Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: Spanyolország újabb gólparádét rendezett, szűkösen nyert Olaszország! – eredmények, tabella

Az Európa-bajnokság selejtezőkörének ötödik fordulójának keddi játéknapja sajnos egy hatalmas romániai botrányról marad leginkább emlékezetes, pedig a többi pályán is bőven történtek események – Mutatjuk a találkozók kimenetelét!

(Photo by Fran Santiago/Getty Images)

 

A-csoport:

Norvégia – Grúzia 2-1 (2-0)
Gólszerzők: Haaland (25.), Odegaard (33.)

Pár napja Spanyolországtól nagy verést kapó Grúzia számára hamar megpecsételődött a találkozó sorsa Norvégiában is, mégpedig a hazaiak két legnagyobb sztárjának, Erling Haalandnak, majd Martin Ödegaardnak köszönhetően.

A szünet után a grúzok becsületére legyen mondva, hogy legalább a szépítés összejött, mégpedig a hajrában, a korábban Székesfehérváron futballozó Budu Zivzivadze révén.

 

Spanyolország – Ciprus 6-0 (2-0)
Gólszerzők: Gavi (18.), Merino (33.), Joselu (70.), F. Torres (73. és 83.), Baena (77.)

A spanyolok legújabb üdvöskéje, a válogatott rekordot döntő Lamine Yamal a második válogatott meccsén már a kezdőcsapatban kapott helyet. A Barca szuper-tehetsége ezúttal nem szerzett gólt, de a társak helyette már az első félidőben gondoskodtak arról, hogy Spanyolország újabb könnyed győzelmet arasson – a szünet után ezúttal is alaposan kitömve aktuális ellenfelét.

 

A csoport állása:

Standings provided by Sofascore

 

C-csoport:

Olaszország – Ukrajna 2-1 (2-1)
Gólszerzők: Frattesi (12. és 29.) illetve Yarmolenko (41.)

Az elmúlt fordulóban Anglia ellen pontot rabló Ukrajna Olaszországba is hasonló reményekkel érkezett, ám borzalmasan kezdte a találkozót, hiszen Davide Frattesi duplájának köszönhetően szűk fél óra elteltével már két gólos hátrányban volt. A szurkolóik által ezúttal is alaposan megtámogatott vendégek azonban nem ‘engedték el’ a találkozót, és még a szünet előtt szépíteni tudtak.

A fordulást követően egyre nagyobb fölényben futballozott a házigazda, ám mivel az újabb gól sehogy sem akart összejönni az olaszoknak – pedig próbálkoztak 23 alkalommal is a gólszerzéssel – végig nyitott maradt a mérkőzés.
Miután az eredmény már nem változott, Olaszország fontos győzelmet aratott, és fellépett a második helyre a tabellán – egy mérkőzéssel kevesebbet játszva a csoport többi tagjánál

 

Málta – Észak-Macedónia 0-2 (0-2)
Gólszerzők:
Elmas (5.), Manev (41.)

Az Olaszország ellen bizonyító észak-macedónoknak Málta elleni találkozó még idegenben is amolyan ‘kötelező győzelemnek’ számított, amennyiben a válogatott komolyan gondolja, hogy harcban szeretne lenni a továbbjutásért – Nos, miután Észak-Macedónia tökéletesen sáfárkodott az első félidei helyzeteivel, és mint később kiderült, már itt eldöntötte a három pont sorsát.

 

A csoport állása:

Standings provided by Sofascore

 

F-csoport:

Belgium – Észtország 5-0 (2-0)
Gólszerzők: Verthongen (4.), Trossard (18.), Lukaku (56. és 58.), De Ketelaere (88.)

A végig hatalmas mezőnyfölényben futballozó Belgium győzelme lényegében egy pillanatig nem volt kérdéses, így a “vörös ördögök” továbbra is a csoport élén állnak.

A találkozó egyik érdekessége, hogy a második félidőben pályára lépett a belgáknál az a Romelu Lukaku, aki duplájával immáron egyedüliként, nyolc góllal a legeredményesebb játékosa a selejtezősorozatnak – Mindezt úgy, hogy finoman szólva is leírták már a csatárt a klub-formája (és hozzáállása) miatt.

 

Svédország – Ausztria 1-3 (0-0)
Gólszerzők: Holm (90.) illetve Gregoritsch (53.) Arnautovic (56. és 69. -büntetőből)

A játéknap egyik legnagyobb téttel bíró találkozóját játszották a felek, ahol Svédország számára talán nem túlzás azt mondani, hogy a továbbjutás volt a tét, az előtte négy ponttal álló, eddig remekül szereplő Ausztria ellen.

Gól nélküli első félidőt követően, a másodikban a gólok is ‘megérkeztek’. A svédek nagy bánatára, a meccs ezen szakaszában, az osztrákok alig negyed óra alatt sokkoló hatású gólokat szereztek, eldöntve ezzel a találkozót. Ralf Rangnick osztrák válogatottját minden dicséret megillet, már csak azért is, mert pontszámban a belgákkal azonosan állnak, abszolút harcban állva a csoport első helyéért.

 

A csoport állása:

Standings provided by Sofascore

 

I-csoport:

Svájc – Andorra 3-0 (0-0)
Gólszerzők: Itten (49.), Xhaka (84.), Shaqiri (90+3.)

Kisebb meglepetés, hogy a csoportot vezető svájciak az első félidőben nem találták a hálóhoz vezető utat Andorra ellen. A szünet után azonban hamar érkezett a megnyugtató Svájci gól, a hajrában pedig pedig az eredményt illetően is simára sikeredett az a bizonyos kötelező győzelem.

 

Izrael – Fehéroroszország 1-0 (0-0)
Gólszerző:
Kanichowsky (90+3.)

A győzelemért végig többet tevő Izrael az utolsó percekig úgy tűnt, be kell hogy érje egy ponttal, mígnem a hosszabbításban megszületett a mindent eldöntő találat, amely egyben jelezte (?), hogy a hazaiak tűnnek Svájc legnagyobb riválisának.

 

Románia – Koszovó (0-0)

Óriási botrány kerekedhet még a találkozóból, hiszen a román szurkolók Koszovót szidalmazó rigmusai és transzparensei miatt a vendég játékosok a 15. percben elhagyták a játékteret (…) A találkozó végül sok szurkoló elvonulását követően, 21:50-kor folytatódott – Eredmény hamarosan (…)

 

 

A csoport állása:

Standings provided by Sofascore