Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: Ecuador indulhat a tornán, de megbüntették – HIVATALOS

Az elmúlt hónapokban hosszas huzavona alakult ki abból, hogy a vb-re kijutó Ecuador válogatottjának egyik játékosa hamis papírokkal szerepelt. A sportdöntőbíróság hirdetett ítéletet az ügyében…

(Photo by Rodrigo Buendia – Pool/Getty Images)

A nemzetközi sportdöntőbíróság a keddi napon hirdetett ítéletet Ecuador szabálytalan papírokkal játszó játékosa, Byron Castillo ügyében.

Mint ismeretes, a FIFA  a chileiek panaszára vizsgálatot indított az ecuadori válogatottban szereplő hátvéd ügyében, aki a vádak szerint kolumbiai állampolgár, így jogosulatlanul szerepelt a világbajnokságra automatikusan kijutó Ecuador színeiben a kvalifikáció sorozat alatt.

A TAS döntése ügyében Ecuador részt vehet az idei világbajnokságon, azonban mivel vétkesnek találták őket, a következő selejtező sorozatot hárompontos levonással kezdi és a helyi szövetséget 100 ezer svájci frankos pénzbüntetésre ítélték.

A 23 éves hátvédet 2017-ben kizárták az ecuadori U20-as válogatottból, mondván Kolumbiában, az ecuadori határhoz közeli Tumaco városában született. Két esztendővel később azzal gyanúsították, hogy meghamisította a születési dokumentumát, majd tavaly februárban vizsgálat indult annak megállapítására, hogy ecuadori vagy kolumbiai származású-e, de megerősítették az állampolgárságát, így bemutatkozhatott a világbajnokságra egyébként kijutó válogatottban.

Castillo nyolc selejtező-mérkőzésen szerepelt, Chile azonban állítása szerint dokumentummal igazolta, hogy a játékos valójában továbbra is kolumbiai állampolgár, és kérvényezte a FIFA-tól az ellenfél azon pontjainak elvételét, melyen az érintett játékos pályára lépett. A chileiek azt szerették volna elérni, hogy azokat a mérkőzéseket 0-3-mal írják jóvá, melyeken a labdarúgó pályára lépett a selejtezők során, és ebben az esetben ők jussanak ki a világbajnokságra. Ez azonban immár végérvényesen meghiúsult.