Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vizsgálódik a FIFA, változhat a vb mezőnye

A nemzetközi labdarúgó-szövetség vizsgálatot kezdeményezett a világbajnokságra a dél-amerikai selejtezőzónából automatikusan kijutó Ecuador válogatottjának egyik játékosa ügyében…

 

A chileiek panaszára a FIFA vizsgálatot indított az ecuadori válogatottban szereplő Byron Castillo ügyében, aki a vádak szerint kolumbiai állampolgár, így jogosulatlanul szerepelt a világbajnokságra automatikusan kijutó Ecuador színeiben a kvalifikáció sorozat alatt.

A 23 éves hátvédet 2017-ben kizárták az ecuadori U20-as válogatottból, mondván Kolumbiában, az ecuadori határhoz közeli Tumaco városában született. Két esztendővel később azzal gyanúsították, hogy meghamisította a születési dokumentumát, majd tavaly februárban vizsgálat indult annak megállapítására, hogy ecuadori vagy kolumbiai származású-e, de megerősítették az állampolgárságát, így bemutatkozhatott a világbajnokságra egyébként kijutó válogatottban.

Castillo nyolc selejtező-mérkőzésen szerepelt, Chile azonban állítása szerint dokumentummal igazolta, hogy a játékos valójában továbbra is kolumbiai állampolgár, és kérvényezte a FIFA-tól az ellenfél azon pontjainak elvételét, melyen az érintett játékos pályára lépett.

“Nem fogadható el, hogy súlyos szabálytalanságokat kövessenek el a játékosok regisztrációjában, különösen akkor, ha világversenyről beszélünk” – érvelt közleményében a chilei labdarúgó-szövetség.

A nemzetközi szövetség szabályai szerint jogosulatlan játék esetén a vétkes csapat 0–3-as gólkülönbséggel elveszíti az adott mérkőzéseket. Mivel Castillo nyolc vb-selejtezőn is pályára lépett, amennyiben ezeket 0-3-mal írnák át, jelentősen megváltozna a selejtezősorozat végeredménye. Chile abban reménykedik, hogy ebben az esetben ők jutnának ki a világbajnokságra a vetélytárs helyett.

A dél-amerikai selejtezősorozat aktuális állása