Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Stadionbemutató: São Paulo létesítményei

A legnagyobb argentin stadionok bemutatásával való foglalkozó sorozatunk után a másik nagy dél-amerikai futballhatalom, Brazília nagyszerű létesítményeit ismerhetjük meg közelebbről virtuális módon…

Estádio do Morumbi

(Photo by Alexandre Schneider/Getty Images)

Brazília másik nagy városa, São Paulo felé vesszük az irányt, és mutatjuk be az itteni leghíresebb stadionokat. A São Paulo FC egyesületét a város két másik nagy klubjánál később, 1930-ban alapították.

A São Paulo csapata a stadion 1960-as megnyitása óta az Estádio do Morumbi nevű létesítményben játssza hazai mérkőzéseit, melynek hivatalos neve Estádio Cícero Pompeu de Toledo, de a helyi városrész révén mindenki csak a Morumbi néven emlegeti.

A létesítmény tervezője João Batista Vilanova Artigas volt. A stadion építési munkálatait hosszas előkészületek előzték meg az 1950-es években, sok kritika és szkeptikus megjegyzések illették, mivel a São Paulo központjától messze, egy zöld területre tervezték. Az átadó-mérkőzésen a házigazda 1-0-s győzelmet aratott a Sporting Clube do Portugal csapata felett 1960. október 2-án. Akkori formájában rendszerint 120 ezer nézőt fogadott be, de például az FC Porto elleni mérkőzésen 1970-ben 140 ezer érdeklődőt regisztráltak a stadion lelátóin. Jelenlegi formájában hivatalosan 72 809 férőhellyel rendelkezik, mellyel Brazília második legnagyobb stadionja a Maracana mögött.

A Morumbi az évek során számtalan alkalommal esett át kisebb-nagyobb felújításokon, legutóbb 2016-ban korszerűsítették. A 2019-es brazil rendezésű Copa Américán három csoportmérkőzésnek adott otthont.

Az SPFC csapata története során 22 alkalommal nyerte meg a São Paulo környéki klubok részvételével zajló Paulista-bajnokságot, valamint további hat alkalommal lett országos bajnok, és háromszor hódította el a Libertadores-kupát.

Rajtuk kívül még három nagy csapatot különböztetünk meg a régiókban, melyek egymás elleni összecsapásai mind egy-egy klasszikus vetélkedést jelentenek. A felmérések szerint a régió két legnépszerűbb csapata a Corinthians és a São Paulo együttese, akiknek az egymás elleni rangadóját „Clássico Majestosónak” (fenséges klasszikus) hívják, mely nevet még az 1930-as években Thomaz Mazzoni újságíró aggatta rá a párosításra egy intenzív, eseménydús rangadó kapcsán.

A Palmeiras-Corinthians vetélkedés mellett a második leginkább intenzív derbinek a Palmeiras és a São Paulo közti „Choque-Rei” (királyi csata) névre hallgató rangadót tartják, amelyet 1930 óta rendeznek meg. Továbbá a Santos és a São Paulo versengését egyszerűen csak „San-São” derbinek szokták hívni a csapatok nevének első három betűjéből.

A létesítmény 80-as évektől kezdődően rendszerint kedvelt koncerthelyszín volt, a teljesség igénye nélkül olyan világsztárok léptek fel a stadionban, mint a Queen, a Kiss, Michael Jackson, Madonna, Whitney Houston, Bob Dylan, az Aerosmith, a U2, az AC/DC, a Metallica, a Nirvana, a Linkin Park, a Red Hot Chili Peppers, a Backstreet Boys, Beyoncé, a The Black Eyed Peas, Eric Clapton, Lady Gaga vagy Shakira.

Estádio Urbano Caldeira

 

Az annak idején a legendás Pelé nevelőegyesületének számító Santos kultikus otthona több mint száz éve szolgálja a São Paulo környéki csapat javait.

Az 1916-ban megnyitott Estádio Urbano Caldeira egyszerűen Santos városrészéről csak Vila Belmiro néven is ismert. Santos városa São Paulo közelében fekszik, tengerparti kikötőváros, a futball és a háromszoros világbajnok Pelén kívül a kávétermesztéséről ugyancsak világhírű.

