Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Liga MX Playoff: Gignac duplázott, az összes favorit továbbment – videóval

Az elmúlt hétvégén rendezték a mexikói bajnokság (Liga MX) 2022-es Apertura rájátszásának első fordulós mérkőzéseit…

(Photo by Alfredo Lopez/Jam Media/Getty Images)

A mexikói bajnokság (Liga MX) Apertura alapszakaszának első négy helyezettje automatikusan a legjobb nyolc között indítja a rájátszást. A negyeddöntőbe jutásért az ötödiktől a 12. helyig végző csapatok játszottak egy-egy párharcot egymással, melyeken a továbbjutá egy mérkőzésen dőlt el a múlt hétvégén.

Az alapszakaszt az ötödik helyen záró Tigres UANL a papírformának megfelelően, ám a várt hatalmas küzdelemben biztosította továbbjutását a Necaxa elleni 2-0-s siker jóvoltából. Húsz perc elteltével a hazaiak tíz emberre fogyatkoztak, Aquino egy hosszan megtolt labda után csúnyán megrúgta ellenfelét. Miguel Herrera együttese még emberhátrányban is többet támadott, majd a második félidő elején Batista is a kiállítás sorsára jutott egy durva talpalás miatt. Mindkét csapat tíz-tíz játékossal maradt. Egy óra elteltével André-Pierre Gignac lőtt egy tökéletes szabadrúgásgólt bő húsz méteres távolságból. Bő tíz perccel később a francia csatár újabb gólt szerzett, miután Fulgencio jobb oldali bejátszását az ötösön belülről fejelte a hálóba. A hajrában a Necaxa is próbálkozott, de nem jött össze még a szépítés sem, Gignac duplájával a Tigres jutott tovább.

Tigres UANL – Necaxa 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Gignac (60., 73.), ill.
Kiállítva: Aquino (20.), ill. Batista (50.)

 

A Cruz Azul egy kiélezett, egygólos mérkőzésen múlta felül a Club Leónt és biztosította helyét a legjobb nyolc között. A mexikóvárosiak többet támadtak, de a vendégek szívósan tartották magukat és igyekeztek nem teljesen alárendelt szerepet játszani, sokszor azonban csak Cota védeseivel tartották a gól nélküli döntetlent. A mindent eldöntő találat éppen a kapus hibájából született meg, amikor Cotáról tovább csorgott egy jobb oldali bejátszás, a kapu előtt érkező uruguayi Ignacio Rivero pedig kíméletlenül a hálóba pofozta a játékszert. A hosszabbításban a játékvezető büntetőt ítélt a León javára, ám a videófelvételek megtekintése után meggondolta magát, elmaradt a tizenegyes, győzött a Cruz Azul.

Cruz Azul – Club León 1-0 (0-0)
Gólszerző: Rivero (72.), ill.

 

A kör legsimább párharcában a Deportivo Toluca 3-0-ra legyőzte a Juárezt, amely meglehetősen csalóka eredmény volt. A vendégek ugyan bátran kezdték a mérkőzést, csak kapufáig jutottak. Ezzel szemben az első félidő derekánál egy lendületes támadás végén Camilo Sanvezzo balról befelé húzva lőtt gyönyörű átlövésgólt középtájról. A második félidő elején növelték tovább az előnyt, néhány másodperccel a játékrész megkezdése után Fernández kapu elé tett bejátszását a paraguayi Carlos González sodorta közelről a hálóba. A Juárez mindent megtett a felzárkózás érdekében, azonban a második félidőben is csak kapufáig jutott. A 3-0-s végeredményt a hosszabbítás perceiben Marcel Ruíz állította be, aki egy remek összjátékot követően volt eredményes.

Deportivo Toluca – Juárez 3-0 (1-0)
Gólszerzők: Sanvezzo (23.), C. González (46.), M. Ruíz (90+2.), ill.

 

Egyetlen párharc dőlt el túlórában, ezen a Puebla 1-1-es döntetlent követően szétlövésekkel diadalmaskodott a Chivas Guadalajara ellen. A Chivas kezdte aktívabban a mérkőzést, több óriási lehetőség is kihasználatlanul maradt előttük. Az első félidő derekánál a hazaiak szerezhettek volna vezetést, de az akció közben már leshelyzet állt fent, így érvénytelenítették a találatot. A Puebla az első játékrész második felétől egyre inkább átvette az irányítást, több lehetőséget alakított ki. A hazaiak fölénye szűk egy óra után mutatkozott meg találat formájában, miután Martínez beadását Martin Barragan fejelte védhetetlenül Jiménez hálójába. A Chivas komoly erőket mozgósított az egyenlítés érdekében, megannyi kimaradt lehetőség után a 96. percben Carlos Cisneros lövése már beakadt, így drámai küzdelemben a vendégek kiegyenlítették a mérkőzést. A szabályok szerint a rendes játékidő és az azt követő ráadás után azonnal a tizenegyespárbaj következett. A szétlövések sokáig mindenki magabiztos volt, a vendégek negyedik rúgója, Angulo azonban a lövés közben elcsúszott és a felső lécre bombázott. Hibája végzetesnek bizonyult, mivel a többiek mind eredményesek voltak, így a Puebla győzött.

Puebla – Chivas Guadalajara 1-1 (0-0) – tizenegyesek után: 5-4
Gólszerzők: Barragan (58.), ill. Cisneros (90+6.)

 

Liga MX, Apertura 2022, Playoff, a negyeddöntők párosításai:

Puebla – Club América
Cruz Azul – Monterrey
Deportivo Toluca – Santos Laguna
Tigres UANL – Pachuca

A szétlövésekkel továbbjutó Puebla lesz az alapszakaszt megnyerő rekordbajnok Club América ellenfele a negyeddöntőben. A másik fővárosi csapat, a Cruz Azul találkozik a második helyezett Monterrey-jel, míg a 3-0-val továbbjutó Deportivo Toluca a Santos Lagunával meccsel. A Tigres UANL és a Pachuca párharca igazi ki-ki meccs lesz, hiszen a két csapatot csak két pont választotta el egymástól a bajnokságban a negyedik-ötödik helyen.

A következő kör első mérkőzéseit szerdán és csütörtökön, a visszavágóit szombaton és vasárnap rendezik.