Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Top 5 csatár, akik szintet léphetnek a nyáron! – 1. rész

Akárcsak az előző idényekben, úgy természetesen az aktuális szezonban akadnak játékosok, akik bajnokságot vagy éppen csapatot tekintve komoly szintet léphetnek. Cikksorozatunkban most azt a top 5 csatárt vettük ide, akiknek erre minden esélyük megvan. Első főszereplőnk nem más, mint az Augsburg bosnyák válogatott gólfelelőse, Ermedin Demirovic…

(Photo by Harry Langer/picture alliance via Getty Images)

Ermedin Demirovic remek teljesítményt nyújt a 2023/2024-es idényben az Augsburg színeiben. A bosnyák válogatott csatár talán karrierje legkiemelkedőbb szezonja ez, de mielőtt jobban kitérnénk arra, milyen jó formában is Demirovic, először elevenítsük fel pályafutása korábbi szakaszait…

Demirovic Hamburgban született, emellett természetesen ott is ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival. 6 esztendős korától, azaz 2004-től egészen 2014-ig a HSV utánpótlásában pallérozódott, majd júliusban 100 ezer euró ellenében az RB Leipzighez került. Az akkor már 16 esztendős Demirovic remek teljesítményt nyújtott az U17-es csapatban, emiatt már közben bemutatkozott az U19-es együttesben. Egészen 2017-ig volt a lipcsei alakulat kötelékében, a két korosztályos gárdát egybe véve 82 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 41 találatot jegyzett. 

Az ifjú bosnyák csatár útja 2017 nyarán a spanyol Deportivo Alavéshez vezetett. Bár Ermedin Demirovic eredetileg a klub B csapatához csatlakozott, de a 2017/2018-as idényben debütált a felnőttek között. Összesen 6 tétmérkőzésen lépett pályára, a bajnokságban és a Király-kupában egyaránt 3-3 találkozón jutott szóhoz. A La Ligában a Málaga hálóját vette be, míg a kupában Formentara ellen az odavágón duplázott, a visszavágón pedig 1 találatot szerzett. Bár a következő szezontól már az Alavés felnőtt együttesének a keretéhez tartozott, a spanyol gárda rendre kölcsönadta. A 2018/2019-es kiírás során először a francia Sochaux-hoz, majd az idény második felében az Almeríához került kölcsönbe. Mindkét klub a másodosztályban szerepelt, míg a francia gárdában meghatározó játékosnak számított, addig a spanyol együttesben inkább csak csereként számítottak rá. Az áttörést számára a 2019/2020-as szezon hozta meg, ekkor a svájci St. Gallenhez került, ahol jó teljesítményt nyújtott. A klub sokáig harcban volt a bajnoki címért, melyben Demirovicnak szintén hatalmas szerepe volt. A bosnyák csatár 28 bajnokin 14 találatot és 7 gólpasszt jegyzett. 

Ermedin Demirovic 2020 nyarán visszatért Németország a Freiburg jóvoltából. A klub 3,7 millió eurót fizetett érte az Alavésnek. Bár kimondottan stabil alapember nem lett a Freiburgnál, az első idényében mondhatni a meghatározóbb játékosok közé tartozott. A 2020/2021-es bajnoki szezonban 30 mérkőzésen 5 találatig és 10 gólpasszig jutott, összesen 1506 percet töltött a pályán. A 2021/2022-es kiírás során szinte a felére csökkent Demirovic játékperce a pályán, mindössze 855 percnyi időt kapott Christian Streichtől annak ellenére, hogy 31 találkozón jutott szóhoz a Bundesligában, ezeken mindössze 2 gólt és 3 asszisztot jegyzett. 

Demirovic két esztendőt követően távozott a Freiburgtól, a bosnyák csatár 2022 nyarán ingyen csatlakozott az Augsburghoz. Új csapatában egyértelműen meghatározó játékosnak számít. Demirovic már az előző idényben is jó teljesítményt nyújtott, ám akkor inkább szélső támadóként számoltak vele. A 2022/2023-as kiírás folyamán 30 bajnokin 8 találatot és 6 gólpasszt jegyzett. A 2023/2024-es szezonban viszont kétségtelenül karrierje legjobb teljesítményt láthatjuk tőle. A bosnyák csatár 26 Bundesliga meccset követően eddig 14 gólnál és 8 asszisztnál tart. Demirovic duplázott a Bayern ellen, de bevette többek között a Dortmund és a Leipzig hálóját, tehát az élcsapatok ellen szintén megvillant. Jess Thorup érkezése egyértelműen jót tett számára is az Augsburgnál, a dán edzővel természetesen nem csupán csak az ő teljesítménye javult még többet.