Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Messi: “Az olaszok hiánya pótolhatatlan lesz a világbajnokságon…”

Az idei Aranylabdát illető kijelentése mellett számtalan érdekes témát érintett hosszabb interjújában az argentin klasszis…

(Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)

A júniusi mérkőzésekre készülő argentin válogatott bilbaói edzőtáborában Lionel Messi a TyC Sports részére adott exkluzív interjút, melyben a jövőjéről és a nemzeti csapat helyzetéről, valamint következő ellenfeléről is említést tett:

“Egy világbajnokságon sosincs könnyű ellenfél. Nem szabad elkövetnünk ugyanazt a hibát, mint négy éve, amikor csak az utolsó meccsen tudtuk kiharcolni a továbbjutást egy előzetesen könnyűnek hitt csoportból. Az első meccs mindig nehéz lesz az idegesség miatt. Sok játékos számára ez lesz az első világbajnokság, és akár teszik, akár nem, mi lesz az esélyesek azon a meccsen. Rajtunk lesz a teher a szaúdiak ellen, amivel meg kell birkóznunk. Mexikó általában mindig nagyon jól játszik ellenünk, bár rendre legyőzzük őket, de nagyon kemény ellenfél és tökéletesen ismernek minket. A lengyelek szintén jó erőkből állnak, nehéznek tűnik a csoport, de az egész világbajnokság nehéz. Ha valaki sokáig el akar jutni, akkor minél több riválist le kell győzni, nem nézhetjük azt, hogy minél később játsszunk a legjobbakkal.”

A jövő hónapban a 35. születésnapját ünneplő Messi lehet az első argentin, aki az ötödik világbajnokságán vehet részt. Korábban kizárólag Antonio Carabajal, Rafa Márquez, Lothar Matthaus és Gianluigi Buffon teljesítették ezt a mérföldkövet. Idén Messi mellett Cristiano Ronaldo, valamint a mexikói csapatból Guillermo Ochoa és Andres Guardado ugyancsak az ötödik vb-jére készül. De vajon összejöhet-e a hatodik vb-szereplés 2026-ban?

“Az az igazság, hogy egyelőre kizárólag az idei világbajnokság lebeg a szemem előtt. Ahogy mondtam, utána sokmindent át kell gondolnom. A futball nagyon változékony, bármi megtörténhet, nem tervezhetünk előre. Butaság lenne most bármit kijelentenem. Például soha nem gondoltam volna, hogy a Barcelonán kívül máshol fogok játszani, mégis egyik napról a másikra távoznom kellett.”

Az Albiceleste szerdán Olaszország ellen játszik Bajnokok Kupája-mérkőzést a Wembley-ben, míg vasárnap az Észtország elleni felkészülési találkozó szerepel a programban:

“Úgy gondolom, hogy mindkét fél tétmeccsként tekint rá. Ez egy hivatalos esemény, a FIFA is támogatja, a győztes pedig kupát fog kapni. Nekünk még egy trófea, amit szeretnénk megnyerni, a sikerek motiválják a csapatot, és biztos vagyok benne, hogy az olaszok is nyerni szeretnének. Ha ott lettek volna a világbajnokságon, a favoritok közé tartoztak volna, és senki nem akarta volna őket ellenfélként kapni. Hihetetlen, hogy lemaradtak, és nem lesz ott az Európa-bajnok a vb-n, nagy kár érte. Tisztában vagyok vele, hogy mit jelent Olaszország a világbajnokságok történetében, hiányuk pótolhatatlan űrt képez. Nagyon sajnálom a csapattársaimat, Marco Verrattit és Gianluigi Donnarummát emiatt.”

Messi a Diego Maradona halála utáni első mérkőzésén a gólöröm jegyében egy régi Newell’s Old Boys-mezzel tisztelgett a világbajnok példakép emléke előtt, melynek körülményeivel kapcsolatban eddig sosem ismertetett részleteket árult el:

“Előző nap órákig gondolkodtam rajta, hogy valamit tennem kell Diegóért. Nem jutott eszembe semmi, mígnem elmentem a múzeumomba, ahol van egy helység, ahol mezeket tárolunk. Általában zárva van az ajtó, de akkor épp nyitva volt, és egyből a széken megláttam a mezt, egyből tudtam, hogy ezt kell viselnem…”

A beszélgetés során Messi a családjáról is említést tett: “eleinte mindig magamért játszottam, azért, hogy nyerjek, mert mindig meg akartam nyerni mindent és mindig a maximumot akartam nyújtani, bárhová is mentem. Most is így van, annyi különbséggel, hogy már a gyerekeimnek és a feleségemnek játszom”.

A család párizsi beilleszkedésével kapcsolatban elárulta, hogy: “Antonellának és nekem nehezebb volt, mint a fiúknak. Az első nap kérdezgettük egymástól, hogy mit keresünk itt egyáltalán. Szörnyű volt, amikor iskolába vittük őket, azt hittük nehezen viselik majd a változást, de mi voltunk azok, akik lassan illeszkedtünk, ők villámgyorsan alkalmazkodtak az új környezethez, új barátokhoz. Thiago megérti a helyzetet, de magában tartja a dolgokat, nyilván hiányzott neki minden, ami Barcelona, de hamar új barátokra lelt. Mateo hasonlóképpen, de ő más típusú karakter, könnyen épít kapcsolatokat. Ciro most ment először iskolába, így nem volt más választása. Szerencsére minden jól ment.”