Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: győzelemmel indított Spanyolország, az utolsó pillanatokban bukott el két pontot Horvátország! – videóval

Három mérkőzést játszottak szombaton a 20:45-ös idősávban az Európa-bajnoki selejtezősorozat keretein belül. Ezek közül kiemelkedett a Spanyolország – Norvégia összecsapás.

(Photo by Silvestre Szpylma/Quality Sport Images/Getty Images)

Ahogyan az várható volt, már az első pillanatoktól kezdve magához ragadta a kezdeményezést a spanyol válogatott, ahol Luis de la Fuente most debütált szövetségi kapitányként. A rutinos tréner már a 13. percben örülhetett, hiszen csapata megszerezte a vezetést! Ekkor Morata tette ki a tizenhatos szélére a labdát Baldénak, aki ballal belőtte középre a játékszert, amit Olmo továbbított a hálóba, 1-0! Nem sokkal később a norvégok közel kerültek az egyenlítéshez, de Ödegaard lövésénél Nacho az utolsó pillanatban blokkolni tudta a próbálkozást. A 29. percben is ki tudott alakítani egy nagy lehetőséget a norvég csapat, ekkor egy beadásra jól érkezett középen Aursnes, ám a kapáslövését nagy bravúrral védeni tudta Kepa. Pár perc elteltével hasonló támadás végén Carvajal beadásából Merino lőtt kapásból. de ezzel Nyland eszén sem tudtak túljárni.

A második játékrész első komoly lehetősége a norvégok előtt adódott az 55. percben, amikor Pedersen az ötös jobb sarkáról lőhetett, ám ekkor Nacho az utolsó pillanatban blokkolni tudott, a felpattanó labdát pedig Kepa nagy nehezen összeszedte. A spanyolok az összecsapást a 76. percben eldönthették volna, amikor Ceballos kiugratása után Pino került ziccerbe, de a támadó lövése végül jócskán célt tévesztett. A 80. minutumban ezt majdnem meg is bosszulta a norvég csapat, Berg beadása után ugyanis Sörloth lőhetett kapásból, senkitől sem zavartatva, ám a próbálkozás elszállt a kapu mellett. A spanyoloknak végül a 83. percben sikerült lezárnia a 3 pont sorsát, ekkor ugyanis Fábian Ruiz középre tett labdáját Joselu okosan a hosszú alsóba bólintotta, 2-0! Alig több mint egy percet kellett várni és Joselu már újabb gólt ünnepelhett, ekkor egy védelmi megingás után került elé a játékszer, és az üresen maradt kapuba kellett tennia a labdát, 3-0! A véghajrában már nem született újabb gól, így Spanyolország a vártnál talán nehezebben, de begyűjtötte a 3 pontot és készülhet a Skócia elleni mérkőzésre.

Spanyolország – Norvégia 3-0 (1-0)
Helyszín:
Estadio La Rosaleda Vezette: B. Bastien
Gólszerzők:
Olmo (13.), Joselu (83., 85.) ill.-
Sárga lapok: -ill. Ödegaard (42.), Sörloth (52.)
Kiállítás:ill.-

Spanyolország: Kepa – Balde, Laporte, Nacho, Carvajal – Merino (Ruiz 81.), Rodri, Gavi (Oyarzabal 58.), Aspas (Ceballos 58.), Olmo (Pino 68.) – Morata (Joselu 81.) Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

Norvégia: Nyland – Meling (Bjorkan 75.), Ostigard, Strandberg, Pedersen (Ryerson 75.) – Aursnes, Berg, Ödegaard – Berge (Solbakken 74.), Sörloth (Brynhildsen 87.), Elyounoussi (Larsen 74.) Szövetségi kapitány: Stale Solbakken

A mérkőzés összefoglalója:

Az A-csoport eredményei:
Skócia – Ciprus 3-0
Spanyolország – Norvégia 3-0

Az A-csoport aktuális állása:

Horvátország ellen kezdte meg a Gareth Bale nélküli korszakot Wales válogatottja. A találkozó egyértelmű esélyese a vb-bronzérmes alakulat volt, amely az első félidő során számtalan ígéretes helyzetet ki tudott dolgozni, ám ebből végül csak egyet tudtak értékesíteni. A 28. percben ugyanis Kramaric tudott lefordulni a védőjéről, majd a lövése utat talált az alsó sarokba, 1-0! A szünetig még bőven volt lehetősége a hazaiaknak az előny növelésére, de ezeket rendre elpuskázták. A második játékrész jelentős részében sem változott a játék képe, de Modricék nem voltak képesek másodszor is mattolni Wardot, mert vagy nem találtak kaput, vagy a kapufa megmentette a walesieket. A 93. percben aztán a sok kihagyott helyzet meg is bosszulta magát: egy bedobás után tovább tudták csúsztatni a labdát, a hosszú oldalon pedig Broadhead érkezett, aki bepasszolta a labdát a hálóba, 1-1! Ezt követően már nem volt lehetősége a horvátoknak, hogy ismét megszerezzék a vezetést, így Wales hiába játszott a mérkőzés jelentős részében alárendelt szerepet, így is meg tudtak szerezni egy pontot.

Horvátország – Wales 1-1 (1-0)
Helyszín:
Stadion Poljud Vezette: J. Pinheiro
Gólszerzők:
Kramaric (28.) ill. Broadhead (90+3.)
Sárga lapok: Juranovic (31.) ill. Ampadu (26.)
Kiállítás:ill.-

A mérkőzés összefoglalója:

A D-csoport eredményei:
Örményország – Törökország 1-2
Horvátország – Wales 1-1

A D-csoport aktuális állása:

Kötelező feladat várt Romániára az 1. fordulóban, akik Andorra otthonában léptek pályára. A vendégek az első percektől kezdve magukhoz ragadták az irányítást, és az első félidőben góllá is érett a fölényük. A 35. percben ugyanis Morutan előkészítése után Man vette be a hazaiak kapuját, 0-1! A románok a második játékrész elején egy újabb góllal el is döntötték a 3 pont sorsát, ekkor Alibec iratkozott fel az eredményjelzőre, 0-2! Ha maradt is lényegi kérdés, az a 61. percben eldőlt, ekkor ugyanis Rebes begyűjtötte a második sárgáját, így az utolsó 30 percre emberhátrányba került Andorra. A mérkőzés utolsó harmadában viszont már nem született újabb gól, viszont ez is bőven elég volt Románia számára, hogy egy magabiztos győzelemmel indítsa a selejtezősorozatot.

Andorra – Románia 0-2 (0-1)
Helyszín:
Estadi Nacional Vezette: D. Bel
Gólszerzők:
ill. Man (35.), Alibec (51.)
Sárga lapok: Llovera (12.), Rebes (59.) ill. Marin (23.), Popescu (78.), Dragusin (89.)
Kiállítás: Rebes (61.) ill.-

Az I-csoport eredményei:
Fehéroroszország – Svájc 0-5
Izrael – Koszovó 1-1
Andorra – Románia 0-2

Az I-csoport aktuális állása: