd. Így élem az életem, és ebben a szellemben végzem a munkámat.”

“Szeretem és elvárom, ha a csapatom játékosai hasonló szemlélettel bírnak. Hiszem, hogy így tudunk eredményesek lenni, ha mindannyian éberek és sikerre éhesek vagyunk. Ez az alapja mindennek” – tette hozzá.

Gallardo a szerződéshosszabbításának részleteivel kapcsolatban a következőket árulta el:

“Boldogsággal, érzelmi alapon hoztam meg a döntésemet, hogy maradok a csapatnál. Leginkább a játékosaim reakciói szóltak emellett, hiszen láttam rajtuk, hogy szükségük van rám, számítanak rám. A szívem mélyén úgy éreztem, ez a legjobb, amit tehetek. A bajnoki cím megnyerését megelőző időszakban ellenállhatatlanul játszottunk, imádom a csapatot, rendkívül magas minőséget képvisel a játékunk.”

“Amikor fiatal edzőként megérkeztem, csak álmodni tudtam erről, hogy eljutok erre a szintre. Egyszerűen csak szerettem volna megmutatni magam és szerettem volna a klub érdekeit, törekvéseit támogatni.”

A hőn áhított bajnoki címet éppen a mostani, 2021-es országos bajnoki kiírásban hódították el először, miközben hat alkalommal nyertek nemzetközi trófeát. Az igazi terepe az egyenes kieséses szakaszok voltak – a Libertadores-kupa ideit megelőző négy kiírásában mindig eljutottak legalább az elődöntőig. A különféle hazai kupasorozatokban is eredményesek voltak, regnálása alatt háromszor nyerték meg az argentin kupát és kétszer a szuperkupát. A klub egykori kiváló játékosának irányításával a “milliomosok” 2015-ben és 2018-ban a Libertadores-kupát, 2014-ben a Copa Sudamericanát nyerték meg, három alkalommal pedig a Recopa Sudamericanát zsebelték be.

Miért csak egy évvel hosszabbította meg a megállapodását?

“Úgy vélem, hogy egy hosszú együttműködésben, amelyben vagyunk, jobb ha mindig csak évről évre újítjuk meg a kapcsolatot, mindig újabb és újabb ingerek érhetik mindkét felet. Nincs ebben semmi rossz, egyáltalán nem biztos, hogy csak egy évig fogok maradni, de így láttuk a legegészségesebbnek, ha ismét csak egy évvel hosszabbítok. Egyelőre nem vagyok felkészülve a távozásra.”

“Sok apróság van, ami nem látszik a mérkőzéseken, vagy éppen nem szűrhető ki a statisztikákból. Hatalmas befektetett munka van az eredmények és a meccsek mögött a háttérben. Ami pedig a legfontosabb, hogy igazi csapat, közösség vagyunk. Például amikor a koronavírus-fertőzések miatt tavasszal 11-en maradtunk, és Enzo Pérez önként vállalta, hogy beáll a kapuba. Elképesztő áldozat volt tőle, melyben mindannyian támogattuk őt. Simán benne lett volna a bukás lehetősége, hogy kapunk öt gólt, számomra is teljesen új helyzet volt volt, mellyel még nem találkoztam karrierem során. Az egész csapat fokozott figyelmet, óvatosságot fordított a védekezésre, végig rendkívül óvatosan játszottunk, egy pillanatra sem hagyott alább a koncentráció. Elképesztő csapatteljesítmény volt, ott tényleg azt éreztem, hogy egymásért küzdünk, hiszen az egész csapat megvédte az egyik játékost attól, hogy hülyét csináljon magából.”

Az interjú során kikérték a véleményét arról, hogy sok kritikát kapott, amiért a Boca Juniors elleni, 2018-as Libertadores-kupa-győzelem évfordulós ünnepségén tartott beszédén arról beszélt, hogy “képzeljék el, mi lett volna, ha elveszítjük a mérkőzést”.

Gallardo ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy “nem akarok mindenkinek megfelelni és nem akarok minden kijelentésemre magyarázatot adni. Mivel nüanszokon múlott a döntő, másképp is alakulhatott volna. Óriási dolgot jelent a győzelem, örökké emlékezetes dolgot vittünk véghez. Azt akartam kihangsúlyozni, hogy mekkora csatát nyertünk meg, soha vissza nem térő, valószínűtlen eset volt. Ki kell élvezni a siker minden egyes pillanatát.” 

A sikeredző legközelebb az argentin szuperkupában gyarapíthatja címei számát, melyet a River várhatóan januárban vívhat meg az ősi rivális Boca Juniors ellen.