Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Felkészülés: Szoboszlai büntetőjével verte a magyar válogatott Törökországot

Magyarország Budapesten a teltházas Puskás Arénában fogadta Törökországot a nyári Európa-bajnokságra való felkészülés részeként. 

(Photo by Arpad Kurucz/Anadolu via Getty Images)

Kiegyenlített első félidőt játszottak a csapatok, kevés helyzettel. Az elején jó passzokat osztottak ki az ellenfél kapuja előtt a magyar játékosok, ám a törökök szereltek, mielőtt lövéshez jutottunk volna. Hasonlóan játszottak a törökök is, bár ők a 7. percben eljutottak egy lövésig is Kökcü révén, igaz, jócskán a kapu mellé ment a labda. A 13. percben Yildiz beadásából Celik próbálkozott laposan az ötösről, a labda viszont középre ment, majd Balogh és Schäfer tisztázott. A 20. percben Yildiz passzával indult meg Yüksek, majd Balogh mellől a kapura lőtt, de középre ment, így Gulácsi védett. A 26. percben Szoboszlai jobb oldali szabadrúgását kapásból középre tette Sallai, ám Akaydin kifejelte a labdát. Két perccel később Nego passzát Sallai a jobb alsóba rúgta volna, de Günok vetődve fogta a labdát. A 37. percben Szoboszlai az ötös bal sarkára ívelt egy szabadrúgást, Szalai nem érte el fejjel a labdát, Sallai viszont belsővel a léc alá szeretett volkna lőni, de Günok megint résen volt. Ezek a mi perceink voltak, hiszen nem sokkal ezután Szoboszlai szögletét egy méterről Varga a jobb alsó sarok mellé fejelte, a kapust megelőzve. Az utolsó percekben a törökök ziccerbe is kerültek, amikor nagyjából 15 méterről Akgün lőtt kapura, amit jobbra vetődve védett ismét Gulácsi. Hasonló jelenetek zajlottak le a 45. percben is, amikor Kökcü lőtt kapura 12 méterről, de nem nagy erővel, és Gulácsi egy gyors vetődéssel ezt is megfogta. Végül gól nélkül zárták a csapatok a játékrészt. Sem Rossi, sem pedig Szoboszlai nem volt elégedett a mutatott játékkal.

A második félidőben a játék képét tekintve összsségében a törökök álltak jobban, de álltuk a sarat, különösen, hogy a 47. percben büntetőhöz jutott a magyar válogatott: Szoboszlai ívelt balról a kapu elé, amit Lang nem ért el fejjel rendesen, ami azt eredményezte, hogy Ünal jobb kezére pattant a labda. A csapatkapitány, Szoboszlai állt oda a tizenegyesponthoz, és védhetetlenül a jobb alsóba lőtt, ezzel vezetést szerezve a magyar nemzeti csapatnak. A törökök érezték, hogy támadniuk kell, és ezért mindent meg is tettek. Az 52. percben Celik lőtt Kerkezbe Lang rossz felszabadítása után, majd derékkal blokkolta Kökcü tekerését. Ezt követően nagyobb ziccerbe is került Törökország, ekkor Calhanoglu lőtt kapura 21 méterről, de Gulácsi kiütötte a labdát a bal felső elől, ám épp középre, amit Yilmaz a jobb alsó mellé ollózott. Az 58. percben hazai szabadrúgás jöhetett jó helyről, amit azonban Szoboszlai két méterrel a léc fölé tekert. A 66. percben közel jártak a második gólhoz a magyarok, amikor Szoboszlai és Sallai remek összjátéka után utóbbi lapos passzát Varga a kapusba vágta. A 74. percben viszont már a törökök álltak közel az egyenlítéshez, ekkor Yildiz lépett meg a debütáló Dárdai mellől Kabak ívelésével, majd középről kapura lőtt, de Gulácsi balra mozdulva hatalmasat védett. A 76. percben Güler jobb oldali lövését kisöpörte a jobb felső elől Gulácsi, majd egy perccel később Calhanoglu középre adta a szögletet, Nagy középre fejelte a labdát, majd Kabak az ötös sarkáról a bal sarok mellé lőtt. A törökök támadgattak, de nem volt erő a lövéseikben, vagy épp pontatlanok voltak. A végén akár két góllal is nyerhettük volna a mérkőzést, amikor Kleinheisler 16-ról kapura lőtt, Günok azonban kiejtette a labdát, amit Schäfer a kapu közepébe lőtt középről. Nagy volt az öröm, azonban végül a VAR jelezte, hogy les előzte meg a találatot, így azt érvénytelenítették. Ez végük nem számított már, mivel a törökök sem tudtak betalálni, így megmaradt a magyar válogatott veretlensége.

Magyarország – Törökország 1-0 (0-0)
Helyszín: Puskás Aréna (Budapest) Vezette: Bartosz Frankowski (lengyel)
Gólszerzők: Szoboszlai (48. – büntetőből) ill. –
Sárga lap: Nagy Zsolt (87.) ill. Akaydin (58.)
Kiállítás: – ill. –

Magyarország: Gulácsi – Szalai, Lang, Balogh (Dárdai, 67.), Kerkez (Nagy Zsolt, 60.), Nego (Bolla, 46.), Schäfer, Nagy Ádám (Styles, 61.), Szoboszlai, Sallai (Kleinheisler, 80.), Varga (Ádám, 80.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Törökország: Günok, Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, Yilmaz (Müldür, 27.), Yuksek, Kökcü (Güler, 61.), Akgün (Yilmaz, 77.), Yildiz (Uzun, 77.), Calhanoglu, Ünal (Yazici, 61.). Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella