Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El-döntő: a triplázó Ademola Lookman rég látott magasságokba ért fel!

Az Atalanta győzelmével záruló Európa-liga finálé egyértelmű legjobbjának megválasztott Ademola Lookman teljesítménye kapcsán a statisztikák is mutatják, hogy elképesztően extrát nyújtott a 26 esztendős játékos.

(Photo by Ibrahim Ezzat/Anadolu via Getty Images)

 

A nigériai válogatott támadó kapcsán úgy is fogalmazhatnánk, hogy szinte páratlan teljesítményt tett le az asztalra, ugyanis Lookman a második játékos lett egy olasz csapatból, minden európai kupasorozatot figyelembe véve, aki mesterhármasig jutott valamelyik nagy európai kupasorozat döntőjében: Pierino Prati, az AC Milan színeiben ért el hasonlót az Ajax elleni 1969-es BEK-döntőben.

Hogy mennyire számít kuriózumnak egy európai kupadöntőben jegyzett mesterhármas, azt hűen kifejezi az is, hogy Ademola Lookman mindössze a hatodik játékos akinek ez sikerült: legutóbb az UEFA-kupa 1975-ös döntőjében a Borussia Mönchengladbach színeiben Jupp Heynckes ért el hasonlót.

Az utánpótlás szinten az angol válogatottakban futballozó, felnőtt szinten Nigériát választó Lookman mindössze a harmadik nigériai játékos lett Alex Iwobi (2019 El-döntp) és Joe Aribo (2022 El-döntő) után aki valamelyik nagy európai kupadöntőben betalált az ellenfél hálójába!