Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2026: Uruguay ellen is kikapott a brazil válogatott – videóval

Keddről szerdára virradóra már a negyedik forduló mérkőzéseit játszották le a 2026-os világbajnokság dél-amerikai selejtező zónájában…

(Photo by Guillermo Legaria/Getty Images)

A néhány nappal ezelőtti váratlan pontvesztését követően újabb kellemetlen meglepetésben volt része Brazíliának, amely 2-0-s vereséget szenvedett Uruguay vendégeként. A brazil válogatott az első félidő nagy részében többet támadott, de Rochet kapujára teljesen veszélytelen volt. Nem sokkal a szünet előtt az addig a területet átadó Uruguay egy kontratámadás végén ragadta magához a vezetést, amikor M. Araújo bal oldali elfutását követően Darwin Núnez az ötös előteréből előrevetődve fejelt a hálóba. Az első félidő ráadásában tovább fokozódtak a brazilok gondjai, amikor Neymart sérülés miatt le kellett cserélni, Richarlison állt a helyére. Az előny birtokában Uruguay magabiztosan futballozott a folytatásban, Marcelo Bielsa csapata többet tartogatta a labdát és letámadásával gyakran zavarba hozta a brazilokat. A hátrányban lévő Selecao hiába próbálkozott, kevés érdemi lehetőséget tudott kialakítani. A brazilok részéről Rodrygo állt legközelebb a gólhoz, aki szabadrúgásból a felső lécet találta el. Bő tíz perccel a mérkőzés vége előtt azonban Uruguay mindent eldöntött egy újabb góllal, Núnez harcolt meg a labdáért az alapvonalnál, visszatett passzát pedig Nicolás De La Cruz közelről a léc alá vágta. A brazilok képtelenek voltak szépíteni, Uruguay pontszámban beérte és több lőtt góljával megelőzte őket a kvalifikáció második helyén.

Uruguay – Brazília 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Núnez (42.), De La Cruz (77.), ill.

 

A brazilok elleni pontmentést követően újabb bravúrt ért el Venezuela, amely hazai környezetben 3-0-s győzelmet aratott Chile felett. A papíron esélyesebb chilei válogatott az első félidő nagy részében aktívabbnak bizonyult, de csak kisebb helyzeteket tudott kialakítani. Ugyanakkor a Vinotintónak is voltak lehetőségei, Rondón közeli fejesénél Cortes kapus bravúrral védett. Az első félidő ráadásában a hazaiak törték meg a gólcsendet, egy labdaszerzést követően J. Martínez lekészítéséből Yeferson Soteldo lőtte ki jobbról a hosszú sarkot. A második félidőből még negyedóra sem telt el, amikor tíz emberre fogyatkoztak a chileik, M. Núnez egymás után két sárga lapot kapott, miután a szabálytalanságát követően feltehetően mondott valamit a játékvezetőnek. Chile emberhátrányban is mindent egy lapra feltéve támadott az egyenlítésért, azonban nem járt sikerrel. Ehelyett az utolsó húsz percen belül ismét Venezuela volt eredményes egy kontrából, amikor az első gólt szerző Soteldo nagyszerű szólóját követően Salomón Rondónnak már csak az üres kapuba kellett gurítania. Nem sokkal később a harmadik góllal minden eldőlt, öt perccel később Casseres bejátszásából Darwin Machis közelről megszerezte csapata harmadik gólját. Venezuela az értékes skalp begyűjtésével jól halad története első vb-kijutása felé, hiszen pontszámban beérte Uruguayt és Brazíliát, ellenben Chile négy meccs után csak négypontos.

Venezuela – Chile 3-0 (1-0)
Gólszerzők: Soteldo (45+1.), Rondón (72.), Machis (79.), ill.
Kiállítva:ill. M. Núnez (59.)

 

Az eddig nyeretlen és gólképtelen Paraguay esélyeshez méltóan 1-0-ra győzött a nullapontos Bolívia ellen, így végre javítani tudott az eddigi kétségbeejtő szereplésén. Az első két mérkőzése után szövetségi kapitányt is váltó Albirroja Daniel Garnero irányításával lelkesen indította a hazai mérkőzést, azonban Sosa helyzeténél Viscarra bravúrral hárított, majd Almirón érvénytelen gólt szerzett. Miután az első hazai akciók nem jártak sikerrel, némileg beleszürkültek a meccsbe. Paraguay egyértelmű fölénye ellenére Bolívia hősiesen állta a sarat és az első félidő gól nélküli döntetlennel ért véget. A szünet után sem változott a játék képe, a paraguayiak folyamatos támadásokat vezettek a gólképtelenség leküzdése érdekében, de a csereként beállt Ávalos csak egy újabb meg nem adott gólt szerzett, miután a kiugrása közben a kezére pattant a játékszer. A 69. percben viszont már tényleg megtört a jég, Espinoza beadását Antonio Sanabria pofozta a hálóba. Paraguay ezzel a találattal nagyon fontos, szinte életben maradást érő három pontot szerzett, míg a La Verde továbbra is pont nélkül áll.

Paraguay – Bolívia 1-0 (0-0)
Gólszerző: Sanabria (69.), ill.

 

A selejtezősorozat aktuális állása

Standings provided by Sofascore

A dél-amerikai kvalifikációból az első hat helyezett automatikusan kijut a következő világbajnokságra, míg a hetedik helyen végző csapat pótselejtezőt fog játszani a részvételért.

A 4. forduló eredményei:

Venezuela – Chile 3-0
Paraguay – Bolívia 1-0
Ecuador – Kolumbia 0-0
Uruguay – Brazília 2-0
Peru – Argentína 0-2

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!