Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Így búcsúzik a futballvilág Pelétől

Hosszantartó betegsége után a csütörtöki napon elhunyt a brazilok háromszoros világbajnok klasszisa, Pelé…

(Photo by Simon Bruty/Anychance/Getty Images)

A labdarúgás világának számtalan neves tagja fejezte ki különböző módon részvétnyilvánítását a 82 esztendős korában elhunyt Pelé előtt tisztelegve.

“Pelé király” – búcsúzott a háromszoros világbajnok legendától a brazil labdarúgó-szövetség.

“Egy király nem hal meg, csak megpihen. Megadatott az a megtiszteltetés, hogy vele és ellene is játszhattam. Az egész világot elvarázsolta a futballjával. Mindent köszönünk, amit a futballvilágnak adtál” – írta egykori csapattársa, az 1970-es világbajnok Gerson.

A brazilok egykori kiváló játékosa, Zico is kifejezte részvétét: “Viszlát Edson Arantes do Nascimento király. Az eredeti tízes, aki a világfutball egyik legnagyobb példaképe volt, minden generáció számára egy inspiráció. Mindig a szívünkben maradsz!”

Az őt gyermekkora óta példaképként tisztelő Neymar megható sorokkal köszönt el a legendától:

“Pelé előtt a 10-es csak egy szám volt. Valahol ezt olvastam, nagyon szép mondat ez, de én egy kicsit módosítanék rajta. Pelé előtt a labdarúgás csak egy sport volt. Ő mindent megváltoztatott, művészi szintre emelte a játékot. Megadta a hangot a szegényeknek, a feketéknek, és leginkább a braziloknak. A labdarúgás és a brazilok miatta kerültek arra a szintre, amin jelenleg vannak. Lehet, hogy elment, de a varázslata mindig megmarad. Pelé örökkévaló!”

 

“A futballkirály itthagyott minket, de az örökségét sosem feledjük” – búcsúzott barátja, Kylian Mbappé.

Pelé elhunyt. A legvidámabb ember, a legmeghatározóbb futballlista. Úgy játszotta a futballt, ahogy azt csak a kiválasztottak játsszák. Háromszor ünnepelhetett a brazilokkal világbajnoki címet. Lehet, hogy itthagyott minket, de a futballnak köszönhetően mindig halhatatlan marad. Nyugodj békében Pelé!” – jellemezte őt az angol Gary Lineker.

„Őszinte részvétem minden brazilnak, és Edson Arantes do Nascimento családjának. El kell köszönnünk Pelé királytól, ami sosem tudja kifejezni mad azt a fájdalmat, amit a futballvilág most átél. Milliók számára volt inspiráló személyiség a múltban, a jelenben és a jövőben is. Az a szeretet amit felém mutattál minden percében jelen volt annak az útnak, amit közösen jártunk. Sosem lesz elfeledve, az emléke minden futballkedvelő szívében élni fog. Nyugodj békében Pelé király” – írta bejegyzésében Cristiano Ronaldo.

“Nyugodjon békében minden idők egyik legnagyobb futballistája. Az örökséged örökre élni fog. Biztos vagyok benne, hogy a Mennyország FC-ben Maradona és Pelé együtt legyőzhetetlenek lesznek” – tisztelgett Mesut Özil.

“Nyugodj békében, Bajnok! A mennyország egy új sztárt kapott, a futballvilág viszont elveszített egy hőst” – áll Robert Lewandowski bejegyzésében.

“Az ihlet és a szerelem jellemezte Pelé király útját, aki ma békésen elhunyt” – írta Pelé twitter-oldalán vélhetően az egyik családtagja.

Pelé annak idején 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben ünnepelhetett világbajnoki címet a brazil válogatott futballistájaként. A Seleção színeiben 92 találkozón 77 gólt szerzett. Pályafutása során 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) gólt szerzett.

Nyugodjon békében.