Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női Copa América: Brazília egy büntetővel győzte le a házigazdát – videóval

Július 8-tól 30-ig Kolumbiában került megrendezésre a női Copa América 2022-es kiírása, melynek fináléját magyar idő szerint vasárnapra virradóra a sorozat rekordbajnoka, Brazília vívta a házigazda együttessel…

(Photo by Gabriel Aponte/Getty Images)

Egyetlen gól döntött a favorit javára női Copa América szombati döntőjében, a rekordbajnok Brazília egy tizenegyesgóllal 1-0-ra felülmúlta a házigazda Kolumbiát és újabb elsőséget hódított el.

Némi meglepetésre a házigazda kezdte aktívabban a találkozót, Ramírezék előtt több lehetőség is adódott az első percekben, de Lorenza kapus magabiztosan őrizte a favorit hálóját. Az első játékrész második felében a brazilok fokozatosan átvették az irányítást a mezőnyben és ugyancsak néhány kósza helyzetük adódott, egyre inkább az ő akaratuk szerint folyt a játék. Nem sokkal a szünet előtt Debinha megindulásánál Vanegas szabálytalankodott a tizenhatoson belül, melyért az argentin játékvezető büntetőt ítélt. A tizenegyest maga a sértett, Debinha váltotta gólra egy magabiztos lövéssel, így a félidőt megelőzően a brazilok kerültek lépéselőnybe. 45 perc után 1-0 volt az állás a javukra.

A folytatásban is Pia Sundhage csapata maradt lendületben, több lehetőség adódott Adrianáék előtt az előny növelésére, azonban Perez Jaramillo kapus és a kolumbiai védelem hősiesen végezte az elhárítást. A vendéglátók próbálkozásai nem jártak sikerrel, a brazilok még úgyis fölényben játszottak, hogy kevesebbet volt náluk a labda, hiszen rendre veszélyes ellentámadásokat vezettek. Így aztán közelebb jártunk volna a 2-0-hoz, mint az 1-1-hez. Végül nem született újabb találata, Brazília biztosan őrizte meg az 1-0-s előnyét a lefújásig és hódította el az újabb kontinensbajnoki címét.

Női labdarúgás, Copa América 2022, döntő:
Kolumbia – Brazília 0-1 (0-1)
Helyszín: Estadio Alfonso Lopez, Bucaramanga; Vezette: Laura Fortunato (argentin)
Gólszerző: ill. Debinha (39. – büntetőből)
Sárga lap: Bedoya Durango (52.), ill. Tainara (40.), Beatriz (55.), Antonia (59.)
Kiállítva: ill.

Kolumbia: Perez Jaramillo – Caracas, Arias, Carabali, Vanegas – Montoya, Bedoya Durango (Robledo 85.) – L. Caicedo, Santos Herrera, Usme – M. Ramírez (D. Ospina 63.) Szövetségi edző: Nelson Abadía.

Brazília: Lorenza – Antonio – de Souza da Silva, Rafaelle, Tamires – Adriana, Angelina (Duda 8.), Ary Borges (Gabrielle 67.), Kerolin (Luana 67.) – Beatri (Geyse 87.), Debinha. Szövetségi edző: Pia Sundhage.

 

A dél-amerikai kontinenstorna előző nyolc kiírásából hetet Brazília nyert meg, az egyetlen kivételt Argentína 2006-os végső győzelme jelentette, amikor a Selecao elvesztette a döntőt. Mivel a brazilok újra diadalmaskodtak, így már kilencből nyolc sikernél tartanak.

Az idei Copa América két döntőse egyaránt veretlenül jutott be a fináléba, miután Brazília és Kolumbia egyaránt négyből négy győzelemmel nyerte meg a csoportját. Az elődöntőben a brazilok Paraguayt 2-0-ra, a kolumbiaiak Argentínát 1-0-ra győzték le. A pénteken rendezett bronzmérkőzésen az Albiceleste örülhetett, miután a hajrában hátrányból fordítva 3-1-re diadalmaskodott a duplázó Yamila Rodriguez vezetésével. A Boca Juniors klasszisa hat találatával megnyerte a gólkirályi címet az öt-ötgólos brazil Adriana és Debinha előtt.