Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Liga MX Playoff: kiütötte ellenfelét a favorit, a többi párharcban semmi nem dőlt el

A szerdai és a csütörtöki napon került sor a mexikói bajnokság (Liga MX) 2022-es Apertura rájátszásában a negyeddöntők első mérkőzéseire…

(Photo by Manuel Velasquez/Getty Images)

Az alapszakasz-győztes Club América esélyeshez méltóan erődemonstrációt tartott az első playoff-meccsén és 6-1-re kiütötte a Pueblát idegenben. Ugyan a vendégek kezdték kezdeményezőbben a mérkőzést és rögtön az első percekben több lehetőséget kihagytak, az első negyedóra végén Jordi Cortizo átlövésével a Puebla szerzett vezetést. Nem tartott azonban sokáig a hazaiak öröme, mert az első félóra végén két perc alatt fordítottak a fővárosiak. Előbb Diego Valdes fejelt közvetlen közelről a hálóba, majd a csapat legeredményesebb játékosa, Henry Martin pofozta be a játékszert a pueblai ketrecbe. Kisvártatva Martin növelhette volna az előnyt, de ajtó-ablak helyzetben a kapu fölé bombázott. 2-1-gyel fordultak a csapatok a második játékrész, amikor viszont már csak Fernando Ortiez együttese volt a pályán. Az América sorra vezette a veszélyes támadásokat, megannyi lehetőséget hagyott ki. Az 57. percben Henry Martin egy kiugrás végén volt eredményes. Nem telt el újabb tíz perc és Alejandro Zendejas egy kipattanót értékesített. A hajrában a közelmúltban igazolt uruguayi Brian Rodríguez is megszerezte első gólját a csapat színeiben egy ziccer végén, míg a 6-1-es végeredményt a ráadás perceiben egy sakk-matt helyzet végén a szintén uruguayi Federico Vinas állította be.

Puebla – Club América 1–6 (1-2)
Gólszerzők: Cortizo (14.), ill. Valdes (31.), H. Martin (33., 57.), Zendejas (65.), B. Rodríguez (78.), Vinas (90+2.)

 

A Cruz Azul és a Monterrey a várakozásoknak megfelelően kiélezett csatát vívott egymással, végül gól nélküli döntetlennel zárult az első felvonás. A Rayados az első félidőben aktívabban játszott, de Corona remek formában védte a hazaiak kapuját, és azért a csapatát sem kellett félteni. A második játékrészben már Carneiróék előtt is több komoly lehetőség adódott, Andrada sem hibázott a gól vonal előtt, Rivero szabadrúgásánál pedig a felső léc mentette őt meg a góltól. Mindkét csapat igyekezete ellenére 0-0-ra végződött az első mérkőzés.

Cruz Azul – Monterrey 0–0 (0-0)
Gólszerzők:ill.

 

A kör legjobb meccsét vitathatatlanul a Deportivo Toluca és a Santos Laguna vívta egymással, melyet a hazaiak őrült fordítás végén a kapus tizenegyesgóljával 4-3-ra megnyertek. A Toluca hibátlanul kezdte a mérkőzést és hat perc alatt két gólt szerzett: a paraguayi Carlos González egy szöglet utáni fejessel volt eredményes, míg a brazil Camilo Sanvezzo átlövésből vette be Acevedo ketrecét. A Santos Laguna azonban nem adta fel és az első félóra végén a korábban a Ferencvárost is erősítő uruguayi Fernando Gorriarán büntetőből volt eredményes, majd még a szünet előtt Brunetta bejátszásából Harold Preciado fejelt védhetetlenül gólt, így kiegyenlítettek 2-2-re. A félidő vége előtt mindkét csapat szerezhetett volna gólt, Preciado azonban centikkel a hosszú sarok mellé bombázott, míg Sanvezzo a kapu tetejére emelt egy ziccert. A második félidő első perceiben Eduardo Aguirre közeli védhetetlen góljával a vendégek 0-2-ről 3-2-re fordítani tudtak. A Toluca elképesztő erőket mozgósított a felzárkózésrt, Acevedo azonban fantasztikus védéseket mutatott be. Az utolsó húsz percen belül a végig aktívan futballozó Camilo Sanvezzo egy tökéletes támadás végén bombázott a léc alá, 3-3-ra kiegyenlítve a mérkőzés állását. Már az utolsó tíz percen belül jártunk, amikor a vendégek argentin légiósa, Brunetta egy brutális talpalás miatt megkapta a második sárga lapját, így csapata tíz emberre fogyatkozott a hajrára. Létszámfölényben vérszemet kaptak a hazaiak, a hosszabbításban pedig egy kezezés révén tizenegyest harcoltak ki. A büntetőt a Toluca brazil kapusa, Tiago Volpi értékesítette, miután Acevedo az ellenkező irányba vetődött. Őrült meccsen nyert a Toluca, alig várjuk a visszavágót.

Deportivo Toluca – Santos Laguna 4–3 (2-2)
Gólszerzők: C. González (4.), Sanvezzo (6., 73.), Volpi (90+2. – büntetőből), ill. Gorriarán (30. – büntetből), H. Preciado (38.), Aguirre (49.)
Kiállítva: ill. Brunetta (84.)

 

A negyeddöntők legjobban várt párharcának első meccsét a Tigres UANL egy kései góllal nyerte meg 1-0-ra a Pachuca ellen. A hazaiak ugyan többet próbálkoztak, nem tudtak állandó fölényt kiharcolni, és minőségi helyzetből is csak keveset alakítottak. Gignacék keresték a lehetőséget, de a Pachuca tökéletesen állta a sarat és veszélyes ellentámadásokat vezetett, Guzmant többször is próbára tették. Végül a Tigres a hajrában büntetőhöz jutott, melyet André-Pierre Gignac értékesített,  így Miguel Herrera csapata minimális előnyt szerzett a párharc visszavágójára.

Tigres UANL – Pachuca 1–0 (0-0)
Gólszerző: Gignac (88. – büntetőből), ill.

 

A párharcok visszavágóit szombaton és vasárnap rendezik meg.

Liga MX, Apertura 2022 Playoff, az eddigi eredmények

Nyolcaddöntők:
Tigres UANL – Necaxa 2–0
Cruz Azul – Club León 1–0
Deportivo Toluca – Juárez 3–0
Puebla – Chivas Guadalajara 1–1  tizenegyesek után: 5-4