Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A: azonos pontszám esetén bajnoki döntőt rendeznek – HIVATALOS

Az olasz labdarúgó-szövetség elfogadott egy korábbi javaslatot, amely értelmében jelentős változás történik az olasz bajnokság (Serie A) 2022-2023-as idényétől kezdve…

Az olasz labdarúgó-szövetség elfogadta azt a korábbi javaslatot, hogy amennyiben a Serie A soron következő, 2022-2023-as idényének végeztével az első két helyezett csapat azonos pontszámmal végez, akkor egy egymeccses “bajnoki döntőt” rendeznek majd a Scudetto eldöntése érdekében.

Az olasz első osztályban eddig minden pontegyenlőség esetén a szezon közbeni egymás elleni eredmény döntött, ez a további helyeken, például a nemzetközi kupaindulás vagy a kiesés/bennmaradás kérdésében továbbra is így lesz, azonban az első két helyezett azonos pontszám esetében újabb mérkőzést játszik. Ez a bizonyos döntő egy mérkőzéses lenne semleges helyszínen, döntetlen esetén pedig a 90 perc után azonnal a szétlövésekre kerülne sor.

A Serie A történetében egy időben érvényben volt ez a fajta rendszer, azonban a valóságban a fináléra csak egyszer került sor, amikor 1964-ben a Bologna úgy lett bajnok, hogy 2-0-ra legyőzte az Intert a pluszmérkőzésen.

A labdarúgó-szövetség elnöke, Gabriele Gravina korábban már többször is hangsúlyozta, hogy az izgalmasabb bajnokság érdekében támogatja, hogy idővel bevezessék a szezon végi rájátszást, hogy például az alapszakasz első négy vagy nyolc helyezett közt playoff keretein belül döntsenek a végső helyezésekről és a bajnoki cím kilétéről.