Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Libertadores-kupa: hat-hat brazil és argentin a legjobb 16 között – KÖRKÉP

Keddtől csütörtökig rendezték meg a Libertadores-kupa 2022-es kiírásában a csoportkör utolsó, hatodik fordulójának mérkőzéseit, mely során eldőlt, hogy mely csapatok jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba…

 

Libertadores-kupa 2022-es kiírása csoportkörének zárófordulója előtt hét csapat biztosította be a továbbjutását, tehát kilenc kiadó hely volt az utolsó körre, s több csoportban számtalan nyitott kérdés maradt. Mint ismeretes, a nyolc csoport első két helyezettje jut tovább a legjobb 16 közé, a harmadik helyezettek a Copa Sudamericanában folytatják. Végül hat-hat brazil és argentin csapat mellett két paraguayi, valamint egy-egy ecuadori és kolumbiai együttes jutott tovább.

A sorozat előző két kiírását megnyerő Palmeiras együttese elsőként jutott tovább a negyedik forduló után, és egyedüli csapatként hatból hat győzelemmel abszolválta a csoportkört. A csapat soraiból Rafael Navarro hét, Raphael Veiga hat góllal fejezte be a csoportkört, mellyel a Libertadores-kupa legjobb góllövőinek mondhatják magukat. Mögöttük a második helyen az utolsó fordulóban egy hetest gurító ecuadori Emelec végzett a második helyen, megelőzve a venezuelai Deportivo Táchira csapatát.

A 2018-as győztes és a River Plate és a 2019-ben diadalmaskodó, tavaly döntős Flamengo egyaránt 16 ponttal jutott tovább, mindkettejük hibátlan mérlegébe csak egy-egy döntetlen csúszott be öt-öt diadal mellett. A “milliomosok” az utolsó fordulóban 8-1-es csapást mértek a csoportjukban sereghajtó Alianza Lima gárdájára, miközben Julián Álvarez egymaga hat gólig jutott. Némi meglepetésre a kupaújonc brazil Fortaleza csípte el a második helyet a chilei Colo-Colo hétgólos meccsen való legyőzésével. Eközben a riói gigász egygólos sikerrel zárta a csoportkört, az pedig már korábban eldőlt, hogy vele együtt a Talleres Córdoba jutott tovább a H csoportból.

A legutóbbi győzelmével új kupatörténeti rekordot felállító Atlético Mineiro jókora meglepetésre 18 veretlen Libertadores-kupa-mérkőzés után hazai környezetben kapitulált 2-1 arányban a kolumbiai Deportes Tolima ellen, amely így az ecuadori Independiente del Valle csapatát megelőzve férkőzött oda a második helyre. Hulkék csoportelsősége már nem forgott veszélyben, de a brazil bajnok csak jobb gólkülönbségével előzte meg üldözőjét, és a 3-2-1-es mérleg arról árulkodik, hogy abszolút nincsenek csúcsformában.

Az argentin Estudiantes La Plata továbbjutása és első helye már korábban biztossá vált, így az is nyugodtan belefért, hogy az utolsó meccset leadva, 4-0-s vereséggel segítették továbbjutáshoz a honfitárs Vélez Sarsfield együttesét. A Pincha az első öt mérkőzésén egy gólt kapott, az utolsó fordulóban négyet, melyet leginkább az uruguayi Nacional bánhatott, amely így a Red Bull Bragantino 3-0-s legyőzése ellenére csak a második számú sorozatban vigasztalódhat. A mérkőzésen Franco Fagundez meglehetősen érdekes körülmények közt értékesített egy büntetőt. A tavalyi első argentin kiírás megnyerésével kvalifikáló Colón az utolsó fordulós veresége ellenére megtartotta első helyét, mögötte pedig a Cerro Porteño lett a második az Olimpia Asunción elleni városi rangadó elvesztésének dacára, ellenben az uruguayi rekordbajnok Peñarol nem folytathatja nemzetközi szereplését.

A Boca Juniors az utolsó fordulóban aratott 1-0-s győzelmével harcolta ki a továbbjutást úgy, hogy a harmadik helyről várta az utolsó fordulót, ám a Deportivo Cali legyőzésével elkerülte a blamát. Ráadásul mivel a Corinthians csak döntetlent játszott, így az egyre jobb formába kerülő argentin gárda lett a csoportelső, míg a brazilok a második helyről várhatják a folytatást, a kolumbiaiaknak pedig maradt a harmadik helyezés.

A B csoportban mind a négy csapat reális továbbjutási esélyekkel várta a zárókört, ahol azonban mindkét meccs simán alakult, és csak az lehetett a kérdés, hogy a paraguayi Libertad vagy a brazil Athletico Parananese lesz a csoportelső. Mindkét csapat gólfesztivált rendezett, előbbi 4-1-re, utóbbi 5-1-re hozta utolsó meccsét, de így is a paraguayiak gólkülönbsége lett egyel jobb, így ők kerültek a kiemelnek közé a nyolcaddöntők sorsolásán.

A Libertadores-kupa nyolcaddöntőjének sorsolását pénteken tartják, a csoportelsők a csoportmásodikok közül kapnak ellenfeleket, miközben a második számú nemzetközi sorozat, a Copa Sudamericana legjobb 16 csapata között ugyancsak pénteken sorsolnak.

A csoport:

Palmeiras (brazil) – Deportivo Táchira (venezuelai) 4-1
Emelec (ecuadori) – Independiente Petrolero (bolíviai) 7-0

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

B csoport:

Libertad (paraguayi) – The Strongest (bolíviai) 4-1
Athletico Paranaense (brazil) – Caracas (venezuelai) 5-1

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

C csoport:

Vélez Sarsfield (argentin) – Estudiantes La Plata (argentin) 4-0
Nacional (uruguayi) – Red Bull Bragantino (brazil) 3-0

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

D csoport:

Atlético Mineiro (brazil) – Deportes Tolima (kolumbiai) 1-2
Independiente del Valle (ecuadori) – América Mineiro (brazil) 3-0

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

E csoport:

Boca Juniors (argentin) – Deportivo Cali (kolumbiai) 1-0
Corinthians (brazil) – Always Ready (bolíviai) 1-1

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

F csoport:

River Plate (argentin) – Alianza Lima (perui) 8-1
Colo-Colo (chilei) – Fortaleza (brazil) 3-4

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

G csoport:

Peñarol (uruguayi) – Colón (argentin) 2-1
Cerro Porteño (paraguayi) – Olimpia Asunción (paraguayi) 0-1

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

H csoport:

Flamengo (brazil) – Sporting Cristal (perui) 2-1
Universidad Católica (chilei) – Talleres Córdoba (argentin) 0-1

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

További dél-amerkai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!