Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: Goncalo Ramos mesterhármas és portugál gála Svájc ellen a nyolcaddöntőben – videóval

A 2022-es katari világbajnokság utolsó nyolcaddöntőjében Portugália Svájccal találkozott. Bár a mérkőzés előtt izgalmas, kiegyenlített meccsre számított mindenki, elég hamar kiderült, hogy ezen a meccsen szinte egyedül Portugália volt csak a pályán, és hat gólt vágtak a svájciaknak. Cristiano Ronaldo csak csere volt, e az először kezdőbe került Benfica csatár, Goncalo Ramos mesterhármast szerzett. A portugál válogatott lesz ott a negyeddöntőben, ahol Marokkó lesz az ellenfele, míg Svájc búcsúzott a tornától. 

(Photo by Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images)

A mérkőzés elején mindkét csapat kicsit visszafogottan játszott, kevés helyzetet alakította ki. A portugálok többet birtokolták a labdát, ám az első nagy helyzetük a 17. percben érkezett, amikor Joao Félix passzát Ramos tenné középre, de közbelépett a bevetődő Schär. Azonban még ugyanebben a percben vezetést szerzett Portugália, amikor a tizenhatos sarkánál Joao Félix passzolt Goncalo Ramosnak, aki Schär elől a rövid felső sarokba bombázta a labdát, Sommer szinte reagálni sem tudott a lövésre. Ezután kicsit belelendültek a portugálok, és a 22. percben Ramos Otávio elé passzolta a labdát, aki félmagasan kapura lőtt, de Sommer fogta. A 30. percben érkezett Svájc első nagy helyzete, amikor Shaqiri 21 méterről ellőtt bal sarok felé tartó szabadrúgását kapta el Costa. A 33. percben azonban már Schär lőtt majdnem öngólt Guirrero beadása után, de végül szögletre mentett. Ebből a sarokrúgásból szerezte meg Portugália a második találatát, amikor Bruno Fernandes szögletét a 39 éves Pepe fejelte hatalmas erővel a hálóba, amivel a vb-k történetének legidősebb játékos lett, aki betalált az egyenes kieséses szakaszban. A 40. percben majdnem szépített Svájc, amikor Fernandes beadását a kivetődő Costa Vargas elé ütötte, aki kapura fejelte a felperdülő labdát, de Costa ezt is elérte, majd a gólvonal elől tisztázott Dias. A játékrész végén még Bruno Fernandes és Ramos is próbálkozott, de nem voltak pontosak a befejezések.

A második félidőben Portugália még inkább átvette az irányítást, és semmi esélyt nem adott Svájcnak. Az 51. percben érkezett is a portugálok harmadik gólja, amikor Dalot adta középre a labdát, majd Ramos a kivetődő kapus lába között a bal alsóba lőtt, és ezzel duplázott a fiatal játékos. Nem kellett sokat várni Portugália következő találatára sem, hiszen az 56. percben jött a negyedik is. Guerreiro egy szép támadás végén lőtt a léc alá Ramos passza után nagy erővel, a balra elvetődő Sommer nem érte el. Egy perccel később azonban szépített Svájc, amikor Shaqiri szöglete után Pepe elől Ramos fejelte el a labdát, de épp Akanji elé,  aki fél méterről az üres kapu közepébe passzolt. A 67. percben azonban jött megint Ramos, és mesterhármast szerzett, amikor ismét Joao Félix passza után a kivetődő kapus felett a jobb alsóba lőtte a labdát. A 73. percben cserélték be Cristiano Ronaldót a három gólt szerző Ramos helyére, és a 83. percben betalált ugyan, de les miatt érvénytelenítették a találatot. Svájc itt már nagyon várta, hogy lefújják a meccset, de a 92. percben jött a kegyelemdöfés a néhány perce csereként beállt Rafael Leao révén, amikor az AC Milan csatára a tizenhatos bal sarkán belülről, Shaqiri kicselezése után tekert hatalmas gólt a kapuba, és ezzel lezárta a mérkőzést.

Portugália – Svájc 6-1 (2-0)
Helyszín: Luszaili Nemzeti Stadion (Luszail) Vezette: César Arturo Ramos (mexikói)
Gólszerzők: Ramos (17. 51. 67.), Pepe (33.), Guerreiro (56.), Rafael Leao (90+2.) ill. –
Sárga lap: – ill. Schär (43.), Cömert (59.)
Kiállítás: – ill. –

Portugália: Diogo Costa, Dalot, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro, Otávio (Vitinha, 73.), Carvalho, Bernardo Silva (Ruben Neves, 81.), Bruno Fernandes (Rafael Leao, 87.), Goncalo Ramos (Cristiano Ronaldo, 73.), Joao Félix (Horta, 73.), (Joao Felix, 73.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Svájc: Sommer, E. Fernandes, Schär (Cömert, 46.), Akanji, Rodíguez, Freuler (Zakaria, 54.), Xhaka, Shaqiri, Sow (Seferovic, 54.), Vargas (Okafor, 66.), Embolo (Jashari, 89.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin

A játéknap eredményei:

Marokkó – Spanyolország 0-0, büntetők után: 3-0
Portugália – Svájc 6-1