Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: minden, amit tudni érdemes az idei tornáról

Magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradóra veszi kezdetét az idei Copa América, melyen a szokásostól eltérően 16 csapat vehet részt: a tíz dél-amerikai ország mellett az észak-, és közép-amerikai térség hat legjobb együttese képviselteti magát…

(Photo by Megan Briggs/Getty Images)

Az idei Copa Américát június 20-tól július 14-ig bonyolítják le 16 csapat részvételével az Egyesült Államokban.

Helyszínek

Az eredetileg kijelölt házigazda, Ecuador gazdasági okokból visszalépett a rendezéstől, így az Egyesült Államok vállalta el a torna lebonyolítását. A CONMEBOL és a CONCACAF pedig úgy döntött, hogy a tíz dél-amerikai ország mellett az észak- és közép-amerikai térség hat legjobb csapata is részt vesz a tornán.

Az Egyesült Államoknak abból a szempontból könnyű a dolga, hogy meglévő, gyakorlatilag azonnal használható stadionokkal rendelkezik. Az idei Copa Américán 13 város 14 stadionjában rendezik majd a mérkőzéseket, rendszerint olyan létesítményekben, amelyek helyi MLS-, vagy amerikai futball-csapatok otthonául szolgálnak a hétköznapokban. Az egyes helyszíneket külön írásban mutattuk be részletesen.

Történelem

A Campeonato Sudamericano (Dél-Amerika-bajnokság) a legrégibb nemzetközi labdarúgótorna a világon. Az első kiírására 1916-ban került sor – 14 évvel az első világbajnokság előtt. A sportág ugyan az angoloktól indult, de a 19. század második felétől Dél-Amerikában is egyre jobban terjedt, országok közötti nemzetközi kontinenstornát is ott rendeztek először, és 1930-ban az első világbajnokságnak szintén Uruguay adhatott otthont.

A Copa América a világ- és az Európa-bajnokság után a harmadik legnépszerűbb nemzetközi futballtorna a világon, a kontinensbajnokságok közt a második legtöbb érdeklődőt vonzza.

Az eddigi 47 tornán a tíz dél-amerikai országból nyolc elhódította már a végső győztesnek járó trófeát, csak Ecuador és Venezuela nem nyert még soha. A 47 kiosztott aranyérem közül a legtöbbet Argentína és Uruguay gyűjtötte be, 15-15 alkalommal zárt az élen, míg Brazília kilencszer nyerte meg a bajnokságot, Paraguay, Chile és Peru két-két, Kolumbia és Bolívia egy-egy első hellyel büszkélkedik.

A legtöbb mérkőzést a Copa Américán a chilei kapus, Sergio Livingstone és Lionel Messi játszották, mindketten 34-34 találkozón léptek pályára – vagyis az argentin a nyitómeccsen egyedüli rekorder lehet. Őket a brazil Zizinho 33 fellépéssel követi, míg Victor Ugarte (Bolívia) 30 meccsen szerepelt. A további aktív játékosok közül két chilei veterán, Gary Medel 27, Claudio Bravo 25 mérkőzésen van túl, csakúgy mint a peruiak 40 éves gólfelelőse, Paolo Guerrero.

A bajnokság történetének legjobb góllövője az argentin Norberto Méndez és az említett Zizinho 17-17 találattal, mindketten az 1940-es, 1950-es években játszottak. Az aktív játékosok közül Guerrero és a chileiek kedvence, Eduardo Vargas 14-14 góllal áll, míg a 2022-ben vb-címet nyerő Messi 13 góllal kezdi a mostani sorozatot. Egy meccsen öt gól volt a legjobb egyéni teljesítmény, amelyet Héctor Scarone (Uruguay, 1926), Juan Marvezzi (Argentína, 1941), José Manuel Moreno (Argentína, 1942) és Evaristo (Brazília, 1957) egyaránt végrehajtott.

A Copán a legtöbb gólpasszt Messi adta. Az argentin klasszis 17 előkészítéséből ötöt a három évvel ezelőtti viadalon jegyzett, amely az egy torna alatti legtöbb gólpassz a vetélkedés történetében.

A torna történetének leggyorsabb gólját az argentin Darío Franco szerezte 1991-ben a brazilok ellen az 50. másodpercben. A leggyorsabb mesterhármast honfitársa, José Manuel Moreno regisztrálta 1942-ben, miután tíz perc alatt háromszor bevette Ecuador kapuját a már említett 12–0-s győzelem során, és végül öt gólig jutott a meccsen. Korábbi írásunkban már áttekintettük a sorozat történetének rekordjait, valamint az eddigi győzteseket és a rendezőket is csokorba szedtük.

Az idei torna

A 16 csapatot négy darab négyes csoportba sorolták, a csoportkörből pedig nyolcan jutnak tovább a viadal egyenes kieséses szakaszába.

A csoport: Argentína, Peru, Chile, Kanada
B csoport: Mexikó, Ecuador, Venezuela, Jamaica
C csoport: Egyesült Államok, Uruguay, Panama, Bolívia
D csoport: Brazília, Kolumbia, Paraguay, Costa Rica

A közelmúltban bővebb esélylatolgatásunkban vettük sorra az egyes csapatok erejét, és mutattuk be a résztvevőket. Az egyes résztvevő válogatottak végleges keretei is nyilvánosságra kerültek. Vállalkoztunk arra, hogy a csapatok bemutatása érdekében felhívjuk a figyelmet a kontinensbajnokság lehetséges felfedezettjeire.

Az idei Copa América részletes programját magyar időpontokkal közöltük. A nyitómérkőzésen pénteken hajnali 2-től Argentína és Kanada találkozik egymással, míg szombatra virradóra Peru és Chile vívja az A csoport másik találkozóját.

A kontinenstorna küzdelmeit az ARENA4 és a MATCH4 sporttelevíziók, valamint a NET4+ streaming szolgáltató közvetíti élőben, magyar kommentárral.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!