A Santos otthona alapvetően egy kisebb stadion, egy igazi oroszlánbarlang. Jelenlegi formájában alig több mint 16 ezer néző befogadására alkalmas. A létesítményben regisztrált mindenkori legmagasabb nézőszám 32 989 fő volt 1964-ben egy Corinthians elleni Paulista-bajnoki mérkőzésen.

A háromszoros világbajnok Pelé egykori nevelőegyesülete 22-szer nyerte meg a regionális Paulista-bajnokságot és nyolcszoros országos bajnoknak mondhatja magát, miközben 1962-ben, 1963-ban és 2011-ben, tehát három alkalommal hódította el a Libertadores-kupát.

A helyi csapatok közül a Palmeirasszal folytatott vetélkedésük a „Clássico da Saudade” (régi idők klasszikusa) 1916-ig vezethető vissza, és a két legtöbb brazil nemzeti bajnoki címnél járó csapat vívja. A Santos és a São Paulo versengését egyszerűen csak „San-São” derbinek szokták nevezni a csapatok nevének első három betűjéből. Továbbá az azonos klubszínekből kifolyólag a Corinthians elleni csatározását „Clássico Alvinegrónak” hívják, mivel mindkét csapat klubszíne egyaránt fekete-fehér.

Az 1949-es brazil rendezésű Campeonato Sudamericano (a mai Copa América elődje) keretein belül egy Peru-Bolívia mérkőzést bonyolítottak le a stadionban.

A Santos otthonát 1997-ben újították fel teljesen, azóta mostani formáját viseli. A létesítményben található egy klubmúzeum és a világtörténelem valaha volt egyik legjobb játékosa tiszteletére egy Pelé-múzeum egyaránt.

Allianz Parque

 

Folytatva kalandozásainkat a legnagyobb brazil stadionok közt, a Libertadores-kupa legutóbbi két kiírásának nyertese, a Palmeiras otthonába kalauzoljuk el az olvasókat.

Az 1914-ben olasz kivándorlók által létrehozott zöld-fehér klubot eredetileg Palestra Itália néven ismerték, majd a klub nevét azt követően változtatták meg, hogy a második világháborúban Brazília az olaszok és a tengelyhatalmak ellen harcolt. A Palmeiras nevet 1942 óta viselik. Csapatszíneik révén az Alviverde vagy a Verdão becenevet kapták.

A csapat minden igényt kielégítő, 21. századi arénájának építési munkálatai 2010 és 2014 között zajlottak. A régi stadion, az Estádio Palestra Itália nevet viselő létesítmény 1917-től egészen 2010-ig állt az egyesület szolgálatában, majd lebontását követően a helyén húzták fel a vadonatúj arénát, amely az Allianz Parque lett. Ennek ellenére természetesen a köznyelvben jól elterjedtebb a régi létesítmény elnevezése. Az új aréna avató-mérkőzésén a Palmeiras 2-0-s vereséget szenvedett a Sport Recife ellen 2014. november 19-én.

A são paulói egylet tíz országos bajnoki címével rekordernek számít Brazíliában, amely mellett 25 alkalommal nyerte meg a regionális Paulista-bajnokság küzdelmeit, továbbá négyszeres Brazil Kupa-győztesnek, illetve háromszoros Libertadores-kupa-bajnoknak mondhatja magát, miután az 1999-es sikert követően 2020-ban és 2021-ben egyaránt sikeresen hódították el a legrangosabb dél-amerikai nemzetközi trófeát.

A modern stadion jelenlegi formájában 43 713 néző befogadására alkalmas labdarúgó-mérkőzésen, de koncertek alkalmával 55 ezren is kényelmesen elférnek benne. A brazil válogatott az egyetlen itteni mérkőzésén a 2015-ös Copa América előtt a létesítményben fogadhatta Mexikót (és győzött 2-0-ra).

A város és a környék többi nagy csapata közül egyértelműen a Corinthians számít a Palmeiras legnagyobb ellenlábasának, hiszen a klub elődjét a riválistól kiváló tagok alapították. Kettejük több mint százéves csatározását a pályán kívül megannyi utcai rendbontás kísérte, a rangadók rendszerint mindkét oldal részéről felfokozott hangulatban zajlanak. A „Derby Paulista” rendkívül kiegyenlített örökmérleget mutat. Ezen felül a második leginkább intenzív rangadónak a São Pauloóval való „Choque-Rei” (királyi csata) névre hallgató rangadót tartják, amelyet 1930 óta rendeznek meg. A Santos elleni „Clássico da Saudade” (régi idők klasszikusa) vetélkedés 1916-ig vezethető vissza, és a két legtöbb nemzeti bajnoki címnél járó csapat vívja, hiszen előbbi 10, utóbbi 8 alkalommal lett országos bajnok.

Az Allianz Parque falain belül 2014 óta többek közt olyan világsztárok adtak koncertet, mint Paul McCartney, Rod Stewart, Eros Ramazotti, Andrea Bocelli, Elton John, Ozzy Osbourne, az Iron Maiden, a Coldplay, a Guns n’ Roses, az Aerosmith, Sting, a Maroon 5, Katy Perry, Justin Bieber vagy Ed Sheeran.

Arena Corinthians

 

A Palmeiras stadionjához hasonlóan, egy másik são paulói nagy csapat, a Corinthians együttese is a közelmúltban kapott egy modern arénát, amely az Arena Corinthians néven ismert.

A Corinthians otthonának hivatalos neve jelenleg Neo Quimica Arena, de a köztudatban az Arena Corinthians néven emlegetik a 2014-es világbajnokságra felhúzott, modern létesítményt.

Az 1910-ben alapított são paulói egyesület története során hét alkalommal nyerte meg az országos bajnokságot, utoljára 2017-ben, míg 30 Paulista-bajnoki címével rekordbajnoknak számít a regionális versengés tekintetében. A Corinthians a nemzetközi porondon is regisztrált jelentős sikereket, amikor 2000-ben és 2012-ben klubvilágbajnokságot, 2012-ben Libertadores-kupát, 2013-ban Recopát nyert.

A Timão („nagyszerű csapat”) becenévre hallgató együttese legnagyobb riválisa egyértelműen a Palmeiras a régióban, hiszen annak idején a zöld-fehéreket a Corinthiansból távozó tagok alapították. Kettejük több mint százéves csatározását a pályán kívül megannyi utcai rendbontás kísérte, a rangadók rendszerint mindkét oldal részéről felfokozott hangulatban zajlanak. A „Derby Paulista” rendkívül kiegyenlített örökmérleget mutat. A Santos elleni derbi egy másik fekete-fehér csapat ellen zajlik, így kettejük csatározását a „Clássico Alvinegro” jelzővel illetik.

A felmérések szerint a régió két legnépszerűbb csapata a Corinthians és a São Paulo, az egymás elleni rangadót „Clássico Majestosónak” (fenséges klasszikus) hívják, mely nevet még az 1930-as években Thomaz Mazzoni újságíró aggatta rá a párosításra egy intenzív, eseménydús rangadó kapcsán.

A csapat eredeti, kultikus otthona a Estádio do Pacaembu volt, melyben 1940-től játszotta hazai mérkőzéseit az új stadion átadásáig, és például az 1950-es világbajnokságon is játszottak benne meccseket.

Az Arena Corinthians építési munkálatai 2011-ben vették kezdetüket és a 2014-es brazíliai világbajnokság egyik legfőbb helyszíne volt. A torna alatt az Arena de São Paulo nevet használták az érthetőség jegyében, s a világbajnokság alatt ideiglenes lelátókat helyeztek el a stadionban, mellyel 68 ezer néző befogadását tette lehetővé. A vb-n összesen hat mérkőzést rendeztek meg a stadionban, beleértve a Brazília-Horvátország nyitómeccset és az azt megelőző megnyitóünnepséget, valamint az argentin-holland vb-elődöntőt.

Ezt követően redukálták a befogadó képességét a mostani 49 ezer főre. A 2016-os riói olimpián ugyancsak az egyik legfőbb helyszín volt, hiszen a Corinthians otthonában öt női és négy férfi labdarúgó-mérkőzést bonyolítottak le, míg a 2019-es Copa Américán három találkozót rendeztek meg a stadionban, beleértve az Argentína-Chile bronzmérkőzést.

A sorozat korábbi részei

Stadionbemutató: Rio de Janeiro gigantikus stadionjai

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!