Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2026: a két döntőnek otthont adó stadionban rendezik a nyitómeccset

A FIFA elnöke vasárnap megnevezte a soron következő, 2026-os világbajnokság legfontosabb mérkőzéseinek helyszíneit…

(Photo by Mauricio Salas/Jam Media/Getty Images)

A FIFA elnöke, Gianni Infantino bejelentette, hogy az első alkalommal három országban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban megrendezésre kerülő első 48 csapatos világbajnokság nyitómeccsét a mexikóvárosi Estadio Aztecában, a döntőjét pedig a New Jersey-i MetLife Stadionban játsszák 2026-ban.

A 87 523 néző befogadására alkalmas mexikói arénában játszották az 1970-es és az 1986-os, Mexikóban rendezett vb-k döntőit. Illetve mindkét alkalommal ott rendezték meg a torna első meccsét is, méghozzá mindkét alkalommal május 31-én. Tehát a két év múlva esedékes lesz a harmadik vb-nyitómeccs az Aztecában.

A döntő helyszínéül kijelölt MetLife Stadion az NFL-ben szereplő New York Giants és New York Jets otthona, és 82 500 néző befogadására alkalmas.

Vasárnap az is kiderült, hogy az elődöntőket a texasi Arlingtonban található AT&T Stadionban és az atlantai Mercedes-Benz Stadionban tartják, míg a bronzmérkőzésre Miamiban, a Hard Rock Stadionban kerül sor.

Az első ízben három ország által rendezendő világbajnokságon 11 amerikai (Seattle, San Francisco, Los Angeles, Kansas City, Dallas, Atlanta, Houston, Boston, Philadelphia, Miami és New York) mellett a mexikói Guadalajara, Monterrey, Mexikóváros, valamint két kanadai város, Vancouver és Toronto lesz a házigazda.

A létszámbővítés értelmében 13 helyett 16 európai válogatott vehet részt a tornán, az afrikai kontinenst képviselő csapatok számát ötről kilencre emelték, míg Ázsiából az eddigi négy vagy öt kijutó helyett immár nyolc vagy kilenc ország szerepelhet a pótselejtezők függvényében. Észak-Amerikából várhatóan a három rendezőn kívül további három válogatott automatikusan, egy hetedik résztvevő pedig interkontinentális pótselejtezőn harcolhatja ki a részvételt. A dél-amerikai kontinens az eddigi négy helyett immár hat automatikus résztvevőt delegál a tornára, a hetedik pedig ugyancsak pótselejtezőt vívhat. Mindemellett az óceániai első ugyancsak kvótát kap, a másodikra pedig pótselejtező vár.