Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: mától Kamerunra figyel a kontinens – ELŐZETES

Január 9-től február 6-ig Kamerunban kerül megrendezésre a 33. Afrikai Nemzetek Kupája, melyen immár egymást követő második alkalommal 24 csapat vehet részt…

(Photo by Lee Warren/Gallo Images/Getty Images)

A 2022-es Afrikai Nemzetek Kupáját Kamerun öt országának nyolc stadionjában rendezhetik meg, miután az ország eredetileg a 2019-es torna házigazdája lett volna, ám akkor a politikai és biztonsági krízis miatt a helyi szövetség elvette tőlük a rendezés jogát. Kamerun a 2021-es tornát kapta cserébe, melyet a világjárvány miatt egy évvel, 2022 elejére halasztottak.

A 2019-es tornán először vett részt 24 csapat teszt jelleggel az afrikai kontinenstornán, mely mellett idén is kitartottak. Az indulók közül a hét sikerével rekordbajnok Egyiptom a 25., míg Elefántcsontpart a 24., Ghána a 23., a házigazda Kamerun és Tunézia egyaránt a huszadik részvételére készül.

Az egyiptomiak után a legtöbbször az aktuális rendező Kamerun (öt), valamint Ghána (négy) és Nigéria (három) lett a kontinens bajnoka. Az aktuális címvédő, Algéria válogatottja kétszeres győztesnek mondhatja magát.

Eközben a Comore-szigetek és Gambia egyaránt először képviseli magát az ANK mezőnyében, míg Sierra Leone 1996 után először jutott ki újra a tornára.

Ugyanakkor több korábbi győztes ki sem jutott a tornára, például Dél-Afrika, a Kongói Demokraktikus Köztársaság, Zambia vagy Kongó válogatottját hiába keressük a résztvevők között.

Az Afrikai Nemzetek Kupája csoportbeosztása

A csoport: Burkina Faso, Etiópia, Kamerun, Zöld-foki-szigetek
B csoport: Guinea, Malawi, Szenegál, Zimbabwe
C csoport: Comore-szigetek, Gabon, Ghána, Marokkó
D csoport: Bissau-Guinea, Egyiptom, Nigéria, Szudán
E csoport: Algéria, Egyenlítői-Guinea, Elefántcsontpart, Sierra Leone
F csoport: Gambia, Mali, Mauritánia, Tunézia

Az Európa-bajnokság 24 csapatos lebonyolításához hasonlóan, az ANK csoportköréből is valamennyi csoport első két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut tovább a legjobb 16 együttes közé. Pontazonosság esetében az egymás elleni mérkőzés eredménye rangsorol.

Ezt követően kerül majd sor az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseire, ahol a nyolcaddöntőkben, a negyeddöntőkben, az elődöntőkben, valamint a döntőben döntetlen esetében hosszabbítás vagy tizenegyesek döntenek a győztesek kilétéről.

Kamerunban a hírek szerint a biztonsági-, és a járványügyi helyzet sem kimondottan ideális, és a koronavírus-járvány miatt egyébként is meglehetősen furcsa napokat élhetünk, de az Afrika-kupán is életbe léphet pár egészen furcsa szabály, mindenesetre a helyi szövetség és a válogatottak sem szerettek volna újabb halasztást.

Szokás szerint az afrikai csapatok keretében számtalan európai topligában szereplő sztárjátékos nevével találkozhatunk, noha közülük elvileg többen is pozitív koronavírus-tesztet produkáltak, és egyelőre kérdéses a szereplésük. Mindenesetre jelen állás szerint Mohamed Salah (Liverpool) tagja Egyiptom keretének, ahogy Riyad Mahrez (Manchester City) is ott van Algéria válogatottjában. Szenegál például Sadio Manét (Liverpool) és Édouard Mendyt (Chelsea) vonultatja fel, Nigéria csapatában Wilfred Ndidi (Leicester City), Elefántcsontpart támadói közt Sébastien Haller (Ajax) neve található, Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain) Marokkót erősíti, Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) Gabon keretében szerepelne, Naby Keita (Liverpool) a guineai keret tagja, a házigazda Kamerun pedig Eric Maxim Choupo-Moting (Bayern München) bevetésében bízhat.

Az idei tornán soha nem látott számú, hat magyarországi légiós is pályára léphet, ugyanis féltucat játékos került be az NB I-ből vagy az NB II-ből a torna kereteibe. A magyar bajnok Ferencváros csapata a marokkói válogatottba a testvérpárt, Ryan és Samy Mmaeet, Aïssa Laïdounit pedig a tunéziai válogatottba delegálja. Továbbá a MOL Fehérvár soraiból Stopira a Zöld-foki-szigetek, Lamin Jallow pedig az újonc Gambia keretét erősíti. A másodosztályú Nyíregyháza csapatából Jasin Hamed Szudán nemzeti csapatába került be.