Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A La Liga megszünteti a “gazdasági karok” aktiválását – sajtóhír

Spanyol sajtóhírek szerint a La Liga-klubok a jövőben nem aktiválhatnak “gazdasági karokat” annak érdekében, hogy gyorsan növeljék a bevételüket, ahogy azt tette a Barcelona is 2022 nyarán. 

(Photo by Henrique Casinhas/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A Barcelona tavaly nyáron figyelemre méltó költekezésbe kezdett annak ellenőre, hogy több mint 1 milliárd eurós adósságuk halmozódott fel.  A veszteségeik ellenére a nyáron mégis több mint 150 millió eurót költöttek új játékosokra, hiába fenyegette őket a La Liga fizetési és költési limitje, mivel a katalán klub elnöke, Joan Laporta úgynevezett „gazdasági karokon” keresztül elintézte, hogy a Barca minél gyorsabban bevételekhez jusson.

Ez persze egy sokkal barátságosabb kifejezés annál, minthogy értékesítették a klub vagyoni eszközeit. A Barcelona a következő 25 évre eladta a La Liga televíziós jogainak 25%-át, valamint a Barca Studios 49,9%-át. Ez lehetővé tette számukra, hogy rövid távon drasztikusan növeljék bevételüket, így nagyobb mozgásteret biztosítsanak maguknak az átigazolási piacon.

Erre azonban már nem lesz lehetőségük. A legfrissebb hírek szerint a La Liga és annak elnöke, Javier Tebas nyolc új szabályt fog bevezetni, amelyek korlátozzák, hogy a vagyoni eszközök eladása mekkora hatással lehet a fizetési limitre. A katalán Sport értesülései szerint a La Liga-klubok a jövőben nem adhatnak el alapvető vagyoni eszközöket, például egy stadiont, hogy növeljék fizetésük árrését.

A szabályok értelmében a csapatok bár eladhatnak más eszközöket, például a televíziós jogokat, de csak akkor, ha teljes bevételük 5%-át teszik ki. Az 5%-ot meghaladó többletfinanszírozás nem számít bele a fizetési limitbe. Ez a szabály azonban nem vonatkozik az új hitelekre, mivel ezek nem számítanak bele a jelenleg a bevételükbe.

A vagyoni eszközök kedvező áron történő értékesítése, majd visszavásárlása a fizetési limit növelésének érdekében büntetést von maga után.

A kluboknak ezenfelül üzleti tervvel kell bizonyítaniuk, hogy az eszközök eladását követő két szezonban ki tudják fizetni a játékosok fizetését.

Ha a játékosokat a piaci értéknél alacsonyabb áron adják el, vagy szerződésüket felbontják, az nem befolyásolja a fizetési limitet. A klubok nem vállalhatják át a játékos szerződésének teljes költségét egy szezonban, hanem ez továbbra is hatással lesz a fizetési limitjükre a játékos eredeti szerződésének időtartamára.

A limit alatt maradóknak több lehetőségük lesz játékosokat igazolni. Míg korábban a klubok a megtakarított vagy keresett összeg 25%-át költhették el eladásokkal, most ennek az összegnek a 40%-át költhetik el, feltéve, hogy megalapozott üzleti tervet mutatnak be a játékosok fizetésére. A keretüket túllépő klubok csak 25%-kal emelhetik bérköltségüket egyik szezonról a másikra.