Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az UEFA nem büntetheti meg a Szuperliga-csapatokat – HIVATALOS

A madridi kereskedelmi bíróság a minap meghozta döntését az áprilisi Szuperliga szerveződésben résztvevő klubokról…

A madridi kereskedelmi bíróság döntése értelmében az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nem büntetheti az áprilisban az Európai Szuperliga (ESL) megalapítását bejelentő klubokat, továbbá nem is hozhat olyan intézkedéseket, amellyel megpróbálná kizárni őket a különböző nemzetközi kupaporondról.

Mint ismeretes, április 18-án megerősítésre került az Európai Szuperliga megalapítása, melyhez 12 élcsapat csatlakozott: az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, a Barcelona, az Inter, a Juventus, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham. A szervezet hivatalos oldalán megjelent tervek szerint további három csapattal együtt 15 klub lenne “alapítótag”, és még öt klub selejtezőből csatlakozna.

Az UEFA elnöke fenyegetőzése mellett korábban kijelentette, a 12 ominózus klub nélkül is végig fogják vinni a Bajnokok Ligája reformját, és nincs kétsége afelől, hogy a sorozat sikeres lesz, ha kell a Szuperligáról szóló megállapodást aláíró csapatok nélkül is. Egyúttal közölték, hogy minden égiszük alá tartozó versenysorozatból az új szerveződés érintettjei kizárásra kerülnek, így a Szuperliga-csapatok játékosai a válogatottakban sem játszhatnak.

Noha a szerveződésből a csapatok nagy része kilépett, a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus nem tette meg mindezt, így az UEFA hivatalos álláspontja szerint súlyos szankciókra számíthatnak, amely a pénzbüntetéstől a kizárásig bármi lehet.

Ennek ellenére most a bíróság úgy döntött, hogy az UEFA nem kötelezheti az Európai Szuperliga alapítóit arra, hogy formálisan is feloszlassa a Szuperligát, és azt is megtiltotta a szervezetnek, hogy 100 millió eurós bírságot szabjon ki a versenysorozatban részt venni szándékozókat. Ráadásul a döntés értelmében az UEFA által kilátásba helyezett fegyelmi eljárást is törölni kell.