Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Community Shield: büntetők után az Arsenal hódította el a trófeát! – videóval

A bajnok és kupagyőztes Manchester City együttese az Arsenallal csapott össze a 2023/2024-es idény kezdetét jelentő Community Shielden.

(Photo by Mike Hewitt/Getty Images)

Ahogyan az várható volt, a Manchester City hamar magához ragadta a kezdeményezést, és a játék többnyire az Arsenal térfelén folyt. Az első veszélyesebb helyzetre a 14. percig kellett várni, amikor Rodri távoli lövése suhant el centikkel a kapufa mellett. A 25. minutumban aztán az Arsenal első nagy helyzete is megvolt: White tudott betörni a szélről, majd a középre tett labdájából Havertz lőtt kapura, Ortega viszont nagy bravúrral hárította a próbálkozást, a kipattanónál pedig az egyik védő blokkolta Martinelli lövését. A félidő véghajrájához közeledve egy újabb londoni lehetőség alakult ki: hosszú labdajáratást követően Saka középre tett labdája után ismét Havertz tudott tüzelni, de Ortega eszén ezúttal sem tudott túljárni. A 43. percben aztán a City részéről is feljegyezhettünk egy veszélyes lehetőséget: Rodri a félpályáról emelte rá a labdát a kinn álló Ramsdale kapujára, de a próbálkozása a kapu tetején kötött ki.

A második félidő is az elsőhöz hasonló mederben folyt, egyik csapat sem engedett sok lehetőséget a másik fél számára. Az 51. percben a City mégis eljutott egy nagy lehetőségig, miután egy szögletnél Stones tudott fejpárbajt nyerni, de a kapura tartó labdáját Ramsdale hárította. A következő ígéretes helyzetre a 70. minutumig kellett várni, ekkor Palmer lőhetett kapura, de Timber blokkolni tudott. A 77. percben aztán megszerezte a vezetést a Manchester City: egy támadás végén Palmer elé került a labda, aki a 16-os sarkáról szépen tekert a jobb felsőbe, 1-0! A 82. minutumban le is zárhatta volna a mérkőzést a City, miután Foden került ziccerbe, de Ramsdale nagy bravúrt bemutatva megmentette a csapatát a kapott góltól, majd az ebből következő szögletnél Rodri fejesét is hatástalanítani tudta az angol hálóőr. Az Arsenal a véghajrában nagy erőket mozgósított az egyenlítés érdekében, és ez végül az utolsó pillanatokban góllá is érett! Egy szöglet után Trossard elé került a labda, aki lövésre vállalkozott, ez pedig megpattant Akanjin, ami után az elvetődő Ortegának esélye sem volt a hárításra, 1-1! Az utolsó pillanatos egyenlítést követően jöhetett tehát a büntetőpárbaj!

A 11-esek első párharca után máris előnybe került az Arsenal, mivel Ödegaard berúgta, de Bruyne pedig kihagyta a maga lehetőségét. A harmadik kör végén még nagyobb bajba került a Manchester City, az Arsenal részéről ugyanis senki sem hibázott, míg de Bruyne után Rodri sem tudta belőni a büntetőjét. Ezt követően Fábio Vieira lábában volt az Arsenal győzelmi esélye, ő pedig nem remegett meg, így az Arsenal győzelmével zárult a Community Shield!

Manchester City – Arsenal 1-1 (0-0) b.u.: 1-4
Helyszín:
Wembley Stadion Vezette: S. Attwell
Gólszerzők:
Palmer (77.) ill. Trossard (90+11.)
Sárga lapok: Álvarez (31.) ill. Partey (8.), Havertz (27.), Gabriel (66.)
Kiállítás:ill.-

Manchester City: Ortega – Akanji, Dias, Stones, Walker – Kovacic (de Bruyne 64.), Rodri, Grealish (Foden 58.), Álvarez, Silva – Haaland (Palmer 64.) Vezetőedző: Pep Guardiola

Arsenal: Ramsdale – White, Saliba, Gabriel (Smith Rowe 87.), Timber (Tierney 76.) – Rice (Nketiah 81.), Partey, Saka, Ödegaard, Martinelli (Trossard 75.) – Havertz (Vieira 87.) Vezetőedző: Mikel Arteta

A mérkőzés összefoglalója: