Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2026: Neymar és Rodrygo duplájával fölényes győzelemmel kezdte a selejtezőt Brazília – videóval

Péntekről szombatra virradóra újabb két mérkőzéssel folytatódtak meg a 2026-os világbajnokság selejtezői a dél-amerikai kontinensen

(Photo by Pedro Vilela/Getty Images)

Az argentin válogatott sikere után Brazília fölényes sikerrel kezdte meg vb-selejtezős szereplését, miután Fernando Diniz együttese 5-1-re verte a kontinens egyik leggyengéb ellenfelének számító Bolíviát Belémben. A hazaiak már a mérkőzés elején veszélyes akciókat vezettek, és az első negyedóra végén büntetőhöz jutottak, Viscarra kapus azonban nem dőlt el Neymar testcseleire és hárította a brazil pontatlan lövését. Az első félidő derekánál egy kipattanó után lecsorgó labdából Rodrygo közvetlen közelről szerezte meg a brazilok vezetést érő találatát. A további lehetőségek azonban rendre kimaradtak, a brazil válogatott a kapu előtt nem játszott élesen. A fordulást követően Raphinha lövése találta meg az utat a bolíviai kapuba, majd bő öt perccel később Rodrygo megszerezte a második gólját egy kiugrás után. Kisvártatva Neymar is eredményes tudott lenni, egy lecsorgó labdát a büntetőpont magasságából lőtt a hálóba. A brazilok ahogy magasabb sebességi fokozatra kapcsoltak, a bolíviaiak nem tudták tartani velük a lépést és simán eldőlt a mérkőzés. Ennek ellenére a vendégek szépíteni tudtak, Victor Abrego egy kontrából volt eredményes. Az utolsó azonban így is a braziloké volt, az egész mérkőzésen aktívan futballozó Neymar a második gólját is bevitte, miután Raphinha jobb oldali bejátszását továbbította a hálóba az ötös elől.

Brazília – Bolívia 5-1 (1-0)
Gólszerzők: Rodrygo (24., 53.), Raphinha (47.), Neymar (61., 90+3.), ill. Abrego (78.)

 

A selejtező első fordulójában Uruguay ugyancsak magabiztos, 3-1-es győzelmet aratott Chile felett Marcelo Bielsa a válogatott élén töltött első tétmérkőzésén. A vendégek aktívan kezdték a találkozót, de az uruguayi válogatott az ellentámadásai révén több veszélyes helyzetet is ki tudott alakítani, melyek azonban eleinte rendre kimaradtak. Az első játékrész második felében már a Celeste vette át az irányítást és több helyzetet dolgozott ki. A 38. percben a hazaiak a vezetést is megszerezték, egy nagyszerűen kijátszott akció végén Núnez előkészítéséből Nicolás de la Cruz volt eredményes közelről. Néhány perccel később egy labdaszerzést követően De La Cruz fordulhatott le, kiugratását követően azonban Núnez nem tudta értékesíteni a ziccert. Az uruguayiak fölénye az első félidő ráadásában újabb góllá érett, De La Cruz lekészítéséből a csapatkapitány Federico Valverde bombázott a hálóba a tizenhatos elől. A második félidőben a hazaiak rendre veszélyes ellentámadásokat vezettek, több kimaradt lehetőség után húsz perccel a vége előtt Nicolás de la Cruz talált be újból egy sakk-mattig kijátzott kontra végén. A La Roja erejéből csak a szépítésre futotta, pár perccel a harmadik uruguayi gól után Arturo Vidal kotorta be közelről a Contreras fejese után a felső lécről lecsorgó labdát.

Uruguay – Chile 3-1 (2-0)
Gólszerzők: De La Cruz (38., 71.), F. Valverde (45+2.), ill. Vidal (74.)

 

A selejtezősorozat aktuális állása

Standings provided by Sofascore

A dél-amerikai kvalifikációból az első hat helyezett automatikusan kijut a következő világbajnokságra, míg a hetedik helyen végző csapat pótselejtezőt fog játszani a részvételért.

A 2. forduló programja:

Kedd, 22:00 Bolívia – Argentína
Kedd, 23:00 Ecuador – Uruguay
Szerda, 00:00 Venezuela – Paraguay
Szerda, 02:30 Chile – Kolumbia
Szerda, 04:00 Peru – Brazília

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!