Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: Egyiptom nyeretlenül jutott tovább, Ghána csak a csodában bízhat – videóval

Az A csoport meglepetései után a B csoportban ugyancsak borult a papírforma az Elefántcsontparton zajló Afrikai Nemzetek Kupája csoportkörének utolsó fordulójában…

(Photo by Fareed Kotb/Anadolu via Getty Images)

A két győzelemmel már biztos továbbjutó Zöld-foki szigetek izgalmas körülmények közt játszott 2-2-es döntetlent Egyiptom ellen. A “fáraók” hiába léptek fel kezdeményezően, sorban puskázták el a lehetőségek az első félidőben, a ráadás perceiben pedig a Benfica B csapatában pallérozódó Benchimol fordulásból szerzett találatával a Zöld-foki szigeteket juttatta vezetéshez. A szünet után néhány perccel Trezeguet közelről ki tudott egyenlíteni. Egyiptom vérszemet kapott és tovább rohamozott immár a vezető gólért, de Vozinha kapus tökéletesen állta a sarat. A 93. percben góllá érett az egyiptomiak jelentős fölénye, amikor Trezeguet indításából Mostafa Mohamed a kapus felett emelte a labdát a hálóba. A három pontot azonban mégsem tudták megszerezni, mert a 99. minutumban a Zöld-foki szigetek kiegyenlített, egy kipattanót Bryan Teixeira helyezett el a kapuban. A szigetiek hét ponttal az első, Egyiptom három döntetlennel a második helyen jutott tovább a csoportból.

Zöld-foki szigetek – Egyiptom 2-2 (1-0)
Gólszerzők: Benchimol (45+1.), B. Teixeira (90+9.), ill. Trezeguet (50.), Mohamed (90+3.)

 

A csoport másik mérkőzésén Ghána csak 2-2-es döntetlent játszott Mozambik ellen, annak ellenére, hogy két tizenegyesgóllal sokáig 2-0-ra vezetett, ezzel a kiesés szélére sodródott. A “Fekete csillagok” az első negyedóra végén kerültek lépéselőnybe Jordan Ayew kapuba gurított tizenegyesével. Ghána magabiztosan őrizte minimális előnyét, a szünetben 1-0 volt az állás. A szünet után Mozambik egyre többet veszélyezetett, ennek ellenére a 70. percben Ghána megduplázta a vezetését, miután egy kezezés miatt megítélt újabb büntetőt ismét Jordan Ayew váltott gólra. A 2-0-s vezetést sem tudták azonban megtartani, mert a rendes játékidő lejárta után A. Ayew kezezés miatt Mozambik is tizenegyeshez jutott, melyből Geny Catamo volt eredményes. Kisvártatva pedig Reinildo Mandava szöglet utáni fejesével Mozambik kiegyenlített, így bravúros pontmentéssel búcsúzott a tornától. Nagy esély lehet rá, hogy ezzel Ghánát is magával rántotta, hiszen Kudusék már csak abban bízhatnak, hogy a négy legjobb csoportharmadik egyikeként továbbjuthatnak, de mindössze két ponttal erre csekély az esély, jónéhány szerencsés eredményre lenne szükségük.

Mozambik – Ghána 2-2 (0-1)
Gólszerzők: Catamo (90+1. – büntető), Mandava (90+4.), ill. J. Ayew (15., 70. – mindkettőt büntetőből)

 

A csoport aktuális állása

Standings provided by Sofascore