Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-selejtező: a brazilok biztosították első helyüket az argentinok előtt – videóval

Keddről szerdára virradóra rendezték meg az utolsó forduló mérkőzéseit a dél-amerikai vb-selejtező sorozatban, ahol a legnagyobb kérdés az volt, hogy melyik válogatott éri el a pótselejtezős helyezést

(Photo by Javier Mamani/Getty Images)

A dél-amerikai kvalifikációt veretlenül vezető Brazília a papírformának megfelelően, 4-0-ra nyert Bolívia otthonában a magaslaton. Neymar és Vinícius Júnior távolléte ellenére kezdetektől fogva fölényben futballozott a Seleção, ugyanakkor a hazaiak veszélyes ellenakciókat vezettek, és Alissonnak bravúrt kellett bemutatnia Vaca helyzeténél. Nem sokkal ezután az első félidő derekánál Guimaraes kiugratásából Lucas Paqueta szerezte meg a vezetést a brazilok javára, majd a szünet előtt Richarlison növelte az előnyt, miután közvetlen közelről passzolta be a hálóba Antony tökéletes bejátszását. A második félidőt is veszélyesen kezdték a hátrányban lévő bolíviaiak, Morenóék helyzetei azonban rendre kimaradtak, majd a játékrész derekánál Bruno Guimaraes vágta a léc alá a harmadik brazil gólt. A kiütéses végeredményt a ráadásban Richarlison állította be a végeredményt egy újabb közeli találattal. Brazília ezzel az utolsó, argentinok elleni meccspótlástól függetlenül első helyen zárta a kvalifikációs sorozatot.

Bolívia – Brazília 0-4 (0-2)
Gólszerzők:ill. Paqueta (24.), Richarlison (45., 90+1.), Guimaraes (66.)

 

A szintén veretlen mérleggel bíró Argentína 1-1-es döntetlent ért el a hozzájuk hasonlóan vb-résztvevő Ecuador otthonában. Eleinte a házigazda vezetett több támadást, de a kísérleti összeállításban játszó argentinok biztosan állták a sarat, és előttük is adódtak gólszerzési lehetőségek. Az első játékrész derekánál az Albiceleste megszerezte a vezetést, miután Julián Álvarez első lövését még blokkolták, az ismétlése azonban már utat talált magának Galindez ketrecébe. A továbbiakban is Ecuador volt kezdeményezőbb, de inkább a mezőnyben dúlt a harc a csapatok között, keveset forogtak veszélyben a kapuk. A második félidőben még inkább a hazaiak domináltak, akik az egyenlítésért igyekeztek, az argentin védelem és Rulli kapus azonban sokáig hibátlannak bizonyult, miközben a vendégek a kontrákra rendezkedtek be. A mérkőzés hajrájában Tagliafico kezét érintette a játékszer, melyért hosszas videózást követően büntetőt ítéltek. A hosszabbításban elvégzett tizenegyest Rulli bravúrral védeni tudta, az ismétlésből azonban Enner Valencia már betalált, így döntetlennel ért véget a találkozó.

Ecuador – Argentína 1-1 (0-1)
Gólszerzők: E. Valencia (90+3. – büntetőből), ill. J. Álvarez (24.)

 

Az ötödik helyet birtokló Peru válogatottjának saját kezében volt a sorsa, és le is győzte 2-0-ra Paraguayt, ezzel megtartotta a pótselejtezőt érő helyezését. A hazaiak már az első félidő alatt mindent eldöntöttek, mivel Cueva kiugratását követően Gianluca Lapadula már az első öt percen belül eredményes tudott lenni a kapufa segítségével, majd a játékrész hajrájában Yoshimar Yotun közvetlen közelről kotort be egy kapu elé tett bejátszást. A második félidőben a peruiak az eredmény megtartására törekedtek, ami magabiztosan sikerült számukra, így 2018-hoz hasonlóan ismét interkontinentális pótselejtezőn harcolhatják majd ki a vb-részvétel jogát.

Peru – Paraguay 2-0 (2-0)
Gólszerzők: Lapadula (5.), Yotun (42.), ill.

Eközben Kolumbia hiába győzött 1-0-ra Venezuela vendégeként, mivel Peru megnyerte a maga mérkőzését, így Luis Díazék lemaradtak a pótselejtezős helyről, és nélkülük rendezik majd meg az idei világbajnokságot. Noha mindkét oldalt voltak lehetőségek, mert a Vinotinto is szeretett volna szépen búcsúzni a sorozattól hazai közönség előtt, végül a meccs egyetlen találatát a vendégek szerezték. A kolumbiai válogatott az első félidő ráadásában büntetőből volt eredményes James Rodríguez révén. Ezzel hozták ugyan a kötelezőt, de mindez vereséggel ért fel számukra a vb-ről való lemaradás miatt.

Venezuela – Kolumbia 0-1 (0-1)
Gólszerző: ill. J. Rodríguez (45+4. – büntetőből)

Velük ellentétben Chile 2-0-s vereséget szenvedett a biztosan kvalifikáló Uruguay ellen, így számukra a szép búcsú sem sikerült, ők is távol maradnak a tornától. Eleinte Vidal vezérletével a házigazda még lelkesen rohamozott a győzelem érdekében, de a Celeste visszaverte akcióit és veszélyes ellentámadásokat vezetett. Ahogy haladt előre a mérkőzés, a La Roja úgy lett egyre türelmetlenebb, támadásaik görcsössé, erőtlenné váltak. A hajrában aztán a vendégek mindent eldöntöttek, Luis Suárez egy közeli ollózással volt eredményes, míg Federico Valverde védhetetlen átlövéssel vette be Cortes kapuját.

Chile – Uruguay 0-2 (0-0)
Gólszerzők:ill. L. Suárez (79.), Valverde (90.)

 

A dél-amerikai selejtezősorozat aktuális állása

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!