Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

UEFA Ifjúsági Liga: kikapott, de ott van a következő körben az MTK

Történelmi tettre készült az MTK U19-es együttese, amely az UEFA Ifjúsági Ligában az Ashdod ellen harcolhatta ki a harmadik körös részvételt. Ehhez viszont meg kellett tartaniuk az odavágón megszerzett előnyüket.

Az ifi BL-be kétféleképp juthat be egy csapat: vagy egy eleve (felnőtt szinten) BL-résztvevő klub utánpótláscsapatáról van szó; vagy pedig a bajnoki ágon. Utóbbiba a különböző országok U19-es nemzeti bajnok csapatai kerülnek – így képviselhette idén Magyarországot az MTK is. Ezen az ágon 32 csapat indul, három forduló után pedig már csak 8-an maradnak. A harmadik fordulóba pedig még sosem jutott el magyar csapat. Eddig.

Az MTK az első körben a lett Jalgavát búcsúztatta 4-0-ás összesítéssel, a második fordulóban pedig az izraeli Ashdod következett. Az odavágón 2-0-ás sikert arattak a magyar fiatalok, így magabiztosan várhatták a visszavágót hazai pályán. Voltak azonban fontos változások az elmúlt hetekben: a csapat trénere, Horváth Dávid ugyanis átvette a felnőtt csapat irányítását, a helyét pedig Balogh Béla vette át az U19 élén.

Az MTK hazai környezetben kezdeményezőként lépett fel. A kék mezes hazaiak többet birtokolták a labdát és próbáltak helyzeteket kialakítani – igaz, sokáig nem sok sikerrel. Az izraeliek nem voltak gyorsabbak, vagy képzettebbek, de egy jól összerakott csapattal érkeztek. Szervezetten játszottak és próbáltak élni a budapesti ellenfelük hibáival. Alig 10 perc után jelentkeztek is egy-két lehetőséggel – gyors ellentámadásaikkal folyamatosan számolni kellett.

Hazai oldalon a legnagyobb veszélyt az a Kovács Mátyás jelentette, aki a felnőtt csapatban is nem egyszer a kezdőben kapott már helyet. Az U21-es válogatott szélső kamatoztatta rendkívüli gyorsaságát, sok párharcot nyert és próbálta bevonni a társakat is a játékba. Barkóczi Benedek sok munkával vette ki a részét a támadások szervezéséből, a befejező szerep pedig rendszerint Molnár Ádinnak jutott. Az első 20 perc végén érkeztek is az első lehetőségek, ám ezekkel az MTK játékosai nem tudtak élni.

Nagy kár, hiszen bármennyire is jól nézett ki mezőnyben az első félidő, a szünet előtt jött a hidegzuhany. Az egyébként jól játszó ukrán Matvii hatalmas hibáját követően jöhetett egy támadással az Ashdod, aminek a végén Yusupov érkezett középen és vezetést is szerzett csapatának a 42. percben. Így pedig hiába volt többet a kék-fehéreknél a labda és hiába próbálkoztak többször lövésekkel, hátrányba kerültek. Egyébként az Ifjúsági Bajnokok Ligája idei kiírásában ez volt az MTK első bekapott gólja.

A második félidőt már kőkemény letámadással és agresszivitással kezdte meg az Ashdod. Kisajátították a labdát, így a magyar csapatnak csak ellentámadásokra maradt lehetősége. Csentreicsnek be is kellett mutatnia bravúrt. Hirtelen nagyot változott a játék képe. Az 56. percben az Ashdod akár két gólosra is növelhette volna az előnyt, de üres kapura sikerült mellégurítaniuk a labdát. Ez is jelezte azonban, hogy nem ez a meccs van veszélyben az MTK szempontjából, hanem maga a továbbjutás is.

A 67. percben legalább ekkora bajba került az MTK, amikor egy újabb védelmi rövidzárlat következett – végül Varga Dominiknak kellett a gólvonalról mentenie a befelé tartó lövést. Az izraeli rohamok intenzitása – és egyben az iram is – szerencsére kissé alábbhagyott a meccs hajrájára, azonban izgalmak maradtak bőven. A 88. percben Kovács Mátyás egy lövéssel veszélyeztetett, amivel be is biztosíthatta volna a magyar továbbjutást – a labda azonban pár centivel ugyan, de elkerülte a kaput.

A hosszabbításban puskázott el ziccert az Ashdod és az MTK is, az eredmény azonban már nem változott. A vendégek 1-0-ra nyerték a visszavágót, de kiestek az Ifjúsági Ligából. Az MTK pedig sok hibával, de nagyot küzdve ott van a következő körben.

MTK – Ashdod 0-1 (0-1)
Helyszín: Hidegkúti Stadion (Budapest); Vezette: Manuchos (GRE)
G.: Yusupov (42.)

MTK: Csenterics – Merényi, Matviiv, Vidnyánszky, Varga D. – Szőke, Lepő – Kovács M., Horváth A., Molnár Á. – Barkóczi (Vasvári). Edző: Balogh Béla.

Ashdod: Arikha – Suissa, Ifrah (Swisa), Yesilirmak, Sasson, Belifante – Muche (Ohayon), Edri (Perez) – Abergel – Yusupov, Getahun. Edző: Eliyahu Levy.