Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: Mbappé duplája döntött Dánia ellen, Franciaország ott van a nyolcaddöntőben – videóval

Folytatódtak a D-csoport küzdelmei a 2022-es katari világbajnokságon. Franciaország Dániával találkozott és bár az első félidőben nem esett gól, a másodikban már eseménydúsabb lett a mérkőzés. A francia vezetés után még egyenlítettek a dánok, de jött Mbappé, és eldöntötte a győzelem, illetve a továbbjutás kérdését is. 

(Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images)

A helyzetek kialakítását tekintve hatalmas fölényben futballozott a francia válogatott az első félidőben, és néha fel is tudták őrülni az öt védővel védekező dán védelmet, ám a befejezéseik pontatlanok voltak. Az első nagyobb francia helyzet a 10. percben érkezett, amikor Rabiot fejelte vissza a labdát, de Giroud elől tisztázni tudtak a dán védők. Később fejesekkel próbálkozott Franciaország, de a dánok ezeknél is menteni tudtak. A 21. percben viszont már Schmeichel védett nagyot Rabiot fejesét, amit Dembélé ívelt remekül a Juve-középpályás fejére. A 31. percben Mbappé vert meg két védőt is, majd a középre tett labdáját Koundé lőtte kapura, az egyik dán védő azonban blokkolni tudott, három perccel később pedig Giroud lövését védte lábbal Schmeichel. A 36. percben érkezett az első nagyobb dán helyzet, amikor Cornelius kapta a kiugratást, de a tizenhatoson belülre érve nem találta el a kaput. A 39. percben Kristensen adott kötényt Théo Hernandeznek, majd élesen ellőtte a labdát, amely a kapu előtt keresztbe ment el. A 41. percben érkezett a franciák legnagyobb helyzete, amikor Dembélé hagyta ott a védőit a jobb oldalon, majd középre passzolt, Mbappé azonban fölé lőtt 16 méterről. A PSG csatára a félidő végéig még meglódult párszor, azonban gólt már nem szerzett. Dániának nem volt kaput eltaláló lövése a játékrészben.

A második félidő már eseménydúsabb volt, legalábbis a gólokat tekintve. A 49. percben már veszélyeztettek is a dánok, amikor Eriksen tekerte középre a labdát, de Braithweite nem fért hozzá. Az 57. percben Mbappé iramodott meg a bal oldalon, ám a támadásnak végül egy Schmeichel védés lett a vége. A 60. percben a dán tizenhatoson belülről lőhetett Griezmann, de rosszul pattant a labda, és a kapu fölé szállt. Még ugyanebben a percben viszont megszerezte a vezetést a francia válogatott: Théo Hernandez és Mbappé játszott össze, majd a PSG támadója takarásból a kapuba talált. Nem kellett azonban sokat várni a dán egyenlítésre, mivel a 68. percben Eriksen szöglete után Christensen érkezett jól, és megszerezte országa első gólját a világbajnokságon. A 70. percben Damsgaard játszotta meg középen Lindströmöt, aki üresen lőhetett középről, de próbálkozását Lloris bravúrral hárította. A 80. percben egy beívelt labda szállt át mindenki felett, Rabiot pedig egy ollózó mozdulattal próbált betalálni a hálóba, de mellé ment. A 81. percben a vezetést is megszerezhették volna a dánok, amikor Dolberg középre tett labdájára Braithwaite érkezett, ám közelről nem találta el a kaput. A 86. percben azonban jött megint Mbappé, és ismét vezetést szerzett Franciaországnak: Griezmann tekerte középre a labdát, amire Mbappé érkezett remek ütemben, és a kaputól egy méterre a hálóba továbbított. A 92. percben Mbappé mesterhármast szerezhetett volna, miután egy remek indítás után egyből, állítgatás nélkül lőtt, de Schmeichel gond nélkül védte. Végül már újabb gól nem esett, így maradt az eredmény.

Franciaország – Dánia 2-1 (0-0)
Helyszín: 974 Stadion (Doha) Vezette: Szymon Marciniak (lengyel)
Gólszerzők: Mbappé (60. 86.) ill. Christensen (68.)
Sárga lap: Koundé (43.) ill. Christensen (20.), Cornelius (23.)
Kiállítás: – ill. –

Franciaország: Lloris, Theo Hernandez, Upamecano, Varane (Konaté, 75.), Koundé, Rabiot, Tchouameni, Griezmann (Fofana, 90+3.), Dembélé (Coman, 75.), Mbappé, Giroud (Thuram, 63.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Dánia: Schmeichel, Andersen, Rasmus Christensen, Nelsson, Kristensen (Bah, 90+2.), Hojbjerg, Eriksen, Maehle, Lindstrom (Jensen, 85.), Damsgaard (Dolberg, 73.), Cornelius (Braithwaite, 46.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand

A játéknap eredményei és további programja: 

C-csoport:
Lengyelország – Szaúd-Arábia 2-0
20:00 Argentína – Mexikó (Tv: M4 Sport)

D-csoport:
Tunézia – Ausztrália 0-1
Franciaország – Dánia 2-1

A D-csoport állása:


Standings provided by Sofascore