Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A FIFA elnöke azt szeretné, ha minden országban lenne Peléről elnevezve stadion

Hosszantartó betegsége után múlt csütörtökon elhunyt a brazilok háromszoros világbajnok klasszisa, Pelé…

(Photo by Mario Tama/Getty Images)

A FIFA elnöke, Gianni Infantino Santosban tartózkodik, ahol hétfőn tartották a ravatalt Pelé temetését megelőzően, a sportvezető pedig elárulta, kezdeményezni fogja, hogy minden országban nevezzenek el egy stadiont Peléről.

Pelé temetését kedden szűk családi körben fogják megejteni, a város utcáin halad végéig a temetési menet. A tervek szerint a koporsó elhalad majd Pelé 100 éves édesanyjának háza előtt is.

Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett Pelé annak idején 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben ünnepelhetett világbajnoki címet a brazil válogatott futballistájaként. A Seleção színeiben 92 találkozón 77 gólt szerzett. Pályafutása során 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) gólt szerzett.

A 82 évesen elhunyt legenda nagysága előtt tisztelegve kerülhet sor a fenti akcióra, amiért annak idején elévülhetetlen érdemeket szerzett a labdarúgás népszerűsítésében. Ettől függetlenül elsőre igencsak meredek elgondolásnak tűnik, hogy olyan országokban is stadiont nevezzenek el róla, ahol soha nem is járt. A másik érdekes kérdés, hogy hazánkban vajon melyik meglévő stadionnak kéne Pelé nevét viselnie, netán emiatt építenek egy újabbat?!