Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Shilton: “Széttéptem volna Maradona mezét…”

A napokban elárverezésre került Diego Maradona által az 1986-os világbajnokság negyeddöntőjében viselt szerelés, melyben a két emlékezetes gólját szerezte az angolok ellen…

(Photo by Peter Robinson/EMPICS via Getty Images)

A brit Sotherby’s aukciósház szervezésében a közelmúltban árverést tartottak, melyben az 1986-os világbajnokság, Argentína-Anglia negyeddöntőjében Diego Maradona által viselt meze 8.9 millió dollár ellenében talált gazdára. Az argentinok legendája ebben a mezben szerezte két örökké fennmaradó gólját: az egyiket a kezével ütötte be a kapus felett a hálóba, a másik során pedig a saját térfeléről indulva a teljes angol védelmet kicselezve, szólóból talált a hálóba.

A 2020-ban elhunyt világbajnok legenda mérkőzésen viselt egyik mezét (melyben a két gólt szerezte) az angol Steve Hodge kapta meg, aki az utolsó angolként a labdához ért Diego emlékezetes, szólógólja előtt. A hírek szerint az egykori középpályás azóta is nagy becsben őrizte az ereklyét, s noha hatalmas piaci értéke lehet, esze ágában sem volt eladni azt, azonban az aukciósház részére felajánlotta, hogy elvárverésre kerüljön.

Az angol válogatott akkori kapusa, Peter Shilton finoman szólva sem repesett az örömtől, amikor a brit média az árverésről kérdezte:

“A történtek után biztos nem cseréltem volna mezt Maradonával, eszembe nem jutott volna felvenni, de egyáltalán még mosogatni is vele. Nem tudtam róla, hogy Hodgey mezt cserélt vele, ha tudtuk volna, bizonyára néhányan a játék hevében szétszaggattuk volna. Biztos vagyok benne, hogy örül, hogy nem így történt, mert most remek üzletet tudott csinálni belőle.”

Az eddigi legdrágábban értékesített labdarúgómez Peléé volt: a brazilok háromszoros világbajnoka az 1970-es vb-döntőben hordta azt a felsőt, amely kicsit több mint 157 ezer angol fontért talált új gazdára 2002-ben.