Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A: új protokollt írtak ki a koronavírus-esetekre

Az olasz bajnokság (Serie A) kaotikus hétközi fordulója kapcsán a liga vezetősége új szabályokat fektetett le az egyes csapatokat ért koronavírus-fertőzések esetére…

 

Az olasz bajnokság (Serie A) csütörtöki, 20. fordulójában négy mérkőzést nem tudnak megrendezni, mivel egyes csapatok számára az egészségügyi hatóság kötelező karantént rendelt el, miközben a bajnokság vezérkara egyetlen találkozó elhalasztását sem engedélyezte. Így aztán ezen mérkőzéseken az ellenfél megjelenik, bemelegít, majd a tervezett kezdés után 45 percet a pályán várakozva levonul.

A Lega Serie A új rendelete értelmében egy csapatnak egészen addig kötelessége megjelenni a kiírt mérkőzésen a pályán, amíg legalább 13 negatív teszteredményt produkáló játékosa van (ebből legalább egy kapus). Fontos, hogy a 13 játékosba beleszámítanak az első csapatba benevezett játékosok mellett a Primavera csapat 2003. december 31-ig született tagjai is. A pozitív eredményeket igazoló dokumentumokat minden klubnak a mérkőzést megelőző nap éjfélig el kell küldenie a liga felé.

Az új rendelet két fontos pontosítást tartalmaz. Egyrészt konkrétan megnevezve szerepelnek benne a 18 éven felüli Primavera-játékosok, őket tehát kötelezően bele kell számítani a 13 fős létszámba. Másrészt pedig a rendelet nem bevethető, hanem negatív tesztet produkáló játékosokról ír – tehát a sérülés, ANK-részvétel, vagy bármilyen egyéb ok miatt hiányzó, de negatív teszttel rendelkező játékosok is beleszámítanak a 13 főbe.

Magyarul tehát ha egy klubnak van legalább 13 olyan játékosa a felnőtt csapatban és a 18 évet betöltött Primavera-játékosok között, akik negatív teszttel rendelkeznek, és közöttük legalább egy kapus található, az adott csapatnak kötelező megjelennie az aktuális bajnoki meccsén akkor is, ha a 13 játékos között akadnak például sérültek is.

Ugyanakkor ha valamiféle hatósági korlátozás miatt nem tud megjelenni egy csapat, akkor legfeljebb fellebbezés útján harcolhat az igazáért.