Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: Lookman mesterhármasával simán győzte le az Atalanta a Bayer Leverkusent a döntőben – videóval

Dublinban rendezték meg az Európa-liga 2023/24-es szezonjának döntőjét, melybe az olasz Atalanta és a német Bayer Leverkusen jutott be. A német csapat mintha elfogyott volna a szezon utolsó előtti mérkőzésére, és bár az Atalanta sem játszott hatalmas fölényben, elég volt Ademola Lookman zsenije, hogy eldöntse a találkozót.

(Photo by Alex Pantling – UEFA/UEFA via Getty Images)

Remekül kezdte a mérkőzést az Atalanta, és már az elején nyomás alá helyezte a Bayer Leverkusent. Az első nagyobb helyzetük a 8. percben érkezett, amikor Ruggeri beadását fejelte mellé Tah és Hincapié közül Scamacca. Azonban nem kellett sokat várni az első gólra, hiszen a 12. percben az olaszok megszerezték a vezetést: Koopmeiners kiváló passzát középre adta laposan Zappacosta, így a labda épp a Palaciost megelőző Lookman el került, aki kilőtte a jobb felsőt. A 19. percben érkezett a németek első nagyobb helyzete is, ekkor Frimpong beadását nem találta el jól a tizenhatoson Grimaldo, majd a kipattanót Stanisic a kapus ölébe rúgta. Az Atalanta azonban jobban érezte a játékot, és a 26. percben már a második gólját lőtte: Kovár passzát a felezővonaltól nagyon rossz helyre fejelte vissza Adli, aki így kiváló passzt adott Lookmannak, a nigériai válogatott játékos pedig egy csel után, 18 méterről a bal alsóba lőtt. A 29. percben Stanisic passzát Xhaka Djimsitibe vágta, majd Frimpong beadását rossz helyre teszi Kolasinac, így Adli elől Zappacostának kellett elrúgni a labdát, a csatár pedig elesett, de nem ítélt tizenegyest a játékvezető. A 34. percben Grimaldo ismét helyzetbe került, de Hincapié passzát a kifutó Mussóba lőtte. A 43. percben még volt egy ziccere az Atalantának, amikor De Katelaere 10 méteres próbálkozását kapta el a bal alsó sarok előtt Kovár. A szünet előtt még Xhaka próbálkozott egy távoli lövéssel, az azonban épphogy elkerülte a kaput, és ezzel le is zárult az első játékrész.

A második félidőben próbálkozott javítani a játékán a Leverkusen, és ez valamennyire össze is jött nekik, ezzel hatástalanítva az Atalantát, igaz, hatalmas ziccerek a németeknél sem voltak. A 49. percben Lookman lőtt egy védőbe, majd Koopmeiners beadását tisztázta Hincapié. Az 58. percben Frimpong lőtt kapura középről, de blokkolt az oldalról befutó Éderson. Több támadást vezetett a Leverkusen, de ezeket rendszerint a végén elrontották. A 64. percben Wirtz egy csel után a jobb sarok elé tette a labdát, jött Grimaldo, de a lövés előtt Musso megelőzte. Xabi Alonso a cserékkel próbált élénkíteni csapatán, de ez sem segített neki. A 75. percben viszont szinte a semmiből jött az Atalanta és Lookman harmadik gólja: Samacca passza és egy csel után a nigériai játékos Tapsoba mellől kilőtte a bal felső sarkot, ezzel mesterhármast szerezve az El-döntőben, amire eddig még senki nem volt képes a sorozat történetében. A 77. percben Musso épphogy csak elkapott egy ívelést a tizenhatoson belül, de nem sokon múlott, hogy kívül legyen, majd egy perccel később Wirtz is a kapus ölébe rúgta a labdát. A 82. percben Tella jobb oldali beadását Schick sarokkal a bal alsó mellé lőtte. A 90. percben Hlozeknek lépett oda Scalvini a tizenhatoson belül, nézték is, hogy tizenegyest ért-e az eset, azonban minden bizonnyal azért, mert les előzte meg, nem ítélt büntetőt a játékvezető. Végül nemhogy az egyenlítés, a szépítés sem jött össze a Leverkusennek, így maradt a sima Atalanta győzelem.

Atalanta – Bayer Leverkusen 3-0 (2-0)
Helyszín: Dublina Arena (Dublin) Vezette: Kovács István (román)
Gólszerzők: Lookman (12. 26. 75.) ill. –
Sárga lap: Djimsiti (22.), Scamacca (35.), Zappacosta (60.), Koopmeiners (70.) ill. Wirtz (35.), Tapsoba (67.), Andrich (73.)
Kiállítás: – ill. –

Atalanta: Musso – Djimsiti, Hien, Kolasinac (Scalvini, 46.) – Zappacosta (Hateboer, 84.), Éderson, Koopmeiners, Ruggeri (Tolói, 90+1.) – De Ketelaere (Pasalic, 57.), Scamacca (El Bilal Touré, 84.), Lookman. Vezetőedző: Gian Piero Gasperini

Bayer Leverkusen: Kovar – Stanisic (Boniface, 46.), Tah, Tapsoba – Frimpong (Tella, 81.), Xhaka, Palacios (Hlozek, 69.), Hincapié (Andrich, 69.) – Wirtz (Schick, 81.), Grimaldo – Adli. Vezetőedző: Xabi Alonso