Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB-selejtező előtt: Így várják a találkozót a játékosok

Nem múlt el ezúttal sem botrány nélkül a felkészülés, de a válogatott tagjai inkább a mérkőzésre és a jó rajtra koncentrálnak.

Hat év sikerült nyerni az Észak-írek ellen. Azóta jelentős változáson esett át mindkét válogatott. – fotó: irishfa.com

A napokban ismét reflektorfénybe került Szalai Ádám. Ezúttal a válogatottság lemondásával kapcsolatban szóltak a címlapok a Hoffenheim labdarúgójáról. Mi ezúttal inkább azokra a játékosokra fókuszálunk, akik ott vannak a keretben, és az Észak-írek ellen készülnek.

A nagy visszatérő Gera Zoltán két év után ölthet újra címeres mezt. A Ferencvárosba nyáron hazatérő klasszis várhatóan kezdőként kap szerepet a vasárnapi összecsapáson. „A jelenlegi válogatott keret tagjai fiatalok, éhesek a sikerre, úgy látom, lelkes, jó hozzáállású játékosok alkotják a csapatot. Még az ismerkedés fázisában vagyunk, azon vagyok, hogy a pályán is minél jobban megismerjem a társakat. Összességében a keret pozitív benyomást tett rám, azt várom, hogy jól kezdjük a selejtezősorozatot. Fontos, hogy ne kapkodjunk, ne legyünk görcsösek, ne roppantson össze bennünket a tét, hanem mindenki felszabadultan játsszon. Próbálnunk kell kizárni a külvilágot, nem szabad, hogy bárkit is görcsössé tegyenek az elvárások. Az elmúlt bő tíz évben az egyik ellensége mindig az volt a válogatottnak, hogy rendre összeroppant a társaság. Mindenkinek azt kell nyújtania, ami benne van, amiért ide került, ha ezt meg tudjuk valósítani, jó eredményt fogunk elérni.” – nyilatkozta Gera az NSO TV-nek nemrég.

Nagyban függ a végeredmény, hogy támadóink mennyire használják ki az adódó lehetőségeket. Nikolics Nemanja szerint komolyan veszik a találkozóra való felkészülést, és szeretnék bizonyítani, hogy sikerült összekovácsolódnia a keretnek. „Minden rendben, nagyon jó a hangulat. Sokat edzünk, sokat gyakorolunk, emellett mindenkivel külön is beszélget a szövetségi kapitány, hogy kitől mit vár el – mutatott rá az egy hete tartó edzőtábor hasznosságára a Videoton támadója. – Nemcsak a szurkolók, hanem mi is nagyon várjuk a vasárnapi meccset. Viszonylag hosszú ideig tart a felkészülésünk, hiszen vasárnap este óta együtt van a keret, vagyis majdnem egy hetet töltünk együtt. Ez azt gondolom, mindenképp jó, mert sikerül teljesen összekovácsolódnunk. Ha ez csak egy sima válogatott összetartás lenne, lehet, hogy lenne egy kis zrika, de most nagyon komolyan készülünk az előttünk álló feladatra. Csak a válogatottra koncentrálunk, a bajnokság nem került szóba, és szerintem nem is fog. Egymást segítjük, közös a célunk, itt nincs rivalizálás. Egyelőre még nem tudjuk milyen összeállításban kezdünk, szerintem az utolsó pillanatig nem is hirdeti ki a kezdőt Pintér Attila. Úgy hiszem, ez így is van rendjén.”

Futács Márkó is tehet arról, hogy válogatottunk eredményesen kezdje a selejtezősorozatot. A DVTK korábbi, a török Mersin jelenlegi támadója a szurkolókat szeretné maguk mellé állítani. Ugyanakkor éppen Futács lehet az, aki hasznára lehet a nemzeti csapatnak az Észak-írek ellen, lévén éveken át futballozott az angol második vonalban, ahol tapasztalatot gyűjtött a brit stílusú védőkkel szemben. „Tény, angliai karrieremben volt szerencsém megismerni a szigetországi játékstílust, olyan védők közt nevelkedtem, abban a brusztolós stílusban szocializálódtam évekig, amit az északír hátvédek is képviselnek. Ezúttal valamiféle focimixre számíthatunk, keveredik majd a Premier League passzolós és a Championship fizikumra alapozó stílusa. Az angol második vonalat jellemző hosszú labdák, az indítások, a kemény futball biztosan megjelenik majd az ellenfél játékában – fogalmazott a Nemzeti Sportnak a támadó. – Az egyértelmű, hogy igen nehéz dolgunk lesz, száz százalékot kell nyújtanunk védekezésben és támadásban is ahhoz, hogy eredményesek legyünk. Ami már csak azért is fontos lenne, mert a jó rajt messzire repíthet bennünket, és legalább ennyire lényeges, hogy a szurkolókat is magunk mellé állíthatnánk.”

Gavalovits Sándor