Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kezdődik a Libertadores-kupa 2022-es kiírása

A Libertadores-kupa csoportjainak meghatározása után keddtől csütörtökig rendezik az első számú dél-amerikai nemzetközi klubsorozat első csoportfordulójának mérkőzéseit…

 

A következő napokban veszi kezdetét a Libertadores-kupa 2022-es kiírása, melyben a tavalyihoz hasonlóan idén is a brazil csapatok fölényére lehet számítani.

A sorozat első, 1960-as kiírását még az uruguayi Peñarol nyerte (a montevideói klub összesen öt elsőségnél tart), természetesen Argentína és Brazília jócskán kiemelkednek a győzelmek számában. Az argentinok 25 alkalommal, a brazil klubok 21-szer nyertek eddig. A további győzelmeken öt ország osztozik, a 16 elsőségből nyolc uruguayi csapatokhoz köthető, míg kolumbiai és paraguayi elsőség három-három alkalommal született egy-egy chilei és ecuadori siker mellett. Utoljára 2016-ban a kolumbiai Atlético Nacional sikerekor fordult elő, hogy nem argentin vagy brazil csapat került Dél-Amerika futballtrónjára.

Az idei 32-es főtáblára nyolc brazil és hat argentin klub mellett három-három bolíviai és paraguayi, továbbá két-két chilei, kolumbiai, ecuadori, kolumbiai, uruguayi, perui és venezuelai csapat került.

A legnagyobb esélyesek között természetesen az elmúlt két kiírás győztese, a Palmeiras és a tavalyi döntőben általuk legyőzött Flamengo, valamint a Hulkkal felálló Atlético Mineiro csapatát kell mindenképpen megemlítenünk. Az argentin nagyágyúk közül a bajnoki címvédő River Plate papíron könnyebb csoportba került, ellenben az E jelű négyesben a Boca Juniors és a brazil Corinthians csatározása talán a teljes csoportkör legjobban várt küzdelme lehet.

Természetesen a többi csoportban is kiélezett küzdelem várható, klasszikus “halálcsoportként” a G kvartett jellemezhető. A sorsolás furcsasága, hogy a három paraguayi csapat közül kettő egy négyesbe került, a bajnok Cerro Porteño és az Olimpia Asunción mellett a nagymúltú és a tavalyi uruguayi bajnokságot megnyerő Peñarol, illetve a 2021-es első argentin kiírásban diadalmaskodó Colónt sorsolták össze.

A csoportkör első fordulójának mérkőzéseire április 5-től 7-ig kerül sor, míg az utolsó forduló összecsapásait május 24-26. között bonyolítják le.

A nyolc csoport első két helyezettje jut tovább a legjobb 16 közé, a harmadik helyezettek a Copa Sudamericanában folytatják.

Az előzetes tervek szerint a sorozat fináléját 2022. október 29-én rendezik az ecuadori Guayaquilben található Estadio Monumental Isidro Romero Carbóban.

A Libertadores-kupa csoportbeosztása

A csoport: Palmeiras (brazil), Emelec (ecuadori), Deportivo Táchira (venezuelai), Independiente Petrolero (bolíviai)
B csoport: Athletico Paranaense (brazil), Libertad (paraguayi), Caracas (venezuelai), The Strongest (bolíviai)
C csoport: Nacional (uruguayi), Vélez Sarsfield (argentin), Red Bull Bragantino (brazil), Estudiantes La Plata (argentin)
D csoport: Atlético Mineiro (brazil), Independiente del Valle (ecuadori), Deportes Tolima (kolumbiai), América Mineiro (brazil)
E csoport: Boca Juniors (argentin), Corinthians (brazil), Deportivo Cali (kolumbiai), Always Ready (bolíviai)
F csoport: River Plate (argentin), Colo-Colo (chilei), Alianza Lima (perui), Fortaleza (brazil)
G csoport: Peñarol (uruguayi), Cerro Porteño (paraguayi), Colón (argentin), Olimpia Asunción (paraguayi)
H csoport: Flamengo (brazil), Universidad Católica (chilei), Sporting Cristal (perui), Talleres Córdoba (argentin)

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!